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APR 5 1989 
 
Adrienne J. Bzura 
Corporate Counsel 
Old Bridge Chemicals, Inc. 
P.O. Box 194 
Old Bridge, New Jersey  08857 
 
Dear Ms. Bzura: 
 
This letter responds to your March 21, 1989 correspondence 
requesting a written determination on the regulatory status of 
material known as "drove" by the brass industry.  Specifically, 
you requested a statement that drove is considered a "scrap 
metal" under the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA). 
 
Based on the description of drove provided in the National 
Association of Recycling Industries (NARI) Circular, I cannot 
conclusively state that drove, in the generic sense, is a scrap 
metal as defined in 40 CFR 261.1(c)(6), although some components 
of drove may meet the regulatory definition of scrap metal. 
 
Similarly, based on the NARI description and information 
gathered in phone conversations, drove would not be considered a 
"spent material" under RCRA.  And, provided that the drove is 
not derived from a pollution control device (e.g., the drove is 
not mixed with bag house dust), it would also not be a 
"sludge."  Drove most clearly fits the description of either a 
co-product or a by-product.  Because the distinction between 
the two classifications is not always clearly defined, I will 
only address the scenario of drove being classified as a  
by-product. 
 
As stated at 40 CFR 261.2(c)(3), a non-listed by-product 
(i.e., a by-product that exhibits a characteristic of hazardous 
waste defined at 40 CFR Part 261 Subpart C) that is reclaimed is 
not a solid waste under RCRA.  As you stated in our phone 
conversation, all of the drove is reclaimed and therefore is not 
defined as a solid waste (and, thus, not a hazardous waste). 
[NOTE:  Because the regulatory status is the same whether a 
material is a reclaimed non-listed by-product or a co-product, 
the distinction is moot.] 
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You should note that State and local regulatory agencies may 
have applicable regulations that differ from Federal 
regulations.  You should also contact your State regulatory 
agency, as well as the appropriate EPA Regional Office for 
further information on the regulatory status of the drove. 
 
For more information, please contact the RCRA Hotline at 
1-800-424-9346, or the EPA Region II office.  You may also call 
me at (202) 382-4805. 
 
Sincerely, 
 
 
Mitch Kidwell 
Environmental Protection Specialist 
Review Section 


