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Stephen Hammond, P.E. 
Director 
Division of Solid and Hazardous Materials 
New York State Department of Environmental Conservation 
50 Wolf Road, Room 488 
Albany, New York  12233-7250 
 
Dear Mr. Hammond, 
 

This letter responds to your February 8, 1999 request for a regulatory interpretation 
regarding the variance from the definition of solid waste found at 40 CFR 260.31(b).  This letter 
stems from a January 14, 1999 conference call involving representatives of your department, 
representatives of Eastman Kodak, and Mitch Kidwell, of my staff.  The specific issue concerns 
whether hazardous recyclable spent solvents emanating from an industrial manufacturing process 
may qualify for the variance if less than one hundred percent of the spent solvent generated is 
sent to the reclamation process. 
 

As Mitch Kidwell stated during the conference call, there is no requirement that one 
hundred percent of a secondary material generated must be recycled in order to consider and 
grant a variance for the secondary materials that are recycled.  Should the variance be granted, of 
course, only those secondary materials meeting the factors that were considered would be 
covered by the variance.  All other secondary materials would be subject to the regulatory 
determinations and regulations normally applicable to such materials. 
 

I hope this has answered your question.  Should you have any further questions, please 
feel free to contact Mitch Kidwell, of my staff, at (703) 308-8644. 
 

Sincerely, 
 
 

 
 
Elizabeth Cotsworth, Acting Director 
Office of Solid Waste 


