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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
September 19, 1994 
 
Randall W. Steger, Manager 
Operating Permits Bureau, Permits and Enforcement  
Idaho Department of Health and Welfare 
1410 North Hilton, Statehouse Mail 
Boise, Idaho  83720-9000 
 
Dear Mr. Steger: 
 
     This letter is in response to your request for a written 
position paper concerning the primer neutralization unit "popping 
furnace" located at the Blount Industries, CCI Operation in 
Lewiston, Idaho.  Specifically, you asked if this unit is exempt 
from RCRA permitting requirements based on Blount's claim that it 
is used for legitimate recycling operations.  We have determined 
that this unit is not exempt, and is subject to RCRA permitting 
regulations. 
 
     According to 40 CFR 264.1(g)(2) and 40 CFR 261.6(a)(2), 
certain recyclable materials are regulated under Part 266 and not 
Part 264 or Part 265.  However, this exemption from Part 264 and 
Part 265 standards does not apply to incineration operations. Any 
process that involves burning in an incinerator is regulated as 
incineration whether or not some energy or material recovery 
occurs. 
 
     The Blount Industries' popping furnace unit is classified as 
an incinerator.  The unit uses controlled flame combustion, but is 
neither a "boiler" nor an "industrial-furnace" as these terms are 
defined in 40 CFR 260.10.  Since these rules provide for only three 
types of controlled flame combustion units (boilers, industrial 
furnaces, and incinerators), the unit must be classified as an 
incinerator. 
 
     EPA has consistently classified munitions popping furnaces and 
military demilitarization furnaces as incinerators (see enclosed 
letters).  Material recovery in these devices is secondary to the 
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destruction of munitions and munitions components.  These units are 
thus properly classified as incinerators.  Burning hazardous waste 
in an incinerator is always subject to Subpart O requirements under 
40 CFR 264 or 40 CFR 265, and is never an exempt type of recycling. 
 
     EPA explained its reasoning in the preamble to the April 4, 
1983 proposed amendments to the regulations on recycling at 48 FR 
14484: "Second, we wish to clarify that materials being burned in 
incinerators or thermal treatment devices, other than boilers and 
industrial furnaces, are considered to be abandoned by being burned 
or incinerated under 40 CFR 261.2(a)(1)(ii), whether or not energy 
or material recovery also occurs...  In our view, any such burning 
(other than in boilers and industrial furnaces) is waste 
destruction subject to regulation under either Subpart O of Part 
264 or Subpart O and P of Part 265." In the preamble to the January 
4, 1985 final rule at 50 FR 625, EPA reiterated that "incinerators 
are built to destroy hazardous wastes, so wastes burned in them are 
obviously being burned for the primary purpose of destruction". 
 
     Therefore, the popping furnace unit at Blount's CCI facility 
is subject to the RCRA permitting regulations as an incinerator. If 
you have any questions on this matter, please contact Andrew 
O'Palko at (703) 308-8646. 
 
Sincerely, 
 
Frank McAlister, Chief 
Assistance Branch 
 
Enclosures 
 
cc:  Waste Combustion Permit Writers' Workgroup 
     Devereaux Barnes, OSW 
     Matt Hale, OSW 
     Matt Straus, OSW 
     Fred Chanania, OSW 
     David Bussard, OSW 
     Mitch Kidwell, OSW 
     Steve Silverman, OGC 
     Larry Starfield, OGC 


