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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
Mr. J. Dale Givens 
State of Louisiana 
Department of Environmental Quality 
P.O. Box 82263 
Baton Rouge, LA 70884-0746 
 
Dear Mr. Givens: 
 
 Thank you for your letter of December 23, 1997 requesting further clarification of 
the term "designated facility" as it relates to wastewater treatment units (WWTUs). 
Re-Claim Environmental, L.L.C. (Re-Claim), a wastewater treatment facility, has met 
with the Louisiana Department of Environmental Quality, the Environmental 
Protection Agency (EPA) Region VI office, and most recently with EPA Headquarters 
staff to discuss its status as a designated facility. This letter clarifies EPA's position on 
this issue under the federal Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) program. 
 

Re-Claim has argued, both in correspondence with you and in a meeting with 
our office, that its WWTUs fit within the scope of "designated facility," as defined in 40 
CFR §260.10. A WWTU as defined in §260.10 is exempt from, among other 
requirements, RCRA permitting requirements (see §270.1(c)(2)(v); see also §§264.1(g)(6) 
and 265.1(c)(10)).  260.10 defines "designated facility" as follows: 

 
a hazardous waste treatment, storage, or disposal facility which (1) has received a permit 
(or interim status) in accordance with the requirements of parts 270 and 124 of this 
chapter, (2) has received a permit (or interim status) from a State authorized in 
accordance with part 271 of this chapter, or (3) is regulated under §261.6(c)(2) or 
subpart F of part 266 of this chapter, and (4) that has been designated on the manifest by 
the generator pursuant to §260.20. If a waste is destined to a facility in an authorized 
State which has not yet obtained authorization to regulate that particular waste as 
hazardous, then the designated facility must be a facility allowed by the receiving State to 
accept such waste. 

 
 EPA's manifest system regulations (40 CFR §§262.20(b) and 263.21) require that a 
generator send hazardous waste only to a "designated facility." 
 

In the past, EPA's position on this issue has not been consistent. In today's letter, 
EPA is clarifying that a WWTU (as defined in §260.10) operating lawfully under federal 
and state law qualifies as a "designated facility" (under federal regulations), and 
therefore can receive hazardous wastewater from off-site. Confusion over the Agency's 
guidance on this issue may have led to confusion at the state level, causing states to take 
different approaches. 
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The confusion over the issue derives from a February 24, 1987 letter from Marcia 

Williams, Director, office of Solid Waste, to Phillip Sparta, Environmental Technology 
Southeast. In the letter, the Agency stated that WWTUs do not meet the definition of 
designated facility. The letter also noted this position was a reversal of a previous 
position. Then, in the September 2, 1988 Hazardous Waste Storage rulemaking, EPA 
stated that "the applicability of the [WWTU] exemption does not depend on whether 
the on-site wastewater treatment facility also treats wastewater generated off-site." (See 
53 FR 34080.) This sentence makes it clear that a WWTU could receive wastewater 
generated off-site and, thus, suggests that it would qualify as a designated facility. 
 

In today's letter, EPA clarifies this confusion by retracting its February 24, 1987 
letter from Marcia Williams to Phillip Sparta, and determining that a WWTU (as 
defined in §260.10) qualifies as a designated facility under federal regulations. EPA 
found that it was not consistent to state, on the one hand, that a WWTU receiving 
off-site hazardous wastewater still qualified for the WWTU exemption, while noting 
that a WWTU was not eligible to receive off-site hazardous wastewater. EPA has since 
concluded that it is not reasonable or consistent with other interpretations to exclude a 
WWTU (as defined in §260.10) from the definition of a designated facility and, thus, 
from receiving off-site hazardous wastewater. EPA's conclusion is based on the 
following reasons. 
 

First, EPA believes that considering a WWTU to be a designated facility would 
be an environmentally sound approach that is consistent with current levels of 
environmental protection. The same environmental regulations would apply when 
sending the hazardous wastewater to an off-site WWTU as they. would when sending 
hazardous wastewater to a facility with a permit (or interim status). In both cases, the 
generator and transporter must comply with all relevant RCRA regulations. In addition, 
as has always been the case with the WWTU exemption, the effluent from the 
wastewater treatment facility is regulated under the Clean Water Act, and any 
hazardous wastewater sludge removed from the WWTUs and any releases of 
hazardous waste from the WWTUs are subject to all relevant RCRA regulations. In 
performing its intended functions, a WWTU does not distinguish between hazardous 
wastewater which was generated originally on-site versus that which was generated 
off-site. Moreover, an additional level of protection is provided by Clean Air Act 
maximum achievable control technology (MACT) requirements for certain WWTUs 
receiving hazardous wastewaters from off-site. (See 40 Part CFR 63, Subpart DD.) 
 

Second, EPA has in the past demonstrated a desire to be flexible about the 
definition of designated facility in other contexts. In the January 23, 1990 Mining Waste 
Exclusion rulemaking, EPA amended the definition to clarify that wastes may be 
shipped from a state where the waste is subject to the hazardous waste regulations as a 
result of a listing determination to a facility in a state where the waste is not yet 
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regulated as hazardous. In this situation, EPA explained, the designated facility would 
not need to be permitted or under interim status, provided that the receiving facility is 
allowed by the receiving state to accept such waste.  (See 55 FR 2342, 2343.) Similarly, 
EPA clarified, in a letter (from Sylvia Lowrance, Director, Office of Solid Waste, to 
Robert Scarberry, Chemical Waste Management, dated September 27, 1991, RCRA 
Policy Compendium Document # 9432.1991(01)), the definition of designated facility 
with respect to the treatability study exclusion. In cases where a treatability sample is 
transported from a state which regulates the treatability sample as a hazardous waste 
(because it does not have the exclusion), to a state that has adopted the exclusion, and 
therefore does not regulate the same as a hazardous waste, EPA stated that the 
receiving facility could be considered a designated facility for the same reasons set forth 
in the Mining Waste Exclusion rulemaking discussed above. Both of these examples 
illustrate EPA's practice of interpreting the definition of designated facility in a flexible 
manner so as to not preclude lawfully operating facilities from receiving off-site waste 
on the grounds that they are not subject to the permit requirements. 
 

For these reasons, EPA believes that WWTUs are appropriate facilities to receive 
off-site hazardous wastewater without a RCRA permit. For purposes of determining 
what constitutes a designated facility, EPA believes it would not make sense to treat 
differently, or distinguish between, WWTUs and permitted facilities. EPA believes that 
such a distinction would be artificial, because WWTUs operate in a manner fully 
approved by EPA and, for the reasons discussed above, are environmentally 
appropriate facilities to receive off-site hazardous wastewater. Accordingly, EPA 
interprets "facility which has received a permit (or interim status)," as set forth in the 
designated facility definition, as referring to permit-exempt WWTUs, as well as to 
facilities that literally possess a RCRA permit. This interpretation is confirmed by the 
fact that the designated facility definition specifically refers to the permitting  
requirements of Part 270. Section 270.1(c)(2)(v) specifically exempts WWTUs from 
RCRA permitting requirements. This exemption constitutes EPA's approval for these 
units to operate under RCRA, as long as the conditions for the WWTU exemption are 
met. 
 

Based upon our clarification and the information provided by Re-Claim, 
Re-Claim's WWTUs would be considered a designated facility for the purpose of 
receiving hazardous wastewater from off-site, under the federal program, Re-Claim 
could operate in this manner so long as its units continue to meet the definition of a 
WWTU at §260.10. In addition, Re-Claim will have to obtain an EPA ID # for its 
WWTUs to enable generators to lawfully send their hazardous wastewater to 
Re-Claim's WWTUs under §262.12(c). (Moreover, the manifest instructions require a 
generator to indicate the name and EPA ID # of the facility to which it is sending 
hazardous waste. Also, per the manifest instructions, Re-Claim would need to complete 
the discrepancy indication space, if applicable, and the certification of receipt of 
hazardous waste covered by a particular manifest.) 
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This letter provides the Agency's clarification of the definition of designated 

facility with respect solely to the WWTU exemption, and solely under the federal 
program. However, because RCRA authorized states may have more stringent 
requirements than the federal program, the State of Louisiana may impose additional 
requirements to ensure adequate control of hazardous wastewaters. 
 

We appreciate the opportunity to respond and clarify our position. regarding 
"designated facility." If you have any questions, you may contact Jeff Gaines of my staff 
at (703) 308-8655. 
 

Sincerely, 
 

Elizabeth A. Cotsworth, Acting 
Director 
Office of Solid Waste 

 
cc: Matt Hale, OSW 

Steve Heare, PSPD 
Dave Bussard, HWID 
Brian Grant, OGC 
Laurie King, Region VI 
Bill Gallagher, Region VI 
RCRA Senior Policy Advisors 
Regional Counsels, I-X 
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   State of Louisiana 

Department of Environmental Quality 
 
M.J. "MIKE" FOSTER, JR       J. DALE GIVENS 
GOVERNOR         SECRETARY 
 
December 23, 1997 
 
Ms. Elizabeth A. Cotsworth 
Acting Director 
United States Environmental Protection Agency 
Office of Solid Waste 
401 M Street, SW. 
Washington, D.C. 20460 
 
Mr. Robert E. Hannesschlager, P.E. 
Acting Director 
Multimedia Planning & Permitting Division (6PD) 
United States Environmental Protection Agency 
1445 Ross Avenue 
Dallas, Texas 75202-2733 
 
Dear Ms. Cotsworth and Mr. Hannesschlager: 
 
 For the past year the Hazardous Waste Division of the Louisiana DEQ has been 
working with Re-Claim Environmental, an industrial waste water treatment facility that 
would like to be able to accept and treat hazardous waste from off site. 
 
 In August, 1997, we requested an updated interpretation from your office of the 
definition of "designated facility". We forwarded a copy of the response we received to 
Re-Claim. We were unaware of any misunderstandings or misinterpretations that could 
be read into this letter. (Attached find a copy of our request and the response.) 
 
 Recently Re-Claim met with EPA Region 6. Re-Claim expressed concerns of the 
differences they feel exist between Louisiana and Texas interpretations of the definition 
of "designated facility". They came away from that meeting with the impression that 
status as a "designated facility" is purely a classification made by the authorized states, 
for which federal regulations allow diverse interpretation. 
 
 We have never considered ourselves to have quite this much latitude. We believe 
that our interpretations to date have been consistent with the letter and intent of the 
federal rules, on which our own regulations are based. 
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Page 2 
December, 1997 
 
 We recently received another letter and a discussion paper (also attached) from 
Re-Claim basically asking us the same question that was asked and answered by EPA 
previously. 
 
 We would like EPA Headquarters and Region 6 to discuss and resolve this 
interpretation. Following resolution of this matter, we request a meeting with Region 6, 
LDEQ, and Re-Claim to settle this issue. 
 
 If you have any questions, please contact Ms. Robin L. Kanefsky or Mr. Michael 
Beck of the Hazardous Waste Division at (504) 765-0272. 
 
Sincerely, 
 
J. Dale Givens 
Secretary 
 
rlk 
 
Attachments 
 
 


