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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

 
                                                                                                         OFFICE OF 
                                                    SOLID WASTE AND EMERGENCY 
                                                                                                          RESPONSE 
 
Ms. Billie S. Flaherty 
Beazer East, Inc. 
436 Seventh Avenue 
Pittsburgh, Pennsylvania 15219 
 
Dear Ms. Flaherty: 
 
          Elizabeth Cotsworth has requested that I respond to your March 19, 1997 letter to 
her on our interpretation of 40 CFR 264.151(k). That letter raised two questions on EPA's 
interpretation of the letter of credit requirements for liability coverage, specifically the 
words "annual aggregate." 
 
           Your letter states that you currently have a letter of credit from Chase Manhattan 
Bank in the amount of $12 million to satisfy the third-party liability requirements of the 
State of Pennsylvania. This letter of credit was issued on December 26, 1996 for a period 
of one year. Chase Manhattan has questioned whether it is liable for $12 million for the 
last six days of 1996 and an additional $12 million for the remaining 359 days of 1997 for 
which financial assurance is being provided. EPA interprets the amount as not 
increasing when the period of time for the letter of credit spans a new calendar year. 
EPA interprets the words "annual aggregate" to refer to the amount for the one year 
period of the letter of credit. 
 
          The other issue is whether the extension of a letter of credit for an additional year 
increases the amount of the letter of credit. In particular, does the extension of the letter 
of credit add to the amount of the bank's exposure? EPA does not interpret the 
automatic renewal provisions as increasing the amount of the letter of credit in the 
renewal period above the annual aggregate amount. If, however, a claim is paid under a 
letter of credit, in the succeeding renewal period the amount of the letter of credit 
would have to increase to the level required as the annual aggregate (assuming that the 
letter of credit is the only mechanism used to demonstrate financial assurance for third 
party liability). Thus, in any given year, the exposure of the issuer of the letter of credit 
is limited to the amount of the annual aggregate. 
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          In providing this information, EPA notes that it is giving its interpretation of the 
Agency's requirements. In responding to your letter, we have not reviewed the financial 
assurance requirements for Pennsylvania or other jurisdictions with State-administered 
financial assurance programs. Further, under the Resource Conservation and Recovery 
Act, States may have more stringent requirements than EPA's. If you should have 
further questions on this matter, please call Dale Ruhter of my staff at (703) 308-8192. 
 
                                  Sincerely, 
 
                                  Stephen Heare, Acting Director 
                                  Permits and State Programs Division 
 
 


