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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
FEB 25 1988 
 
K.G. Wiman  
Chief, Office of Engineering  
U.S. Department of Transportation  
U.S. Coast Guard (G-ECV-5B) 
Washington, DC  20593 
 
Dear Mr. Wiman:  
 
This is in response to your letter of September 23, 1987,  
concerning the RCRA regulations and the generation of ATON  
batteries.  As you noted, my office recently issued an interpre- 
tive memo to EPA Region X concerning generation of these  
batteries.  As discussed below, we do not view the memo as a  
departure from past EPA policy, and for that reason, it did not  
occur to my staff to consult with the Coast Guard. 
 
The definition of generator for the purposes of RCRA is by  
site, rather than by central facility.  A site may include each  
vessel that is a point of waste generation.  EPA dealt with a  
situation analogous to yours when it promulgated its small quantity  
generator regulations on March 24, 1986.  In the preamble to that  
rule, we clarified that off-shore drilling facilities are separate  
generation points, and as such are subject to the 40 CFR Part 262 
generator requirements.  (See 51 FR 10162.)  Also, when EPA amended  
the hazardous waste regulations to exempt waste generated in  
product or raw material tanks and vessels, EPA used examples of  
units that would be regulated absent the exemption that included  
vessels (i.e., water craft).  (See 45 FR 72025; October 30, 1987.) 
Therefore, we have always considered waste generation at-sea as  
potentially subject to regulation, and the July 30, 1987 memo to  
Region X correctly interprets current EPA regulations.  
 
Since the July 30, 1987, memo was sent from OSW to Region X, I  
understand that our staffs and staff from the U.S. Navy have met  
and discussed this issue.  From that discussion, there are three  
points that I would like to clarify.  First, if a buoy is brought  
onto a ship and the ATON battery is removed, the ship can be  
considered the generation site (instead of the buoy.)  This may  
help reduce paperwork for you, as each servicing vessel could  
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comply with 40 CFR Part 262 instead of each buoy.  Second, so  
long as the spent batteries remain on-site, i.e., on board the  
ship, the 90-day accumulation provision of 40 CFR 262.34 would  
allow storage of the batteries if the regulatory conditions are  
met.  Third, while it is generally true that a facility must 
have a RCRA permit or interim status to receive hazardous waste  
from off-site, please note that 40 CFR Section ?????? does  
allow storage of hazardous waste in DOT-approved containers for  
10 days or less at transfer facilities without a permit or  
interim status.  Your shore bases may be able to operate under  
this "10-day rule" in lieu of becoming RCRA storage facilities.  
 
Also, as a result of that meeting, my staff has concluded  
that EPA should re-evaluate the exemption in Section 261.4(c) 
for product and raw material vessels to determine whether it  
should be expanded to cover other vessels.  At this meeting we  
also discussed resource limitations that would affect the  
timing of a formal reevaluation of the exemption.  One way to  
expedite this evaluation and possible rulemaking would be for  
the Coast Guard to provide staff support for the project, i.e., 
perhaps a three day per week detail over several months.  If  
this were possible, we could begin this effort much sooner. 
 
If you have further questions in this area, please contact  
Mike Petruska of my staff at (202) 475-9888.  Also, please feel  
free to contact Mike on whether a detail would be feasible. 
 
Sincerely,  
 
 
Jeffery D. Denit  
Acting Director  
Office of Solid Waste  
 


