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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
     WASHINGTON, D.C. 20460 

 
     OFFICE OF 

SOLID WASTE AND EMERGENCY 
     RESPONSE 

 
The Honorable Vance Hartke 
Hartke & Hartke 
The Hartke Building 
7637 Leesburg Pike 
Falls Church, Virginia 22043 
 
Dear Senator Hartke: 
 

This is a supplemental response to your letter of December 4, 1997 addressed to 
Robert Perciasepe, Assistant Administrator for the Office of Water. A copy of your letter 
was referred to me for an explanation of the applicability of the Resource Conservation 
and Recovery Act (RCRA) to oil and gas exploration and production (E&P) wastes. 

 
Through the 1980 amendments to RCRA, Congress exempted produced water, 

drilling fluids. and other wastes associated with oil and gas exploration, development. 
and production activities from regulation as hazardous wastes under RCRA Subtitle C 
[RCRA Section 3001(b)(2)(A)] pending a study by the Environmental Protection Agency 
(EPA) and a regulatory determination Congress further stated that "[t]he Administrator 
shall transmit his decision, along with any regulations, if necessary, to both Houses of 
Congress. Such regulations shall take effect only when authorized by Act of Congress" 
[RCRA Section 3001(b)(2)(C)]. 
 

EPA submitted the results of its study in a Report to Congress dated December 
1987. In its Regulatory Determination published in July 1988 (53 FR 25446), the Agency 
stated that regulation of E&P wastes as hazardous wastes under RCRA Subtitle C was 
not warranted. The Agency determined that, although there are gaps in some states' 
regulatory programs, regulation of E&P wastes would be more effective if left to the 
states. Therefore E&P wastes and waste management practices are regulated by the 
states. Since promulgation of the regulatory determination, the Agency has been 
working with the states and others to encourage improvements, where necessary, in 
states' regulatory and enforcement programs. 
 

With regard to your specific concerns with debris, packaging materials such as 
drums, sacks, plastic buckets, pallets, etc., are not covered by the exemption, but are 
likely non-hazardous debris. I will address this circumstance, as well as the possibility 
of the debris containing hazardous wastes. If the debris is non-hazardous, it is primarily 
addressed by state solid waste management programs. I would add that, under Section 
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4005 of RCRA, any solid waste management practice which is not in compliance with 
the Agency's Criteria for Classification of Solid Waste Disposal Facilities and Practices 
(40 CFR Part 257) is considered to be an act of "open dumping" which is prohibited by 
Section 4005(a) RCRA. While not Federally enforceable, such violations are subject to 
the citizen suit provisions of Section 7002 of RCRA. 

 
If the debris contains hazardous waste, it would be subject to hazardous waste 

regulations. It is unlikely, however, the debris from E&P operations contains hazardous 
wastes, because E&P wastes are exempt from hazardous waste regulations. The debris 
would have to contain hazardous wastes not uniquely associated with E&P (such as 
unused materials which are listed or characteristic hazardous wastes). Even then, RCRA 
exempts point source discharges subject to regulation under section 402 of the Clean 
Water Act, as amended. As reflected in Mr. Perciasepe's response and the above 
information, the Agency primarily relies on those statutes and programs outlined in Mr. 
Perciasepe's response to control E&P debris in our nation's waters. 
 

I hope you find this information helpful. If you have further questions please 
contact me at (703) 308-8895 or Richard Kinch of my staff at 703-308-8214. 
 

Sincerely, 
 
Elizabeth A. Cotsworth, Acting Director 
Office of Solid Waste 

 
 


