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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
 
February 17, 1995 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  CAMU at U.S.S. Lead Facility 
 
FROM:          Devereaux Barnes, Director 
          Permits and State Program Division, OSW 
 
TO:       Norm Niedergang, Director 
          Office of RCRA, Region V 
 
     Recently we have had several discussion with your staff 
regarding the approval of a corrective action management unit 
(CAMU) at the U.S.S. Lead Refinery facility in East Chicago, 
Indiana.  In those discussions we were asked to provide the Agency 
position on the specific question of whether a 3008(h) 
enforcement order is an appropriate mechanism for approving a 
CAMU at this facility.  As you know, interim status for this 
facility was terminated under the provisions of RCRA 3005(e). 
 
     It is the Agency's position that 3008(h) orders are an 
appropriate mechanism for approval of CAMUs at facilities that 
have lost interim status pursuant to 3005(e).  Other types of 
hazardous waste management units (e.g., tanks, piles) that may be 
needed to implement remedial actions at facilities like U.S.S. 
Lead may also be approved under 3008(h) orders.  This 
interpretation of the scope of 3008(h) authority is supported by 
the broad language of 3008(h) (providing for "corrective action 
or such other response measure as...necessary to protect human 
health or the environment").  The legislative history supports 
this interpretation in that the conference report indicates that 
the intent was to allow EPA to address ongoing problems without a 
permit.  In addition, EPA's longstanding interpretation is that  
3008(h) applies to LOIS facilities as well as facilities that are 
currently operating under interim status, and the CAMU rule itself 
imposes no limits on this interpretation.  See memo from J. 
Winston Porter, "Interpretation of Section 3008(h) of the Solid 
Waste Disposal Act" (Dec. 16, 1985). 
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     We believe that this is a reasonable reading of the statute. 
Based on this interpretation, RCRA permits are not necessary for 
such units as long as they are part of the selected remedy (or 
interim measure), and they are specifically authorized under the  
3008(h) order.  Furthermore, we believe that from a policy 
perspective, permits would generally be inappropriate in these 
circumstances, since they would likely have the effect of delaying 
cleanup and adding to procedural costs without increasing 
environmental protection.  As explained in the preamble to the 
CAMU rule (58 FR 8676, February 16, 1993), public participation 
procedures similar to those for Class III permit modifications 
should be followed in approving CAMUs under 3008(h) corrective 
action orders. 
    
     If you or your staff have more specific questions about the 
use of orders to approve CAMUs and other types of units, you may 
wish to contact Barbara Pace of the Office of General Counsel, at 
(202) 260-7713, or Dave Fagan of my staff at (703) 308-8620.  
Please let us know if we can be of any further assistance. 
 
cc:  Joe Boyle 
     Kevin Pierard 
     Barbara Pace 
     Larry Starfield 


