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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
APPLICABILITY OF MINING WASTE EXCLUSION TO WASTED LIME KILN 
REFRACTORY BRICKS 
 
May 11, 1994 
 
Mr. Jim Sygo, Chief 
Waste Management Division 
Department of Natural Resources 
John Hannah Building 
P.O. Box 30241 
Lansing, Michigan  48909 
 
Dear Mr. Sygo: 
 
This letter is in response to your April 15, 1994 letter requesting 
concurrence with a determination of the Michigan Department of 
Natural Resources (MDNR) that lime kiln refractory bricks are not 
Bevill exempt wastes pursuant to 40 CFR 261.4(b)(7). 
 
     The State is correct in determining that lime kiln bricks are 
not Bevill exempt wastes; we agree with the state that such bricks 
are not "uniquely associated" with mining or mineral processing 
and, therefore, are not contained within the Bevill exemption.  The 
concept of "uniquely associated" has been used consistently by the 
Agency as a factor in determining which wastes would remain under 
the Bevill Amendment.  The Agency stated in 45 FR 76619, November 
19, 1980 that: 
 
     [T]his exclusion does not, however apply to solid wastes, 
     such as spent solvents, pesticide wastes, and discarded 
     commercial chemical products, that are not uniquely 
     associated with these mining and allied processing 
     operations, or cement kiln operations.  Therefore, should 
     either industry generate any of these non-indigenous 
     wastes and the waste is identified or listed as hazardous 
     under Part 261 of the regulations, the waste is hazardous 
     and must be managed in conformance with Subtitle C 
     regulations. 
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The Agency then restated its position regarding "uniquely 
associated" wastes in 54 FR 36616, September 1, 1989.  In that 
rule, the Agency said that the Bevill exclusion does not apply to 
solid wastes such as discarded commercial chemicals, many cleaning 
wastes (such as spent commercial solvent) and used lubricating oils 
because they are not uniquely associated with mineral extraction, 
beneficiation, or processing operations. 
 
     The key consideration for establishing that a waste is 
uniquely associated is determining whether or not the waste 
originates primarily from, or, at the least, is significantly 
influenced by contact with ores, minerals, or beneficiated ores and 
minerals.  Wastes that are essentially the same as analogous wastes 
generated by other industries or activities are not uniquely 
associated, and hence are not eligible for the Mining Waste 
Exclusion.  Even wastes that may come into contact with parts of 
the mineral feed stream, e.g., cleaning wastes, are not uniquely 
associated, because their fundamental character does not arise from 
such contact. 
 
     Refractory bricks used at lime kilns are not essentially 
different from refractory bricks found in industrial furnaces, 
since lime kiln refractory bricks are essentially the same as that 
found in other industrial sectors.  Further, while lime kiln 
refractory brick does come into contact with the lime, the chemical 
composition of the this waste is not affected by such contact.  
Based on both of the factors noted above, lime kiln refractory 
bricks are not Bevill exempt waste. 
 
     Your letter indicates that Dow Chemical claims that the 
refractory brick are uniquely associated with mineral processing. 
The only mineral processing wastes currently exempt from regulation 
under RCRA Subtitle C are those noted in 40 CFR 261.4. Lime kiln 
refractory bricks are not listed in this section.  Any discussion 
of refractory brick in draft rules prior to the final September, 
1989 rule do not have any legal status. 
 
     Dow Chemical appears to be combining two separate regulatory 
issues.  A solid waste from mining or mineral processing is first 
assessed to determine whether it is uniquely associated with 
mining.  If it is not uniquely associated, it does not matter where 
in the mining or mineral processing cycle it is generated; such 
wastes are not exempt under the Bevill exclusion. 
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     To summarize, based on the information in your April 15, 1994 
letter, and upon the Agency's interpretation of the scope of the 
Bevill exemption, we agree with the state that wasted lime kiln 
refractory bricks are not Bevill exempt wastes. 
 
     I hope this letter is useful in your efforts to determine the 
regulatory status of wastes at the Dow Chemical Company, Michigan 
Division facility.  If your staff needs to discuss this matter 
further, please contact Steve Hoffman of my staff at 
(703)-308-8413. 
 
Sincerely yours, 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
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--------------------------------------------------------------- 
Attachment 
--------------------------------------------------------------- 
State of Michigan  
Department of Natural Resources 
Lansing, MI  48909 
 
April 15, 1994 
 
Mr. Michael Shapiro,  
Director Office of Solid Waste, 5301  
U.S. Environmental Protection Agency  
401 M Street, SW  
Washington, DC  10460 
 
RE:  Applicability of Mining Waste Exclusion 
 
Dear Mr. Shapiro: 
 
The purpose of this letter is to request your concurrence with a 
determination of the Michigan Department of Natural Resources 
(MDNR) on the applicability of the so-called mining waste 
exclusion" contained in 40 CFR 261.4(b)(7) to lime kiln refractory 
bricks. 
 
Administrative rules under Michigan's Hazardous Waste Management 
Act, 1979 PA 64, as amended, exempts from regulation as hazardous 
waste "solid waste from the extraction, beneficiation, and 
processing of ores and minerals, including coal, phosphate rock, 
and overburden from the mining of uranium ore." The exemption in 
Michigan's rules is based on 40 CFR 261.4(b)(7) as promulgated in 
the November 19, 1980 Federal Register. 
 
The MDNR has concluded that waste refractory bricks from a lime 
kiln are not excluded from hazardous waste regulation under the 
Michigan rule.  Although the MDNR believes that lime kilns are 
involved in "benefication" as a result of being used for calcining 
to remove water and/or carbon dioxide, the MDNR does not believe 
refractory bricks from such a kiln are also excluded. 
 
To be excluded from regulation as hazardous waste, wastes must be 
"uniquely associated" with mining operations.  The U.S. 
Environmental Protection Agency (U.S. EPA) clearly established this 
principle in 1980, when they indicated that "this exclusion does 
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not, however, apply to solid wastes ... that are not uniquely 
associated with these mining and allied processing operations..." 
(45 Fed. Reg. 76,618, November 19, 1980).  The MDNR believes waste 
refractory brick from a lime kiln are not uniquely associated with 
mining operations for the following reasons. 
 
--   Waste refractory brick results from kiln maintenance. It 
     is not a byproduct or residue from calcination. The fact 
     that the bricks come into contact with the ores and 
     minerals being "beneficiated" is irrelevant. 
 
--   Waste refractory brick from a lime kiln is not different 
     in nature than refractory brick from other types of kilns 
     not involved in mineral processing, such as a cement kiln 
     or rotary kiln incinerator. In other words, kiln bricks 
     are not "unique" to mineral processing. 
 
The Dow Chemical Company, Michigan Division (Dow) has claimed that 
lime kiln bricks are uniquely associated with mineral processing. 
To support this position, they reference a proposed determination 
by the U.S. EPA on furnace bricks from different mineral processing 
sectors (54 Fed. Reg. 15, 343, April 17, 1989) and a determination 
by the U.S. EPA on spent potliners from the aluminum industry (53 
Fed. Reg. 35,412, September 13, 1988) which they claim are similar 
to furnace brick. In both cases, the U.S. EPA indicated that these 
wastes were not exempt under the mining waste exclusion, but 
justified this conclusion on the basis that the wastes did not meet 
the so-called "high volume-low hazard" criteria applicable to 
processing wastes. 
 
The MDNR does not believe the claims by Dow referenced above to be 
relevant to the regulation of lime kiln bricks, for the following 
reasons: 
 
--   The April 17, 1989 proposal was not a final rule, and 
     therefore, has no legal standing. In fact, the MDNR notes 
     that the proposed furnace brick determination referenced 
     by Dow was not finalized on September 1, 1989, as were 
     determinations on other process wastes. 
 
--   Both the September 13, 1988 rule and the April 17, 1989 
     proposal involved mineral processing, not beneficiation. 
     The "low hazard, high volume" concept used to determine 
     the applicability of the exclusion to processing wastes 
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     has not been identified as a criterion for beneficiation. 
     Therefore, it is impossible to make an analogy between 
     waste from beneficiation and waste from mineral 
     processing oeprations. 
 
--   Both the September 13, 1988 rule and the April 17, 1989 
     proposal were silent on the issue of whether the furnace 
     bricks and the spent potliners are uniquely associated. 
     The Office of Solid Waste has indicated to the MDNR that 
     the U.S. EPA has determined in other cases that furnace 
     bricks are not uniquely associated.   
--   Michigan hazardous waste rules effective at this time do 
     not reflect either the September 13, 1988 rule-making, or 
     the September 1, 1989 rule-making. Therefore, even in 
     U.S. EPA had made a determination in these rules 
     regarding whether furnace bricks are uniquely associated, 
     such a determination would not be binding in Michigan, an 
     authorized state under Subtitle C of the Resource 
     Conservation and Recovery Act (RCRA). 
 
Based on the rationale listed above, the MDNR has concluded that 
lime kiln furnace bricks are not uniquely associated to mineral 
processing and, therefore, are not excluded from regulation as 
hazardous waste under RCRA or Michigan law. 
 
The MDNR requests written concurrence by the Office of Solid Waste 
on our determination.  If you have any questions about our 
conclusions regarding lime kiln furnace brick, please contact  
Mr. Phil Roycraft, Waste Management Division Cadillac District 
Supervisor, at 616-775-9727 or Mr. Jack Schinderle, Waste 
Management Division Hazardous Waste Program Section, at 
517-373-8410. 
 
Jim Sygo, Chief 
Waste Management Division 
517-373-9523 
 
cc: Mr. Norm Niedergang, U.S. EPA Region 5 
    Mr. Jim McLaughlin/Mr. Phil Roycraft, MDNR-Cadillac 
    Mr. Phil Schrantz, MDNR 
    Mr. Jack Schinderle, MDNR 
    Mr. Mark Stephen, MDNR 


