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IDENTIFICATION OF SPENT SOLVENT IN CERTAIN INDUSTRIAL PROCESSES 
           
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
December 22, 1992 
 
Mr. Jack E. Wilson 
Vice President, Engineering 
The Environmental Company, Inc. 
1230 Cedars Court, Suite 100 
Post Office Box 5127 
Charlottesville, Virginia 22905 
 
Dear Mr. Wilson: 
 
     This letter clarifies the position of the Office of Solid 
Waste (OSW) regarding the identification of spent solvents in 
certain industrial processes. The determination of what constitutes 
"use as a solvent" is critical in this definitional issue. 
 
     Your letter of inquiry was received by OSW on May 22, 1992. In 
it, you asked for confirmation of your conclusion that waste 
polyurethane generated in the manufacture of marine buoys and 
fenders is not a listed hazardous waste under RCRA. 
 
     As we understand the process, two different coats of foam 
materials, top and bottom, are sprayed onto a core. During the 
process, one spray gun is used to spray the coating materials. The 
coats are sprayed separately, in sequence. Since the coating 
materials cannot come in contact with each other in the gun, the 
gun must be cleared of the previous coating material before the 
other coat can be shot through the nozzle. The coating materials 
themselves are used to clear the nozzle prior to applying the other 
coat. The clearing spray, designed to ensure that only the coat to 
be applied is present in the gun's nozzle, is sprayed into a waste 
drum during the nozzle clearing process. Waste polyurethane is 
generated in this way. 
 
     We interpret your inquiry to ask whether this clearing of the 
nozzle constitutes "solvent use" thereby generating spent solvent 
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(waste code F005) meeting the RCRA hazardous waste listing 
definition. 
 
     EPA regulations at 40 CFR 261.31(a) state that the following 
solid wastes are F005 listed hazardous wastes: 
 
     " ... spent non-halogenated solvents: Toluene, . . etc.; 
     all spent solvent mixture/blends containing, before use, 
     a total of ten percent or more (by volume) of one or more 
     of the above non-halogenated solvents ... " 
 
Your inquiry suggested that although the top and base coats do 
contain greater than ten percent toluene, they are not used for 
their solvent properties when used to clear the spray gun nozzle. 
The waste generated during the manufacturing process includes only 
residues of the based and top coats used to produce the final 
product. Toluene is present only as contained in the waste 
polyurethane. As this processing waste is not a spent solvent, it 
is not an F005 waste. 
 
     In a response dated August 17, 1992, Rick Brandes, Chief of 
the Waste Identification Branch in OSW concluded the waste 
generated in this specific case did not meet the regulatory 
definition of a spent solvent hazardous waste for the following 
reasons: 
 
     �    the regulations only cover those spent 
          solvents that are used for their solvent 
          properties, i.e., to solubilize, mobilize, 
          degrease, dilute, extract, etc., other 
          constituents. 
 
     �    the preamble to the regulations (see 50 FR 
          53316, December 31, 1985 at section II.A.) 
          states " . . . process wastes where solvents 
          were used as reactants or ingredients in the 
          formulation of commercial chemical products 
          are not covered by the listing." 
 
     �    therefore, the definition of spent solvent 
          does not extend to cases in which the solvents 
          are strictly reactants or ingredients in a 
          product formulation. 
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The response went on to say that this interpretation was based 
solely on the information provided in the inquiry. If the clearing 
spray is used for its solvent properties or if the resin or 
curative mixtures which make up the top and bottom coats were to be 
used individually to clean the spray gun, the waste could then be 
considered F005 hazardous waste. Mr. Brandes reserved the right to 
change this interpretation in the event that other information 
became available indicating the clearing spray was using toluene or 
ethyl acetate for their solvent properties. 
 
     In clarifying this interpretation, we note that in this 
specific case the clearing spray of the gun's nozzle is a 
mechanical process using the unaltered top and bottom coats to 
physically clear the gun's nozzle from the undesired coating. This 
is, to OSW, different than a process in which the clearing spray 
uses a solubilizing property, such as the chemical ability to 
dissolve or dilute, to clean the gun's nozzle. In this case, the 
fact that the top and bottom coats contain high concentrations of 
toluene does not mean the toluene is being used to solubilize the 
small amount of coating material remaining in the nozzle after one 
coat is sprayed. The coating materials merely push the residue of 
the previous coating out of the nozzle so that pure top or bottom 
coat can be applied to the products. The toluene is there as part 
of the manufacturing process itself. It is therefore part of the 
formulation of the commercial chemical product and not covered by 
the listing. 
 
     For this or any other case in which it is shown that a 
material used to clear the nozzle is used for its solvent 
properties, that is, to solubilize or mobilize other constituents, 
the material would be a spent solvent and thus, would meet the 
definition of Hazardous Waste Nos. F003 and F005. 
 
     OWS realizes that a definitional distinction like this can 
result in two compositionally similar materials being separated 
into two different classes of waste (hazardous and non-hazardous) 
simply by the way in which the waste is generated. RCRA listing 
determinations must make these differentiations to avoid bringing 
an unnecessarily large universe of materials into specific 
hazardous waste listings. To avoid leaving unregulated wastes which 
pose a true hazard, we rely on another mechanism for bringing 
wastes into the hazardous waste management system. If a waste 
exhibits one of four "characteristics" of hazardous waste 
(ignitability, corrosivity, reactivity, toxicity) of 40 CFR 261 



 

RO 13585 

Subpart C, it is considered a hazardous waste. This ensures that 
wastes which fail to meet a listing definition are not exempted 
from the hazardous waste management system if they exhibit one or 
more of these characteristics. One application of this principle 
was pointed out in the preamble to the solvents final rule: 
 
     "Since the threshold level (ten percent solvent) 
     promulgated today is not based on health criteria, but 
     rather on typical use patterns, we are not applying this 
     threshold to all wastes that may contain one or more of 
     these solvents. Instead, we will rely on [the toxicity] 
     characteristic to bring these waste streams into the 
     hazardous waste management system." (See 50 FR 53317, 
     December 31, 1985.) 
 
     In conclusion, while the process described may not produce a 
listed hazardous waste, any wastes produced may be 
characteristically hazardous. Generators of waste are responsible 
for making a determination of hazardousness. Since the distinction 
is a complex one, any case in which the definition of "use as a 
solvent" is raised should be dealt with on a case-by-case basis. 
 
     Please be aware that many states are authorized to implement 
Federal regulations and may be more strict. Thus you should always 
check with the appropriate State environmental authority. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 
 
 


