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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
      WASHINGTON, D.C. 20460 

 
     OFFICE OF 

SOLID WASTE AND EMERGENCY 
     RESPONSE 

 
Mr. Michael W. Steinberg 
Morgan, Lewis, and Bockius, LLP 
1800 M Street, N.W. 
Washington, D.C. 20036-7000 
 
Dear Mr. Steinberg: 
 

Thank you for your letter of December 23, 1997 regarding the interaction of two 
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) regulatory provisions: the 
speculative accumulation provisions in the definition of solid waste in 40 CFR 261 and 
the generator accumulation provisions in 40 CFR 262.34. 
 

As you are aware, certain recyclable materials are not considered solid wastes if 
they are recycled in a timely manner. However, if these materials are accumulated 
on-site for too long, they become a solid waste pursuant to the speculative 
accumulation provisions of 40 CFR 261.1(c)(8) and 261.2(c)(4). Specifically, the 
regulations state that a material is not accumulated speculatively if: 1) the material is 
potentially recyclable, 2) there is a feasible means of recycling the material, and 3) 75% 
by weight or volume of the amount of the material accumulated at the beginning of the 
calendar year (January 1) is either recycled or transferred to a different site for recycling 
during the calendar year. If 75% of the material is not recycled in the specified time 
frame, the material becomes a solid waste on January 1 of the following year. 
 

We have reviewed the rules and preamble statements cited in your analysis. We 
agree with you that the definition of "generator" in §260.10, the definition of 
“speculative accumulation" in §261.1, and the generator accumulation requirements in 
§262.34 together allow a person accumulating potentially recyclable materials to 
become a generator when the materials become solid and hazardous wastes at the end 
of the accumulation period, and then to hold the wastes for 90/180/270 additional days 
in compliance with §262.34 without a permit. The Office of Solid Waste (OSW) believes 
that this is the most practical outcome and that it also is a reasonable interpretation of 
the somewhat confusing preambles on the issue. 

 
Although the April 4, 1983 preamble to the proposed "definition of solid waste" 

rule appears to state that persons who speculatively accumulate immediately become 
storage facilities subject to permit requirements (48 FR 14499), the January 4, 1985 
preamble to the final rule suggests the opposite. It states that speculative accumulators 
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are subject to "immediate regulation" as generators and eventual regulation as storage 
facilities if they hold waste for more than 90 days1 or if they fail to comply with the 
substantive requirements of 262.34 during the 90 days (50 FR 650, note 42). OSW 
believes that this discussion shows that the Agency changed its view and decided that 
§262.34 was available to generators. The additional discussion in the January 4, 1985 
preamble of time needed to come into compliance with storage permit requirements 
does not conflict with this result -- OSW reads it as applying to former speculative 
accumulators who decide to become hazardous waste storage facilities holding wastes 
for more than 90 days. 
 

In addition, as you are aware, authorized states have their own regulations and 
policies that may be more stringent or broader in scope than federal regulations and 
policies. If you have any questions or require additional information, please call Mary 
Beth Clary, of my staff, at (703) 308-4941. 
 

Sincerely yours, 
 

Elizabeth A. Cotsworth, Acting 
Director 
Office of Solid Waste 

 
    
 

                                                 
1 Note that in 1985 all generators were subject to a 90-day accumulation time limit. The 180 and 270-day options 
were added for small quantity generators in 1986 (51 FR 10175). 


