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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
October 22, 1993 
 
Ms. Katy Wolf, Ph.D. 
Executive Director  
Institute for Research and Technical Assistance  
1429 South Bundy Drive, Suite 6 
Los Angeles, California 90025 
 
Dear Ms. Wolf: 
 
     Thank you for your letters dated March 26, 1992, and June 14, 
1993, concerning separator water and the use of evaporators at 
dry-cleaning facilities. I sincerely apologize for not replying to 
your letters sooner. I hope that this response addresses the 
concerns expressed in your letters. 
 
     In your March 26, 1992 letter, you inquired about the 
regulatory status under the Resource Conservation and Recovery Act 
(RCRA) of 1) the separator water generated at dry cleaners, and 2) 
the use of various devices for filtering and/or evaporating the 
separator water. These issues were addressed in a letter dated June 
2, 1993, from EPA to Mr. William Fisher of the International 
Fabricare Institute (IFI), and you have indicated you already have 
received a copy of that letter. In your June 14, 1993, letter, you 
expressed concerns about EPA's discussion in the June 2 letter to 
Mr. Fisher regarding the applicability of the wastewater treatment 
unit exemption under RCRA to separator water evaporators. 
 
     The wastewater treatment unit exemption in 40 CFR 264.1(g)(6), 
originally promulgated on November 17, 1980 (45 FR 76074), is 
contingent upon the unit in question meeting the three-part 
definition of wastewater treatment unit in 40 CFR 260.10. In our 
letter to Mr. Fisher of IFI, we explained that based upon the 
information we had received from many different sources on the 
dry-cleaning industry, separator water evaporators met the 
three-part definition of wastewater treatment unit. I believe that 
you have communicated well your concerns about the effect this 
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interpretation will have on dry cleaners, and possibly on other 
industrial sectors as well. The determination discussed in the June 
2, 1993, letter could be interpreted by some as having a broad 
effect, as you have expressed in your letter and all conversations 
with my staff. However, it is important to note that we only 
addressed the narrow issue of the applicability of RCRA permitting 
to the specific types of units used in the dry-cleaning industry, 
based upon the information we were presented. We also stated in the 
letter to Mr. Fisher that RCRA permits would not be required 
"provided the criteria for qualifying as a wastewater treatment 
unit outlined in 40 CFR Section 260.10 are met." If, due to site- 
specific circumstances, any of these criteria are not met the 
exemption does not apply. For example, if certain hazardous wastes 
entering the unit are not wastewaters (as you discussed), but 
concentrated wastes, the exemption does not apply. It is also 
important to understand that we did not discuss specific process 
units from other industries, or units processing other types of 
wastes. 
 
     We also did not intend to preclude the potential applicability 
of other environmental statutes and regulations, both federal and 
State. As you know, EPA's Office of Air and Radiation has 
promulgated a final rule governing perchloroethylene emissions from 
dry-cleaning facilities (published September 22, 1993; 58 FR, 
49354). That office is aware of the determination made by the 
Office of Solid Waste (OSW) regarding the RCRA-permitting of 
evaporator units, and took this determination into account during 
the rulemaking process. 
 
     I would like to point out that under Section 3006 of RCRA (42 
U.S.C. Section 6926), individual States can be authorized to 
administer and enforce their own hazardous waste programs in lieu 
of the federal program. Please also note that under Section 3009 of 
RCRA (42 U.S.C. Section 6929) States retain authority to promulgate 
regulatory requirements that are more stringent than federal 
regulatory requirements. If a State agency authorized to implement 
the RCRA Subtitle C program does not recognize the wastewater 
treatment unit exemption, or its interpretation of such a provision 
is more stringent or broader in scope, the authority exists for the 
State to deal with that situation directly. 
 
     Let me emphasize that the points you raised in your letter 
were given thorough consideration during the evaluation and 
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analysis of this issue. Given our understanding of the facts 
presented, we feel that the interpretation outlined in the letter 
to Mr. Fisher to be consistent with the current exemption for 
wastewater treatment units. Thank you for your comments and input 
on this issue, and I again apologize for the long delays in 
responding to your letters. 
 
Sincerely, 
Bruce Weddle 
Acting Director 
Office of Solid Waste 


