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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
AUG 19 1991 
 
MEMORANDUM 
 
TO:       James J. Scherer 
          Regional Administrator 
 
FROM:     Don R. Clay, Assistant Administrator 
          Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
SUBJECT:  Interim Status under the Boiler and 
          Industrial Furnace Rule 
 
Thank you for your memoranda of April 16 and May 2, 1991, 
in which you described your strategy for addressing boilers and  
industrial furnaces (BIFs) seeking interim status as "existing  
facilities" under EPA's BIF rule. 
 
I appreciate your concern about BIFs seeking interim 
status without any history of hazardous waste management, or 
any documented commitment to such activities.  Further, 
I commend your efforts to ensure that interim status is 
reserved for those facilities that, under the regulations, 
are legitimately entitled to such status.  At the same time, 
our decision on whether a specific facility has met the standard  
should be consistent with our past decisions and with our  
established regulatory interpretations. 
 
In an attachment to this memorandum, I address the specific  
points you raised in some detail.  In any decision on a  
particular facility, however, you need to keep in mind what we 
believe is the general intent of both the statute and our  
implementing regulations: that facilities with a history of  
handling hazardous waste at the time the waste becomes subject to  
regulation, or that have made a substantial commitment to handle  
the waste in the near future, be allowed to continue their  
activities under interim status.  Where a facility has actually  
handled hazardous waste before the effective date of the  
regulation (that is, August 21, 1991, for the BIF rule),  
the facility is clearly eligible for interim status.  Where the waste  
has not yet been handled by the effective date, we agree that the  
case becomes more complex, and its resolution depends on the 
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ability of a facility to demonstrate a substantial commitment  
to hazardous waste management within the near future.  Criteria 
for making this decision are discussed in more detail in the  
attachment to this memorandum.  Clearly, these criteria must be  
applied on a case-by-case basis considering the particular  
circumstances at each facility. 
 
In your April 16 memorandum, you made an important point:  
that BIFs seeking interim status may be underestimating the  
potential costs for corrective action. We agree that the costs  
could be high and that BIFs may not have adequately taken them  
into account.  I suspect that if the potential liabilities are  
clearly pointed out to BIF owner/operators, those who have not  
already made a substantial commitment to managing hazardous  
waste may have second thoughts about entering the business.  
Additionally, BIF facilities should clearly understand that  
gaining interim status, by itself, does not convey the right to  
burn hazardous waste.  It is likely that other federal, state, 
and local requirements must also be met, and the conferring of  
interim status does not extinguish any other legal obligations. 
 
I trust that the attached response will assist you in  
implementing the BIF rule in your region.  If you have any  
questions regarding these criteria, please feel free to contact  
Devereux Barnes at (202) 475-7276. 
 
Attachment 
 
------------------- 
 



RO 11635 

ATTACHMENT 
 
Clarification of Interim Status Criteria for BIF Facilities 
 
Background 
 
The basic requirements for obtaining interim status  
were established by section 3005(e) of RCRA, as amended by HSWA,  
which specifically grants interim status to "any person who is in  
existence on the effective date of statutory or regulatory 
changes under this Act that render the facility subject to the  
requirement to have a permit."  In the legislative history  
accompanying this provision, Congress indicated that "existing  
facilities" would include types of facilities that were 
previously exempted from certain RCRA requirements but  
subsequently became subject to those requirements.  (See 50 FR  
28723, July 15, 1985.)  We have consistently taken this position  
in the case of new waste identifications (e.g., see the Toxicity 
Characteristic rule, 55 FR 11798).  EPA has also acknowledged on  
several occasions that non-hazardous waste management facilities  
that are converting to hazardous waste management but have not 
yet begun hazardous waste management by the effective date of a  
regulation could qualify for interim status (see 46 FR 2346). 
 
One of the three basic prerequisites for obtaining interim  
status pursuant to §3005 of RCRA is for a facility to be "in  
existence" on the effective date of any statutory or regulatory  
amendments that render the facility subject to the requirement to  
have a RCRA permit (§270.70(a)).  Two kinds of facilities are  
deemed to be "in existence": (1) a facility that is "in 
operation" on the effective date of a regulatory or statutory  
change that renders a facility subject to the permit requirement  
(i.e., treating, storing, or disposing of hazardous waste), or 
(2) a facility that is "under construction" on the effective date  
of such a change.  For a facility to be considered "under  
construction," §260.10 (under the definition of "existing  
facility") requires that the facility must have all permits and  
approvals necessary for physical construction and either: (1) an  
on-site construction program has begun, or (2) the facility has  
accepted substantial contractual obligations for such  
construction, to be completed within a reasonable time. 
 
We understand that several BIFs in Region VIII have already  
been constructed and may wish to begin hazardous waste operations  
after the August 21 date.  EPA has interpreted the term 
facilities "under construction" also to include facilities that  
have completed construction on the relevant date if they can  
demonstrate the intent to commence hazardous waste operations  
within a reasonable period of time (i.e., through a trial burn or  
agreements with suppliers to receive hazardous waste derived  
fuels), and if the facility meets the other relevant standards 
for "in existence."  The Agency's interpretation of what 
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constitutes being "under construction" is discussed in detail in  
the January 9, 1981, Federal Register (46 FR 2344). 
 
1.   What State and local approvals or permits are necessary to  
     meet the definition of "existing facility". 
 
One requirement for a facility to be considered "under 
construction" is that it possess "the Federal, State, and local  
approvals or permits necessary to begin physical construction." 
As defined in �260.10 (under the definition of "Federal, State,  
and local approvals or permits necessary to begin physical  
construction"), these permits or approvals are those required  
under hazardous waste control statutes, regulations, or  
ordinances.  Air pollution control permits that must be obtained  
prior to facility construction or modification under Federal or  
state laws would not be needed for interim status if the purpose  
of the legislative provision is to regulate air emissions in  
general, and not specifically to regulate the treatment, storage,  
or disposal of hazardous waste, or the siting of a hazardous 
waste management facility.  Similarly, state or local building or  
zoning permits would be included only if they specifically 
address hazardous waste management.  Of course, the facility  
remains responsible under state or local law for obtaining  
relevant building and zoning permits and approvals, even though  
the failure to obtain then will not prevent a facility from  
obtaining interim status. 
 
It is important to recognize that the requirement relating 
to approvals and permits refers to approvals or permits necessary  
to begin physical construction.  Since the Region VIII BIFs have  
already been constructed, the requirement should be read to apply  
to approvals for any physical modification needed to receive  
hazardous waste.  Of course, if the physical modification has  
already been completed, the need for preconstruction permits 
would not arise as an issue (unless it could be argued that the  
construction took place illegally in the absence of a necessary  
permit). 
 
2.   What constitutes a "substantial loss due to a contractual  
     obligation"? 
 
To be considered "in existence," a facility not already 
handling hazardous waste and not yet under construction must have 
"entered into contractual obligations -- which cannot be canceled 
or modified without substantial loss -- for physical construction  
of the facility to be completed within a reasonable period of  
time."  As one way of demonstrating substantial loss, EPA has 
in the past used cancellation contract clauses.  Thus, EPA has  
interpreted "substantial loss" as being at least 10 percent of 
the total project cost for physical construction.  Physical  
construction means fabrication, erection, installation, or  
modification of a facility.  The term does not refer to all costs  
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that may be associated with a construction project; for example,  
options to purchase, contracts for feasibility, or engineering or  
design studies would not constitute an eligible contractual  
obligation.  (See 46 FR 2346, January 9, 1981.)  In the case of  
BIFs that have not burned hazardous wastes before, the total  
project cost for physical construction refers to the 
modifications necessary for the BIF to manage hazardous waste.  
Although the 1981 preamble does not specifically address when  
meeting the 10 percent threshold would not be sufficient, we  
believe that if the loss to the facility of canceling the  
construction were minimal, the loss could not be considered  
substantial, even though it exceeded 10 percent.  For example, if  
the total cost of kiln modification were $5,000, a 10 percent 
loss ($500) would not be viewed as substantial.  In contrast, for  
a project that would exceed $250,000, we believe that 10 percent  
would represent a substantial amount. 
 
Of course, contract cancellation clauses with higher  
percentages, or other approaches to a demonstration of 
substantial loss, could be considered by the Regions as well. 
In that regard, we note the unique circumstances presented by the  
BIF rule for cement kilns that will be modified to burn hazardous  
waste.  Even though the contractual cost of installing such  
modifications can be relatively low, the Regions can take into  
account other economic factors and actions showing substantial  
loss insofar as they provide evidence of a bona fide substantial  
commitment to managing hazardous waste in the near future. 
 
You should also note that the "substantial loss" criterion  
must be met only at facilities where construction (i.e., facility 
modifications to receive hazardous waste) has not begun.  Where  
physical construction is underway or completed, a facility  
is not required to show "substantial loss," but rather objective  
indications of a bona fide intent to manage hazardous waste. 
 
3.   What constitutes a "reasonable time to complete  
     construction"? 
 
The regulations do not define the term "reasonable time to 
complete construction," nor do they define a "reasonable time" to  
begin management of hazardous waste, in the case of an already  
constructed facility.  To determine what is a reasonable time,  
Regions must make a case-by-case decision.  Generally, if a  
facility is undergoing a continuous process to initiate or  
complete construction activities, and arrangements are in place 
to ensure that such construction can be carried out on a schedule  
that is typical of similar construction activities, then  
completion of construction should be considered to be within a  
"reasonable time."  The same rule of thumb applies to the  
definition of a "reasonable time" to begin management of 
hazardous waste. 
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4.   Effect of a state moratorium. 
 
In your memorandum of April 16, 1991, you discuss the 
possible effect of the Utah moratorium on the ability of cement  
kilns in the state to qualify for interim status.  Since the Utah  
moratorium only prohibits the burning of hazardous wastes in  
cement kilns, it is still possible for a facility to meet the  
fundamental criteria for gaining interim status.  Of course,  
gaining interim status does not affect the legal status or  
applicability of Utah's moratorium.  In contrast, there could be  
other situations where a moratorium could prevent a facility from  
meeting one of the "in existence" criteria.  For example, if the  
facility were unable to obtain a required approval for  
construction due to a moratorium on hazardous waste  
preconstruction permitting, interim status would be precluded. 
 
5.   Section 3010 notification requirements for BIFS. 
 
It is likely that very few BIFs were required to submit a  
section 3010 notification on May 22, 1991.  One reason is that  
this notification requirement only applied to facilities actually  
handling hazardous waste fuel on February 21, 1991. (See 45 FR  
76631, November 19, 1980.)  This section 3010(a) notification is  
intended to be a "snapshot" of hazardous waste management  
practices at the time a rule is promulgated.  Therefore, if a  
facility is "under construction" a Section 3010 notice is not  
required.  (See H.R. Rep. No. 198, 98th Cong., 1st Session, 40  
(1983).)  Another possibility is that the facility might have  
already submitted a notification previously either for the 
burning of hazardous waste fuel under §266.35, or for some other  
hazardous waste activity, in which case the BIF is not required 
to renotify. 
 
6.   Pre-Compliance certification. 
 
The BIF rule does not require facilities to submit a pre- 
compliance certification by August 21, 1991, to attain interim  
status.  Once a facility meets the statutory and regulatory 
requirements, interim status follows automatically.  However, if 
a facility fails to submit such a certification (or if the  
facility fails to comply with subsequent interim status 
compliance schedule requirements), it loses its ability to manage  
hazardous waste in the BIF unit, unless and until it receives a  
Part B permit. 


