
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D. C.  20460 

 
Dec. 22, 1980 

 
 
 
 

Mr.  John L. Sullivan 
Ford,  Farquhar, Kornblut & 0'Neil Law Offices 
5028 Wisconsin Avenue,  N. W. 

 Washington,  D. C.  20016 
 

Dear Mr. Sullivan: 
 

This letter is in response to your request of September 16, 1980, for information on a 
form for engineer certifications under our hazardous waste regu1ations.  We do not have any 
specific form for certification of closure by an engineer.  However,  I am enclosing a copy 
of our guidance document on “Closure and Post Closure-Subpart G”  which give examples 
of  closure plans and engineer certification. 

 
I hope this guidance document answers the questions you have raised. 

 
Sincerely, 

 
 
 
 

Gary N. Dietrich 
Associate Deputy Assistant Administrator  

for  Solid Waste  (WH-562) 
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LAW OFFICES 
FORD, FARQUHAR, KORNBLUT & O'NEILL 

5025 WISCONSIN AVENUE N. W. 
WASHINGTON, D. C.  20016 

TELEPHONE (202) 686.2895 
 

September 16, 1980 
 
 
Ms. Filomena Chair 
Office of Solid Waste 
U.S. Environmental Protection Agency 
401 M Street, S. W. 
Washington, D. C.  20460 
 
Dear Ms. Chair: 
 
As per the EPA’s "Notice of intent to issue amendments to, interpretations of and answers to 
questions on final regulations,” Federal Register Aug. 19, 1980, p. 55386, I would like to request 
the assistance or your Office in resolving the following matter. 
 
Concerns have been raised by a number of our clients concerning requirements under the 
Hazardous Waste Management System Regulations as published on May 19, 1980 in the Federal 
Register.  Numerous sections of the regulations contain requirements that professional engineers 
“certify” compliance with various portions of the Regulations.  For example, section 122.45 (c) 
(9) dictates "the owner or operator [of a hazardous waste injection well ] must submit to the  
Director certification by the owner or operator and certification by an independent registered 
professional engineer that the facility has been closed in accordance with the specifications in 
§l22.42 (f).  (emphasis added). 
 
My question concerning the engineer certification requirements is the lack of format provided 
for the certification.  Does your office or any other EPA publish a form for engineer 
certifications under the Hazardous Waste Management Systems Regulations.  Any information 
or assistance in this manner would be appreciated. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 

John L. Sullivan 
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Mr. John L. Sullivan 
Ford, Farquhar, Kornblut, & O’Neill 
5028 Wisconsin Avenue, N. W. 
Washington, D. C.  20016 
 
Dear Mr. Sullivan: 
 
 Thank you for your request of September 16, 1980.  In that request, you asked that EPA 
issue a Regulation Interpretation Memorandum (RIM) concerning the engineer certification 
requirements to comply with various portions of the hazardous waste regulations. 
 
 I have submitted your request to Mr. Gary Dietrich, Associate Deputy Assistant 
Administrator for Solid Waste.  Mr. Dietrich is considering your request and, if appropriate, will 
assign a member of the Solid Waste staff to draft a RIM for this subject.  Should EPA decide to 
issue a RIM on your specific request, please be assured that we will indicate how we intend to 
answer your request. 
 
 If I can be of further assistance, please let me know. 
 

Sincerely yours, 
 
 
 

Filomena Chau 
Environmental Protection Specialist 

Office of Solid Waste (WH-562) 
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