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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

 
 

March 17, 1997 
 
 
 
 
 
Mr. Duncan Campbell 
Environmental Protection Agency, Region V 
RCRA Enforcement 
77 West Jackson Boulevard 
Chicago, Illinois 60604-3507 
 
Dear Mr. Campbell: 
 

Enclosed please find a memorandum on the regulatory status on lead shot, which 
includes a general discussion on the regulatory status of lead shot as scrap metal. I hope that 
this information is sufficient to address your specific concerns as they relate to the pile of lead 
shot at the Saxon Metals facility. 
 

If you have any questions or would like to discuss this matter further, please contact me 
at (703) 308-8826. 
 

Sincerely, 
 
 

Jeffery S. Hannapel  
Office of Solid Waste 

 
Enclosure 
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To: Duncan Campbell, EPA Region V 
 
From: Jeff Hannapel, EPA Office of Solid Waste 
 
Date: March 13, 1997 
 
Re: Regulatory Status of Lead Shot 
 
 

Based on our conversations, it is my understanding that Saxon Metals received for 
recycling a shipment of approximately 30,000 pounds of lead shot from a commercial indoor 
shooting range. Smokeless gun powder is, presumably, commingled with the lead shot. The 
mixture appears to exhibit the ignitability characteristic of hazardous waste (as evidenced by 
the incident in which the material ignited when Saxon Metals was attempting to load it into the 
furnace with a front-end loader). You have asked our office to provide you with guidance on 
the regulatory status of the lead shot portion of the mixture, specifically whether it is considered 
a spent material or scrap metal. 
 

The Agency has taken the position that the discharge of ammunition or lead shot does 
not constitute hazardous waste disposal because the Agency does not consider the rounds from 
the weapons to be "discarded." As you know, discard is a necessary criterion to be met before a 
material can be considered a solid waste and subsequently a hazardous waste. 40 CFR 
§261.2(a). The Agency's interpretation regarding discard is based on the fact that shooting is in 
the normal and expected use pattern of the manufactured product, i.e., the lead shot.  Enclosed 
for your information is a September 6, 1988 letter from EPA to IDEM on this particular point. 
 

In the federal regulations, the term, "scrap metal," is defined as "bits and pieces of metal 
parts (e.g., bars, turnings, rods, sheets, wire) or metal pieces that may be combined together 
with bolts or soldering (e.g., radiators, scrap automobiles, railroad box cars), which when worn 
or superfluous can be recycled." 40 C.F.R. §261.1. In the Federal Register preamble for the 
final regulations on the definition of solid waste, EPA indicated that "scrap metal is defined as 
products made of metal that become worn out (or are off-specification) and are recycled to 
recover their metal content, or metal pieces that are generated from machine operations (i.e., 
turnings, stampings, etc.) which are recycled to recover metal.” 50 Fed. Reg. 614, 624 (1985). 
The lead shot portion of the Saxon Metals pile would be considered scrap metal pursuant to the 
regulatory definition of scrap metal. 
 

EPA provided further clarification on the regulatory status of scrap metal in the Federal 
Register preamble to the definition of solid waste final regulations: 
 

[a]t proposal, scrap metal that was generated as a result of use by consumers (copper 
wire scrap, for example) was defined as a spent material. (This type of scrap is usually 
referred to as "obsolete scrap.") Scrap from metal processing, on the other hand (such as 
turnings from machining operations) was defined as a by-product. (It is usually called 
"prompt scrap.") Yet the scrap metal in both cases is physically identical (i.e., the 
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composition and hazard of both by-product and spent scrap is essentially the same) and, 
when recycled is recycled in the same way - by being utilized for metal recovery 
(generally in a secondary smelting operation). 

In light of the physical similarity and identical means of recycling of prompt scrap 
and obsolete scrap, the Agency has determined that all scrap metal should be classified 
the same way for regulatory purposes. Rather than squeeze scrap metal into either the 
spent material or by-product category, we have placed it in its own category. 

 
50 Fed. Reg. at 624. Based on these regulatory passages, the lead shot portion of the pile would 
be considered scrap metal, and not a spent material. The lead shot is a product that is made of 
metal that can be recycled to recover metal content. Furthermore, the lead shot has not been 
"discarded" by virtue of its discharge at the shooting range, because the discharge is within the 
normal and expected use pattern of the manufactured product. Accordingly, lead shot would be 
considered scrap metal for regulatory purposes. Scrap metal is a solid waste, but it is exempt 
from the regulatory requirements of Subtitle C when it is recycled. 40 C.F.R. §261.6(a)(3)(ii). 
As part of the Phase IV land disposal restrictions supplemental rulemaking (which was 
proposed January 25, 1996 an is expected to be finalized in April 1997), processed scrap metal 
and two categories of unprocessed scrap metal that is being recycled would be excluded from 
RCRA jurisdiction. 
 

Please note that this discussion of the regulatory status is limited to the lead shot portion 
of the pile as you requested. To the extent that the entire pile exhibits the ignitability or reactive 
characteristic of hazardous waste, the mixture of materials would be considered hazardous 
waste and not scrap metal. The scrap metal designation for the lead shot would be applicable 
only to the extent that the lead sho t could be segregated from the other materials in the pile. 
 

I hope that this guidance on the regulatory status of lead shot recovered from shooting 
ranges provides you with the clarification that you needed. If you have any questions or would 
like to discuss this matter further, please contact me. 
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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON D.C. 20460 

 
SEP 6 1988 

 
 
Ms. Jane Magee 
Assistant Commissioner for 

Solid and Hazardous Waste Management 
Indiana Dept. of Environmental Management 
P.O. Box 6015 
Indianapolis, Indiana  46206-6015 
 
Dear Jane: 
 
This is in response to your letter on the applicability of Resource Conservation and Recovery 
Act (RCRA) regulations to shooting ranges.  In your letter you indicated that the Indiana 
University in Bloomington has received a preliminary notice of intent to sue under RCRA, 
alleging that the university shooting ranges are hazardous waste landfills, fully subject to the 
requirement for an operating permit and all applicable facility standards. 
 
The discharge of ball and sport ammunition at shooting ranges does not, in our opinion, 
constitute hazardous waste disposal.  This is because we do not consider the rounds to be 
discarded, which is a necessary criterion to be met before a material can be considered a solid 
waste and, subsequently, a hazardous waste (see 40 CFR 261.3(a)).  Rather, the shooting of 
bullets is within the normal and expected use pattern of the manufactured product.  This 
interpretation extends to the expended cartridges and unexploded bullets that fall to the ground 
during the shooting exercise.  The situation, in our mind, is analogous to the use of pesticides 
whereby the expected, normal use of a pesticide may result in some discharge to the soils.  This 
is a discharge incident to normal product use and is not considered a hazardous or solid waste 
activity falling under the jurisdiction of RCRA. 
 
 

If you have any questions regarding our interpretation or would like to discuss the issue 
further, please call Elizabeth Cotsworth (202) 382-3132 or Chet Oszman (202) 382-4499. 
 
 

Sincerely, 
 

Sylvia K. Lowrance Director 
  Office of Solid Waste 

 
Cc: Elizabeth Cotsworth 
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Matt Hale, OSW 
Fred Chaziania, OGc 

 Karl Bremer, Region 5 
Chet Oszman, OSW 

 


