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PPC 9444.1984(08) 
 
DEODORANTS FOR PORTABLE TOILETS 
 
JUN 6 1984 
 
Mr. Kenneth H. Holyoak 
American Chemical Company 
505 N. Lake Shore Drive 
Suite 6101 
Chicago, IL  60611 
 
Dear Mr. Holyoak: 
 
I am writing in response to your May 15, 1984, request 
for clarification of the existing Resource Conservation and 
Recovery Act (RCRA) hazardous waste identification regulations 
as they apply to deodorants for portable toilets as well as 
potential additional requirements due to pending legislation. 
 
Chemical deodorants containing small amounts of formal- 
dehyde are used to provide sanitary conditions in portable 
toilet units.  Let me explain how the current regulations 
apply to formaldehyde.  Formaldehyde is a hazardous waste 
if it is a discarded commercial chemical product.  The 
comment in 40 CFR 261.33(d) explains that the term commercial 
chemical product refers to substances manufactured for commer- 
cial use which are commercially pure or a technical grade 
and formulations in which the chemical is the sole active 
ingredient.  It does not refer to all materials containing 
any amount of formaldehyde. 
 
In other words, the formaldehyde is not the sole active 
ingredient of the deodorant and is therefore not a listed 
hazardous waste stream.  The deodorant would only be a hazardous 
waste if it exhibited any of the characteristics defined in 
the regulations (ignitable, corrosive, reactive, or EP toxic, 
as outlined in Sections 261.21, 261.22, 261.23, and 261.24). 
 
Pending legislation in Congress plans to regulate lower 
quantities of hazardous waste than are presently subject to 
regulation under the small quantity generator regulations. 
The RCRA reauthorization legislation changes currently do 
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not reflect any changes in the waste identification.  Thus, 
the anticipated changes will have no impact on the regulation 
of deodorants containing formaldehyde. 
 
Thank you for your inquiry.  As you know, 40 CFR 262.11 
requires any generator of a solid waste to determine whether 
or not the waste is hazardous, as I have informally reviewed 
above with you.  If you have any other questions, feel free 
to contact Irene Horner of my staff at (202) 382-4804 or the 
RCRA/Superfund Hotline at (800) 424-9346 for further regulatory 
clarifications. 
 
Sincerely yours, 
 
 
John Skinner, Director 
Office of Solid Waste (WH-562) 


