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Mr. A. J. Heinze 
AJH Environmental Consulting, Inc. 
843 Claymont Drive 
Ballwin, MO  63011 
 
Dear Mr. Heinze: 
 
This is in response to your November 7, 1987, letter to  
Michael Petruska concerning the regulatory status of spent pipeline 
filter cartridges.  The status of the cartridges depends on whether 
the solvents that pass through the filters meet one of the listing 
descriptions at 40 CFR Part 261, Subpart D. 
 
If the solvent in question has been used and otherwise meets 
one of the "F" listings in Section 261.31, then the filters are 
hazardous waste under the "derived from" rule in Section 
261.3(c)(2)(i).  The filters would be hazardous waste unless a  
delisting is granted by EPA under Section 260.22. 
 
If the solvent contained in the filter is a discarded commer- 
cial chemical product listed in Section 261.33(e) and (f), then the 
filters are contaminated with, or contain, a hazardous waste and 
must be handled as hazardous waste until it no longer contains the 
hazardous constituent. 
 
From the information you have provided, it appears that your 
client has filters in both categories.  As such, the filters are 
subject to the regulations at 40 CFR Part 261-268, Part 270, and 
the notification requirements of RCRA Section 3010. 
 
If you have further questions, please continue to deal with  
Michael Petruska at (202) 475-8551. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia E. Williams 
Director, 
Office of Solid Waste 
 


