PPC 9551.1996(04)

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
WASHINGTON, D.C. 20460

OFFICE OF
SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE

November 27, 1996

Mr. William L. Warren

Drinker Biddle & Reath

1009 Lenox Drive

Building 4

Lawrenceville, New Jersey 08648

Dear Mr. Warren,

I am writing in response to your letter of October 23, 1996,
in which you requested clarification on when permitting and land
disposal requirements are not required for management of
contaminated soil which is hazardous or contains hazardous waste.
I have outlined several alternatives that are potentially
available below. Applicability of these alternatives at any site
depends upon certain state requirements and site-specific
circumstances, such as the form of treatment that is most
appropriate at a site. I encourage you to coordinate closely with
state officials as you pursue these matters.

Question 1: "If a company is undertaking a remediation of a site
under state auspices, and the site is not being addressed under
either the CERCLA or RCRA programs, does the company require a
RCRA permit if as part of the remediation program it intends to
treat at the site location contaminated soil which has been
excavated from the site and which is or contains hazardous waste,
or can it be governed by the requirements and guidance of the

state environmental agency."

As a general matter, treatment of hazardous waste, or media
containing hazardous waste, requires a RCRA permit. However, at
the federal level, there are a number of exceptions allowing for
limited treatment on site without triggering the requirement for a
RCRA permit. For example, 40 CFR 262.34 allows generators to
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accumulate hazardous waste on site in certain tanks, containers,
drip pads and containment buildings for up to 90 days without a
permit or interim status, as long as certain conditions, including
compliance with certain tank, container or drip pad standards of
40 CFR part 265, are met. EPA interprets this authority to allow
generators to treat hazardous waste in units covered by this
provision during the accumulation period. See 51 FR 10146, 10168
(March 24, 1986). Other activities that are generally exempt from
RCRA permitting requirements include treatment of hazardous
wastewater in exempt wastewater treatment units, and treatment of
certain wastes in exempt elementary neutralization units (see 40
CFR 264.1(g)(6)).

Non-exempted activities involving treatment of hazardous
waste or media that contain hazardous waste are subject to the
hazardous waste permitting requirements. However, some states have
permit waiver authorities analogous to 7003 of RCRA or 121(e) of
CERCLA. States with these waiver authorities may have the
authority to waive RCRA permit requirements for cleanups so long
as the state waiver authority is used in a manner no less
stringent than that allowed under Federal permit waiver authority.
The attached November 16, 1987 memorandum from J. Winston Porter
to EPA Regional Administrators explains the use of state waiver
authorities in more detail.

Without site-specific details, it is difficult to anticipate
whether these approaches would apply to your site. Decisions on
the applicability of permit exemptions, waivers or use of other
authorities are generally made at the state level. I recommend
that you consult with the state in question to determine the best
approach for your site-specific needs.

Question 2: "Also, if this company treats the contaminated soil so

as to reduce the contamination in the soil to a level below the

soil remediation standards utilized by the state, may it return

the treated soil to the site even though the remediation

standards utilized by the state are less stringent than the RCRA
treatment standards which would apply to the contaminant found in
the soils were it being sent off site."

No, unless a variance from RCRA Land Disposal Restriction
(LDR) treatment requirements is obtained. Where excavated soil
contains a hazardous waste (as we understand it does in your
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case), LDR treatment requirements must be met prior to land
disposal. See RCRA section 3004(d), (g), (k), (m). The RCRA land
disposal treatment standards apply equally to on-site and off-site
disposal of contaminated soil which is hazardous waste or contains
a hazardous waste; if state remediation standards are less

stringent than the RCRA treatment standards, the RCRA treatment
standards must be met prior to placement. However, in certain
cases, site specific treatability variances under 40 CFR

268.44(h) may be used to approve alternative land disposal
treatment standards. If alternative levels approved under the
variance process are more stringent than state remediation levels,
the alternative levels must be attained prior to placement. The
Administrator has delegated the variance approval authority to the
EPA Regional Administrators; in addition, some states have been
authorized for 268.44(h) variance determinations.

In addition, there are several ways under the federal
program to manage cleanup wastes in a manner that does not trigger
the LDRs in the first instance. If a corrective action management
unit (CAMU) is designated at your site, remediation waste placed
into the CAMU on site would not be not subject to LDRs, and the
state or EPA Region may establish site-specific treatment
standards for remediation waste managed in a CAMU that vary from
the otherwise applicable land disposal standards. See 40 CFR
264.552. Also, depending on specific site circumstances,
management of remediation waste within an "area of contamination”
(AOC) may not trigger LDRs. The attached March 13, 1996 memorandum
provides more details on AOCs and on the use of CAMU s for
management of remediation wastes.

Please note that states may have their own policies and
regulations which may be more stringent than federal regulations
and policies. As discussed above, decisions which may be more
stringent than federal regulations and policies. As discussed
above, decisions on the issues that you raise are dependent upon
site-specific circumstances and are generally made at the state
level. We suggest that you contact the state in question to
address any site-specific issues. For the state of New Jersey,
please call Frank Faranca at (609)984-4071. We hope that this is
of assistance to you. If you have any further questions, please
contact Hugh Davis, of my staff, at (703)308-8633.

attachments
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cc: Frank Faranca, NJDEP
Barry Tornick, EPA Region 2
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LAW OFFICES
DRINKER BIDDLE & REATH

October 23, 1996

Michael Shapiro, Director

Office of Solid Waste

United States Environmental Protection Agency
401 M. Street, SW.

Washington, D.C. 20406

RE: Applicability Of RCRA Requirements to Non-RCRA Remedial
Activities

Dear Mr. Shapiro:

If a company is undertaking remediation of a site under
state auspices, and the site is not being addressed under either
the CERCLA or RCRA programs, does the company require a RCRA
permit if as part of the remediation program it intends to treat
at the site location contaminated soil which has been excavated
from the site and which is or contains hazardous waste, or can it
be governed by the requirements and guidance of the state
environmental agency. Also, if this company treats the
contaminated soil so as to reduce the contamination in the soil to
a level below the soil remediation standards utilized by the
state, may it return the treated soil to the site even though the
remediation standards utilized by the state are less stringent
than the RCRA treatment standards which would apply to the
contaminant found in the soil were it being sent off site.

Yours very truly,

William L. Warren
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