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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
WASHINGTON, D.C. 20460

February 8, 1996

Mr. Gary S. Johnstone
CASIE/PROTANK
P.O. Box 93
Franklinville, NJ 08322

Dear Mr. Johnstone:

     Thank you for your letter of November 3, 1995 regarding the
definition of significant concentrations of halogenated hazardous
constituents as contained in used oil, and which agency has
regulatory jurisdiction over this waste.

     Your letter concerns the rebuttable presumption for
halogenated constituents present in used oil.  This provision is
located in several places throughout 40 CFR part 279, depending on
the specific activity related to used oil.  Generally, under this
provision, if used oil contains greater than or equal to 1000 ppm
total halogens, it is presumed to be a hazardous waste due to
mixture with listed halogenated hazardous waste.  This presumption
may be rebutted by a demonstration that the used oil does not
contain hazardous waste.

     In your letter, you cite the rebuttable presumption
provision in 40 CFR 279.10(b)(1)(ii).  However, under the Federal
regulations, the provision that would be applicable to your
situation is actually in 40 CFR 279.53, which applies to used oil
processors and re-refiners.  This provision was promulgated as
part of the September 10, 1992 used oil rule.  Pursuant to the
statutory authority for this rule, it cannot take effect in states
that are authorized for the base RCRA program (those rules
promulgated as of January 26, 1983), until those states adopt
equivalent requirements.  Further, EPA cannot enforce the
requirements until the state adopts them and is authorized by EPA.
Note that "RCRA authorization" is an administrative process where
EPA evaluates a state's regulations to ensure that they are
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equivalent and consistent with EPA's regulations, and authorizes
them as part of the RCRA program.  EPA then has enforcement
authority based on a state's authorized RCRA program.

     Therefore, because New Jersey is authorized for the base
RCRA program but not the 1992 used oil rule, this provision will
not be applicable to your facility under the Federal regulations
until New Jersey becomes authorized for the rule.  New Jersey does
have jurisdiction regarding used oil regulation under its
authorized RCRA program and other state laws.  While EPA can
provide assistance to New Jersey, the state should be the primary
source of information regarding its regulatory program and your
RCRA permit.

     If you have further questions regarding the Federal used oil
rules in 40 CFR part 279, please contact Tracy Bone of my staff at
(202) 260-3509.  For information regarding state authorization
issues, please contact Wayne Roepe of my staff at (703) 308-8630.

Sincerely yours,

Michael Shapiro, Director
Office of Solid Waste
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---------------
Attachment
---------------

CASIE/PROTANK
P.O.B0X 92
FRANKLINVILLE, N.J.08322
(609) 696-4401
TELEFAX NO. (609) 696-7065

November 3, 1995

Mr. Michael Shapiro
Director, Office of Solid Waste MC-5301
United States Environmental Protection Agency
401 M Street SW
Washington, D.C. 20460

RE: Rebuttable Presumption

Dear Mr. Shapiro:

I am writing to you to receive clarification or an opinion from
the Environmental Protection Agency regarding the definition of
"significant concentrations of halogenated hazardous constituents"
as stated in 40 CFR 279.10(b)(1)(ii).
 
Casie/Protank, through our attorney, submitted two requests to the
New Jersey Department of Environmental Protection (NJDEP) seeking
their guidance concerning this issue.  Mr. Edward H. Post, Chief
of the Southern Bureau of Water and Hazardous Waste Enforcement,
responded to our request with a letter dated January 19, 1995
(copy enclosed).  He stated in his letter that the only existing
guidance regarding significant concentrations of individual
hazardous halogenated constituents exists in the November 29, 1985
Preamble to the EPA used oil regulations noting "More than 100 ppm
of any particular solvent". 

Casie/Protank's hazardous waste facility permit and the above
referenced regulation state that the total organic halogens in
excess of 1000 ppm may be rebutted by analytical to demonstrate
that the used oil does not contain hazardous waste. 
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I spoke with Ms. Tracy Bone of your department approximately two
weeks ago regarding this issue.  She stated that ultimately the
EPA would defer back to the State of New Jersey for a decision
concerning this matter. 

Mr. Post stated in his letter that the NJDEP would not enforce any
specific concentrations less than 1000 ppm for individual
hazardous halogenated constituents until further written guidance
is received from the appropriate Federal Hazardous waste groups. 

Casie/Protank believes that the NJDEP would not have responded to
our request without contacting the EPA and conducting extensive
research before submitting this letter.  However, our NJDEP
inspector believes that the NJDEP has no jurisdiction over this
issue and that only the EPA can make a ruling concerning these
levels.  He also supports the statement that significant levels of
hazardous halogenated concentrations is 100 ppm, as stated in the
November 29, 1985 Preamble.

I spoke with a representative at the EPA Region II office in New
York.  He stated that their office would only enforce EPA
regulations and not the Federal Register.

I hope that your response can clarify the different
interpretations of this issue.  Thank you in advance for your
cooperation.  Should you have any questions or concerns regarding
this matter, please do not hesitate to contact me at your earliest
convenience.

Sincerely,

CASIE/PROTANK
Gary S. Johnstone
Administrator
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