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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
May 4, 1993 
 
Doug MacMillan  
Institute of Chemical Waste Management  
1730 Rhode Island, N.W. Suite 1000  
Washington, D.C. 20036 
 
Dear Mr. MacMillan: 
 
     I am writing in response to your letter or January 28, 1993, 
in which you expressed several concerns regarding the potential 
effect that the newly promulgated regulations for corrective action 
management units (CAMUs) may have on the management of 
"as-generated" hazardous wastes. 
 
     As I understand from your letter, and from subsequent 
discussions with my staff, your primary concern is that as- 
generated containerized hazardous wastes being stored at a facility 
could be considered remediation wastes, and therefore could be 
managed at an area or a facility that has been designated as a 
CAMU, with the effect that those wastes would no longer be subject 
to the RCRA land disposal requirements, or to minimum technology 
requirements. 
 
     Let me assure you unequivocally that it was not the Agency's 
intent in promulgating this regulation to allow or to encourage 
such waste management practices; furthermore, the regulations as 
finalized prohibit such practices. As stated in the regulations, 
and as explained in the preamble, CAMUs may only be used for the 
management of remediation wastes (40 CFR §260.10; 58 FR 8663-4), 
and only for the purpose of implementing remedial actions (e.g., 
corrective actions under RCRA 3004(u) or 3008(h) authorities). The 
concept of remediation wastes is somewhat new to RCRA, and I agree 
that it is important to have a clear understanding of what these 
wastes are, and the limitations on the use of the CAMU concept in 
regard to management of "as-generated" hazardous wastes. 
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     As-generated hazardous wastes, whether containerized or non- 
containerized, are subject to the full set of Subtitle C 
requirements applicable to treatment, storage and disposal of 
hazardous wastes. These regulations are designed with the primary 
goal of preventing such wastes from creating environmental 
contamination problems that require remediation. Thus, so long as 
as-generated hazardous wastes are managed in accordance with 
applicable RCRA standards and regulations, there should be no need 
to "remediate" those wastes. 
 
     In contrast, remediation wastes as defined in the CAMU rule 
include only wastes that are generated and managed for the purpose 
of implementing corrective actions at facilities. It is this 
purpose--cleanup of environmental problems resulting from historic 
waste mismanagement practices--that is fundamental to the concept 
of remediation waste. In the preamble to the CAMU rule we 
articulated the inherent differences between cleanup (i.e., 
corrective action) and management of as-generated, or "new" wastes. 
The Agency's rationale for promulgating the CAMU rule is tied 
directly to our conclusion that cleanup is fundamentally different 
activity than management of as-generated wastes, and that RCRA 
requirements for management of cleanup wastes can and should differ 
from those for as-generated wastes. 
 
     As stated in the preamble of the final CAMU rule (58 FR 8664), 
"Today's definition of remediation waste excludes 'new' or 
as-generated wastes (either hazardous or non-hazardous) that are 
generated from ongoing industrial operations at a facility." 
Further, the regulatory definition of remediation waste in the 
final rule is limited to wastes "... that are managed for the 
purpose of implementing corrective action requirements under 
�264.101 and RCRA section 3008(h)." (40 CFR §260.10) In crafting 
the definition of remediation waste in this way (particularly when 
the definition is read together with the preamble discussion), we 
believe that it is clear that CAMUs are not to be used for 
management of as-generated waste. However, we understand your 
concern that if read alone, the definition might mislead some 
readers or allow some room for abuse. We are currently developing 
guidance for EPA and State decision makers on implementation of the 
CAMU rule. Among other things, the guidance will emphasize that 
containerized as-generated wastes that are stored at RCRA 
facilities cannot be managed in CAMUs. In addition, we are willing 
to consider adding a clarification to the regulation that would 
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specifically exclude management of as-generated wastes in CAMUs, as 
well as in temporary units. I would welcome further discussions 
with you and your organization on this matter. 
 
     In your letter you suggested that owner/operators might have 
incentives to stockpile containerized as-generated wastes, for 
subsequent treatment and disposal in CAMUs. As explained above, 
such wastes would be as-generated wastes, not eligible for 
placement in a CAMU (unless all applicable Subtitle C requirements, 
including the land disposal restrictions, were satisfied). 
Furthermore, in storage the wastes would be subject to the 
applicable "prevention" requirements of Subtitle C, which should 
serve to ensure that they are not mismanaged such that "cleanup" or 
the wastes would be required. If an owner/operator were to 
mismanage such wastes, for example, by dumping the wastes with the 
intent that the wastes would then become remediation wastes, such 
activities would clearly be illegal, and subject to the substantial 
civil and/or criminal penalties under RCRA, as well as possible 
liabilities under CERCLA. In addition, such purposeful dumping of 
wastes would likely result in contamination of large volumes of 
soils or other media, and the costs of the required cleanup could 
be many times the costs of complying with the Subtitle C prevention 
standards. Thus, we do not believe that the CAMU concept 
realistically creates an incentive for mismanagement of 
as-generated wastes. 
 
     As an additional safeguard, it should be emphasized that CAMUs 
may only be designated by EPA or an authorized State; an 
owner/operator could not himself simply designate an area of a 
facility as a CAMU, as a means of changing the requirements that 
would apply to those wastes. 
 
     In your letter you suggested amending the CAMU regulation to 
restrict the definition of remediation waste to contaminated media 
resulting from corrective action at a facility. I would like to 
clarify that in the CAMU rule the Agency did not intend to 
distinguish between contaminated media and other cleanup wastes. By 
restricting the definition to contaminated media, certain other 
cleanup wastes could not be managed in CAMUs, such as sludges 
disposed of before 1980. As explained in the preamble to the rule, 
the CAMU concept is a response to the inherent differences in the 
objectives and incentives of remediation of "old" wastes, as 
distinguished from management of "new" wastes. Since remediation of 
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facilities will often involve management of sludges and other 
pre-RCRA wastes that would not be considered contaminated media, we 
do not believe that it would be appropriate to amend the CAMU 
regulations to apply only to contaminated media. 
 
     As you know, many of the issues addressed in the CAMU rule are 
now being discussed in the context of the HWIR Forum, in which you 
have been actively involved. As we have discussed in the Forum, a 
major component of the HWIR discussions focuses on contaminated 
media; this important dialogue is thus an opportunity to reevaluate 
many of the issues associated with remediation, as well as 
requirements for as-generated hazardous wastes. It is possible that 
the HWIR dialogue will result in substantial revisions to the 
existing RCRA regulations that address management of remediation 
wastes, including the CAMU regulations. If so, the Agency is 
committed to reviewing the need for changes to those regulations. 
I look forward to the continued participation of ICWMA in these 
discussions. 
 
     I hope this has been responsive to the concerns raised in your 
letter. If you have any further questions, please do not hesitate 
to contact me or Dave Fagan ((703) 308-8620). 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 


