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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
SEP 25 1985 
 
POST-CLOSURE PERMITTING REQUIRMENTS FOR NON-REGULATED 
UNITS 
 
SUBJECT:    Applicability of Post-Closure Permitting 
            Requirements to Non-Regulated Units 
 
FROM:       Marcia E. Williams, Director 
            Office of Solid Waste 
 
TO:         Charles E. Finley, Director 
            Hazardous Waste Division, Region X 
 
In your memorandum of May 20 (attached) and in phone 
conversations with Jeff Webb of your staff, you requested 
clarification on several points regarding closure for disposal 
facilities that stopped receiving waste prior to July 26, 1982. 
Outlined below is a discussion of those points. 
 
We agree with your interpretation that land disposal units 
that stopped receiving wastes prior to July 26, 1982 and closed 
after January 26, 1983 are subject to the post-closure permit 
requirements of §270.1(c), but not ground-water monitoring 
requirements of Part 264 Subpart F.  We do not agree with your 
conclusion, however, that such a permit could require compliance 
with Part 265 ground-water monitoring requirements.  Part 265 is 
applicable only to interim status units and cannot be incorporated 
into a permit. 
 
If the unit described above is the only unit at the facility 
subject to permitting, issuance of a post-closure permit would 
have little benefit since ground-water monitoring requirements 
cannot be applied.  The unit/facility in this case should be 
closed under interim status, and thus subject to the general 
closure performance standards of Part 265 and post-closure ground- 
water monitoring (§265.117), as applicable.  If the unit has 
caused ground-water contamination, enforcement action to compel 
corrective action under §3008(h) should be initiated.  Alternatively, 
if the unit is located at a facility which has another unit(s) 



RO 12461 

requiring a permit, the 3004(u) corrective action authority would 
apply when the permit is issued since the unit is a "solid waste 
management unit." 
 
 
If you have any further questions regarding this issue, please 
contact Dave Fagan, Acting Manager, Permits Policy Program at 
382-4740. 
 
Attachment 
 
cc:   RCRA Branch Chiefs 
      Permit Section Chiefs 
 
------------------- 
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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
REGION 10 
 
Seattle, Washington  98101 
 
MAY 20 1985 
 
REPLY TO 
ATTN OF:  M/S 533 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:    Applicability of 40 CFR Part 264, Subpart G 
            to Non-Regulated Units 
 
FROM:       Charles E. Findley, Director  
            Hazardous Waste Division 
 
TO:         John H. Skinner, Director 
            Office of Solid Waste (WH-562B) 
 
The purpose of this correspondence is to confirm our interpretation 
of 270.1(c) which states that all owners and operators of hazardous waste 
management units must have permits during the active life (including the 
closure period) and for units which close after the effective date of the 
Part 264 standards for any post-closure care period required under 264.117. 
 
We are interpreting this to require permits for the closure and 
post-closure care of any unit not closed (including certification of 
closure) prior to permit issuance.  If the unit ceased receipt of wastes 
prior to July 26, 1982, the permit would not require compliance with 
Subpart F of Part 264, but with the ground water monitoring requirements 
of Part 265 interim status.  All other applicable requirements of 
Part 264, particularly the closure performance standards of Subparts G, K, 
L, M, and N, would also be imposed through the permit. 
 
Such an interpretation would subject the facility to the provisions 
of the 1984 Amendments, particularly Section 3004(u). 
 
We would appreciate confirmation of this interpretation. 


