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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

 
MAY 19 1997 

 
OFFICE OF 

SOLID WASTE AND EMERGENCY 
RESPONSE 

 
T.L. Nebrich, Jr. 
Technical Director 
Waste Technology Services, Inc. 
640 Park Place, 
Niagra Falls, New York, 14301 
 
Dear Mr. Nebrich: 
 
   Thank you for your letter of March 5, 1997 in which you request a clarification of 
the definition of the characteristic of reactivity in 40 CFR 261.23(a)(6) as it pertains to 
aerosol cans. 
 
   Over the past several years we have received numerous questions concerning the 
regulatory status of used aerosol cans under the Resource Conservation and Recovery 
Act (RCRA) hazardous waste regulations. We are not at this time able to make a 
categorical determination as to whether various types of cans that may have contained a 
wide range of products exhibit the characteristic of reactivity. It remains the 
responsibility of the generator of any particular waste to make this determination (see 
40 CFR 262.11). However, a steel aerosol can that does not contain a significant amount 
of liquid (e.g., a can that has been punctured and drained) would meet the definition of 
scrap metal (40 CFR 261.1(c)(6)), and, if it is to be recycled, would be exempt from 
regulation under 40 CFR 261.6 (a)(3)(iv).  Scrap metal that is recycled is exempt from 
RCRA regulation under this provision even if it is hazardous waste, so generators need 
not make a hazardous waste determination. Scrap metal that is not recycled, however, 
is subject to the hazardous waste regulations if it is hazardous, so generators must make 
a hazardous waste determination. 
 
   I hope this information is helpful to you. If you have any further questions, 
please call Anna Tschursin of my staff at (703) 308-8805. 
 

Sincerely yours, 
 

Elizabeth A. Cotsworth, Acting Director 
Office of Solid Waste 


