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9484.1987(01) 
 
REPLACEMENT UNIT, DEFINED - WASTE CONSOLIDATION FROM 
SEVERAL IMPOUNDMENTS 
 
March 11, 1987 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Clarification of What Constitute a Replacement Unit- 
          Final Response 
 
FROM:     Marcia E. Williams, Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Karl E. Bremer, Acting Chief 
          Solid Waste Branch 
          Region V 
 
I am responding to Dave Stringham's October 23, 1986, 
memorandum requesting clarification of what constitutes a 
replacement unit.  You inquired as to whether or not the 
consolidation of waste from several impoundments into one 
impoundment at closure makes the receiving impoundment a 
"replacement unit" and thereby requires the implementation of the 
minimum technological requirements of HSWA.  As noted in my 
November 14, 1986, interim response, Chris Rhyne of the Land 
Disposal Permit Assistance Team has been working with our legal 
counsel and your staff to resolve the issues raised in your 
memorandum concerning the Ross Incineration Services Facility. 
 
A "replacement" surface impoundment or landfill unit is a  
unit that is taken out of service and emptied by removing all or 
substantially all waste from it.  The unit must be brought into 
compliance with the minimum technological requirements before it 
can be reused (see 50 FR 28706, July 15, 1985).  These criteria 
must be applied to your factual situation. 
 
Discussions with Ken Chin of your staff as well as with Tom 
Roberts of PEI (Consultant to Ross Incineration Services) 
indicated that the impoundment in question (designated number 7 
by Ross Incineration) is bisected by a normally-submerged earthen 
mound.  This mound will become a dike when the northern section 
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is totally dewatered.  The facility intends to leave a  
substantial amount of liquid in the southern section.  Normal 
waste receipt to the northern section will be halted while waste 
will continue to be received at the southern section.  The  
northern section will be reused to dispose of wastes from several 
other closing on-site impoundments and a waste pile. 
 
Ross proposes to convert the northern end of the surface 
impoundment to a landfill.  If this change is allowed, then there 
will be two units.  The northern "unit" qualifies as a 
replacement unit because it satisfies the replacement criteria 
set forth above.  The southern unit is an existing surface 
impoundment that will become subject to the minimum technological 
requirements under the retrofitting requirements of HSWA, if it 
continues operation after November 7, 1988.  The southern unit 
would also be subject to the minimum technological requirements 
if it were to meet the replacement unit criteria (i.e., taken out 
of service, substantially emptied, and reused) prior to November 
7, 1988. 
 
You expressed concern with our position that an interim 
status surface impoundment can become a landfill as an allowable 
change during interim status (§270.72).  It is clear from the 
language of §270.72(c) that such a change in process is allowable 
if the criteria specified in §270.72(c) and (e) are met. 
However, even if the northern unit of the surface impoundment 
changed process to become a landfill, the landfill would be a  
"replacement" unit and thus subject to the HSWA minimum 
technological requirements. 
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