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DEC 16 1987 
 
Ms. Barbara E. Pace 
Hogan & Hartson 
Columbia Square 
555 Thirteenth Street, NW 
Washington, DC  20004-1109 
 
Dear Ms. Pace: 
 
This is in response to your letter of August 19, 1987, in 
which you requested an interpretation of 40 CFR Section 261.31 as 
it applies to the iron cake waste generated during the production 
of methyldopa at a Merck and Company facility.  Based on the 
information provided in your letter, the Agency has determined that 
the iron filter cake generated during the production of methyldopa 
does not meet the listing description of a spent solvent waste 
(i.e., EPA hazardous waste No. F005).  The basis for our decision 
is discussed below: 
 
Our understanding of the process is that the iron cake is 
generated when iron is filtered from the product; toluene is being 
used for its solvent properties because it is acting as a carrier 
for the product.  Next, the toluene is reclaimed for reuse in the 
same process. 
 
With regard to the iron filter cake, the preamble and the 
background document to the rule state that the Agency did not 
intend to include within the scope of this regulation process 
wastes that are contaminated with solvent (see Hazardous Waste 
Listing BD, p.81 May 1980; letter from Steve Silverman to Michael 
Rodbury, December 16, 1982).  The iron filter cake resulting from 
the production of methyldopa at the Merck facility is a process 
residual that is contaminated with the toluene solvent.  The filter 
cake, therefore, would not be EPA hazardous waste No. F005. 
 
Please advise your client of our interpretation and make them 
aware that as a generator of this type waste, they are responsible 
for determining whether the filter cake exhibits any RCRA hazardous 
characteristics (e.g., corrosivity, toxicity, reactivity, or 
ignitability [See 40 CFR 261.21-24]).  Also, you should investigate 
whether this waste is regulated by the state, which may have more 
stringent regulations.  Finally, careful handling of this waste is  
advised because of the Superfund liability that exists for wastes 
containing CERCLA hazardous constituents. 
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Our determination is based on the information provided in 
your letter and any deviations to the described process could 
result in different interpretation.  If you wish to discuss this 
matter in further detail, please call Yvonne Garbe at (202) 
475-6679. 
 
Sincerely, 
 
 
Marcia E. Williams 
Director 
Office of Solid Waste 
 


