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PPC  9483.1986(12) 
 
DRAINS AND TRENCHES ASSOCIATED WITH TANK SYSTEMS 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
DEC 30 1986 
 
Mr. John Albert Slaughter, Jr. 
Morton Thiokol, Inc.  
P.O. Box 524  
Brigham City, Utah  84302 
 
Dear Mr. Slaughter: 
 
This letter is in response to your letter of September 30,  
1986, to William Kline of my staff.  You requested clarification  
on the applicability on the recently revised hazardous waste tank  
system standards to a series of in-building floor drains and  
outside-building trenches that are used to transfer wastewater  
contaminated with propellant ingredients to an inground storage  
tank at Morton Thiokol's Wasatch Operations.  
 
Based on your description of the processes at the Wasatch  
Operations, I would consider the floor drains as well as the  
outside-building trenches that are used to transport the waste  
materials to an inground tank to comprise an integrated tank  
system used for the management of a hazardous waste.  As is  
explained below, the entire system must comply with the secondary  
containment requirements of the regulations.  
 
The system you describe appears to fit within the definition  
of "tank system."  In section 260.10 of the regulations, "tank  
system" is defined as "a hazardous waste storage or treatment tank  
and its associated ancillary equipment and containment system." 
"Ancillary equipment" is defined as:  
 
     any device including, but not limited to, such  
     devices as piping, fitting, flanges, valves  
     and pumps, that is used to distribute, meter,  
     or control the flow of waste from its point  
     of generation to a storage or treatment tank.... 
 
In the system you describe, the hazardous waste is generated when  
the cleaning process takes place.  The in-building collection  
drains and outside-building trenches are devices used to transfer  
the hazardous waste to the tank outside the building.  Accordingly,  
both the collection drains and trenches are ancillary equipment  
to the tank. 
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Alternatively, the trenches inside the building may be con- 
sidered a "sump".  Section 260.10 of the regulations defines  
"sump" as "any pit or reservoir that meets the definition of  
"tank" and those troughs and trenches connected to it that serve  
to collect hazardous waste for transport to storage, treatment or  
disposal facilities."  "Tank" is defined by 40 CFR §260.10 as: 
 
     a stationary device, designed to contain an  
     accumulation of hazardous waste which is con-  
     structured primarily of non-earthen materials... 
     which provide structural support.  
 
The inside trenches clearly fall within that definition. 
 
The hazardous waste tank regulations require that sumps  
and tank systems meet the requirements for secondary containment  
unless a variance is obtained or unless a tank or a sump is part  
of a secondary containment system (see 40 CFR §§264.190(b) and  
265.190(b)). 
 
A system in which was water from the periodic cleaning  
operation is deliberately introduced into the floor drain would  
need to be provided with secondary containment regardless of  
whether it is a tank system or a sump system, since the system  
does not qualify for the exemption for sumps or tanks that are  
part of secondary containment systems.  
 
EPA's intent to fully regulate sumps that meet the defini- 
tion of "tank" in the same manner as other tanks was made clear  
in the preamble of the final rule where EPA stated that " . . ., 
it is EPA's intention that hazardous waste tank systems, including  
sumps used to transport hazardous wastes are managed in a manner  
that would ensure protection of human health and the environment" 
(51 FR 25441). 
 
Your interpretation that the outside-building trenches and  
tanks must be managed in accordance with the revised hazardous  
waste tank system standards, is correct.  These "tank systems." 
However, contrary to your understanding, we believe that the  
inside-building floor drains, being a integral part of the system,  
are subject to the same regulations.  They are either part of a 
tank system or are trenches connected to a sump. 
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I hope I have adequately addressed your question.  If you  
should have any further questions, please call Bill Kline or me  
at (202) 382-7917. 
 
Sincerely,  
 
 
Robert W. Dellinger  
Chief, Waste Treatment Branch  
 
cc:  RCRA Branch Chief  
     Region VIII  
 


