
 

November 17, 1986 
 
 
 

John B. Slemmer 
Environmental Manager 
SolidTek Systems Inc. 
5371 Cook Road 
P.O. Box 888 
Morrow, Georgia 30260 
 
Dear Mr. Slemmer: 
 
 This is in response to your letter of October 15, 1986.  Under the existing regulations, a 
generator of hazardous waste must list all individual hazardous waste numbers that apply to wastes 
generated at that site, including the contents of lab-packs, when completing a notification form (Form 
8700-12) or a biennial report (Forms 8700-13A and 8700-13B).  With respect to the manifest, EPA 
regulations do not require a generator to list any waste ID numbers.  A space is provided for this 
information only as a convenience to States who may wish to require waste ID numbers.  Federal 
regulations require only that the appropriate DOT description and identification numbers be listed on the 
manifest. 
 
 No provision is made in the rules for consolidating EPA waste ID numbers where the waste 
streams remain discrete from each other.  Therefore, with respect to the individual contents of a lab 
pack, we recommend that you check with your region or State to find out which approach they advise 
generators to follow. 
 
 Thank you for your inquiry. 
 
        Sincerely, 
 
 
 
        Matt Straus 
        Chief 
        Waste Characterization Branch 
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October 15, 1986 
 
 
 

Matthew A. Straus 
Chief of Waste Identification Branch 
(WH562B) 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
 
Dear Mr. Straus: 
 
 I appreciate your reply to my letter, dated July 23, 1986, regarding clarification of some of the 
subtle points of waste identification.  I'm glad that you discovered the typographical error (F005 not 
F002) regarding my second question, the Toluene example; (incidentally, the pH should have been 12.5 
not 1.5, sodium hydroxide is a strong base; not acid). 
 
 One more area that I have discovered to be causing confusion among generators and state and 
federal officials concerns “lab-packed” wastes.  A working definition of a “lab-pack” is: A drum 
containing individual inside packages of hazardous waste compounds, generally out-dated, surplus, or 
spent laboratory chemicals.  The inside packages are surrounded by an absorbent, generally 
“Speedy’Dri” or vermiculite, present in sufficient quantity to absorb the total of all liquids present. 
 
 The question is; for the purposes of labeling, manifesting, shipment, treatment, storage, and/or 
disposal; what is the proper method to determine the EPA waste number?  From both the RCRA 
hotline and state officials, I hear different methods. 
 
 Most commonly, though, I am told the following: 
I.  Evaluate the contents of each drum as a whole; as if the drum were one uniform mixture of all of the 

contents.  Since, by DOT regulations, only compounds of the same hazard class, (flammable liquid, 
oxidizer, acid, etc.) may be present in any one drum; the characteristics should be similar. 

 
 a).  Compare the contents (as a whole) against the definitions set forth in 40 CFR Part 261   
 Subpart D.  Choose the one waste code that applies, if one is applicable. 
 
 b). If none of the Subpart D codes is applicable, choose the one (or more) Subpart C codes  
  that apply; if any are applicable. 
 



 

 
 
If there is another method, that the EPA feels is preferable; or if there exists some regulation or guidance 
that clarifies this matter, I would greatly appreciate knowing what it is or where it may be obtained. 
 
 Could you please respond to this question?  I appreciate your time and attention to this matter.  
Please call me if you have any questions. 
 
        Sincerely, 
 
 
 
        John B. Slemmer 
        Environmental Manager 
 


