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FILTER PRESS PROPOSED AS PART OF CORRECTIVE ACTION - NOT EXCLUDED 
FROM PERMITTING 
 
JUN 12 1987 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Regulatory Status of Filter Press  
          at Burham Corporation  
 
FROM:     Marcia Williams, Director  
          Office of Solid Waste  
 
TO:       Judy Kertcher, Acting Chief  
          Solid Waste Branch  
          EPA Region V 
 
I am responding to your May 5, 1987, memorandum requesting a 
determination of the regulatory status of a filter press proposed 
as part of a corrective action at the Burnham Corporation.  You  
asked whether this unit could be excluded from permitting as (1) a 
totally enclosed treatment unit, (2) a wastewater treatment unit,  
or (3) as reclamation exempt under the definition of solid waste. 
 
With respect to totally enclosed treatment, it is clear to  
us that this exemption is not available because the treatment is  
not connected to the process.  EPA's position with respect to this  
issue was clarified in our March 17, 1987, memorandum to James  
Scarborough of Region IV which is attached.  Further, it appears 
in this case that, even if direct connection to the process were  
somehow achieved, the filter press, as diagrammed, could be open  
to the environment and could release hazardous constituents to  
the environment.  Therefore, we do not believe it could be con- 
sidered totally enclosed.  
 
Your second approach appears to provide the proper basis for  
exemption.  OSW currently has no formal definition of wastewater. 
Although Agency guidance suggested that wastewater should not  
exceed more than a few percent constituents other than water,  
this definition was never promulgated.  Therefore, our current 
interpretation is that any waste that is treated in a unit that  
is subject to regulation under section 402 or 307(b) of the Clean 
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Water Act and meets the other requirements specified in 40 CFR 
260.10 for a wastewater treatment unit is eligible for the exemp- 
tion.  This definition does not require a permit under the Clean  
Water Act, only that it be subject to regulation under Section 402  
or 307(b) should a discharge occur.  The attached letter from  
John Lehman to Richard Boynton of EPA's Region I explains our  
interpretation in greater detail.  
 
Finally, we do not agree with the third possible exemption,  
which was suggested by the company.  The exemption from the  
definition of solid waste for reclamation required that the water 
attached memorandum on totally enclosed treatment, the emission 
control device is considered a treatment unit, not the manufac- 
turing process.  Therefore, the water is recycled back to another 
treatment unit, not back to the process.  As a result, this  
recycle would not qualify as reclamation under the definition  
of solid waste.   
 
Any questions regarding these interpretations should be  
referred to James Berlow, Chief of the Treatment Technology  
Section, on FTS 382-7917. 
 
Attachments 
 
------------------- 
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ATTACHMENT 
 
MAR 17 1987  
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Total Enclosed Treatment and the Steel Industry  
 
FROM:     Marcia E.  Williams, Director  
          Office of Solid Waste 
 
TO:       James H. Scarbrough  
          Chief, Residuals Management Branch  
          Region IV 
 
I have reviewed your memorandum of February 4, 1987, regarding 
our guidance to RMT Inc., advising that its baghouse dust treat- 
ment system does not meet the requirement of a totally enclosed 
treatment system.  It is unfortunate that Region IV apparently has  
reviewed a similar facility in Alabama and reached the opposite  
conclusion.  Although I understand your reasoning in that decision, 
I cannot concur with it.  I believe this interpretation would  
unnecessarily broaden the exemption and create new problems in  
the definition of what constitutes a treatment unit. 
 
The concept of a totally enclosed treatment unit in 40 CFR 
�260.10 was designed to prevent the need for a permit for treatment 
that occurred in pipes exiting a process unit.  As a result, this  
definition made clear that the treatment units must be connected  
directly to an industrial production process.  By not adhering  
strictly to this principle, your interpretation would broaden  
the universe of exempt units beyond what was intended for this  
exemption.  
 
As you note in your memo, the baghouse is not part of the  
production process.  Therefore, as stated in my December 22, 1986, 
letter to RMT, the dust fixation system cannot be considered  
directly connected to the process because the baghouse is open to  
the environment.  Although listed waste is not generated until the  
emission control dust is collected in the baghouse hopper, this  
does not change the fact that there is an opening between the  
production unit and the fixation system.  I recognize that this  
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means that any treatment provided downstream of a baghouse cannot 
be totally enclosed treatment.  To find otherwise, however, would 
require us to find that the baghouse is a process unit.  I think  
this would hopelessly confuse the definition of treatment units  
and process units and complicate enforcement by introducing how  
a unit is used into the definition.  
 
Therefore, I believe that despite its possible environmental  
advantages, this unit should not be exempted from permitting as a  
totally enclosed treatment unit.  Based on your extensive involve- 
ment in the design and construction of this system, I expect per- 
mitting will not create an unreasonable barrier to the use of the  
closed fixation technology on baghouse duties.  Expedited permit  
review would seem appropriate.  
 
I also would note that treatment in 90-days accumulation  
units is currently exempt from permitting.  Management within 90 
days could make this issue moot for the Alabama facility at this  
time.  


