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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Ignitability Characteristic 
 
FROM:     Sylvia K. Lowrance, Director 
          Office of Solid Waste (OS-300) 
 
TO:       William E. Muno, Acting Associate Director 
          Waste Management Division (5HS-13) 
 
I am responding to your request for clarification of the 
phrase "under standard temperature and pressure" as used in the 
ignitability characteristic (40 CFR 261.21).  The phrase refers 
to the conditions used to determine whether the waste is a 
liquid or solid.  Wastes are evaluated at standard temperature 
(20 C/68 F) and pressure (1 atm) and, if not a liquid under 
these conditions are not subject to the flash point criteria 
of §261.21(a)(1). 
 
Based on the information in your memorandum, Chevron's 
polystyrene production distillation still bottom tar would 
not be a liquid within the meaning of ignitability 
characteristic and therefore only evaluated against the 
criteria of §261.21(a)(2). 
 
If you have any further questions, please contact David 
Friedman of my staff at (FTS) 382-4761. 
 
 


