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BODILY INJURY/PROPERTY DAMAGE CLAIMS AT TSDFs 
 
JAN 2 5 1990 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Clarification of 40 CFR § 264.147(a)(7), (b)(7), 
          and §265.147(a)(7), (b)(7) 
 
FROM:     Sylvia K. Lowrance, Director 
          Office of Solid Waste, (OS-300) 
 
TO:       RCRA Branch Chiefs, Regions I-X 
 
This memorandum clarifies the regulations at 40 CFR 
§§264.147(a)(7), (b)(7) and 265.147(a)(7), (b)(7), which require 
an owner or operator of a hazardous waste treatment, storage, or 
disposal facility (TSDF) to report to the Agency claims for 
bodily injury or property damage that result from operation of 
the facility.  We believe this clarification is necessary because 
the Agency has been asked what types of information owners and 
operators must report to comply with those provisions. 
 
The reporting requirement in those sections was promulgated 
as part of a rulemaking related to liability coverage on 
September 1, 1988 and became effective on October 3, 1988.  Those 
sections state that owners or operators must notify the Regional 
Administrator in writing within 30 days (i) whenever a claim for 
bodily injury or property damages caused by the operations of a 
TSDF facility is made against the owner or operator or an 
instrument providing financial assurance for liability coverage 
under this section, and (ii) whenever the amount of financial 
assurance for liability coverage under this section provided by a 
financial instrument authorized by this rule is reduced.  We have 
been asked to define the extent of the first requirement, that 
is, the meaning of the language, "whenever a claim ... is made." 
 
The purpose of the notification requirement is to provide 
the Agency with early warning of potential instrument failure due 
to pending claims and to provide the Agency with data concerning 
the incidence of valid third-party claims.  To achieve these 
goals the Agency envisions that TSDF facilities will report to 
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the Regional Administrator whenever: 
 
1)   a claim results in a reduction in the amount of 
     financial assurance for liability coverage 
     provided by an authorized financial instrument, or 
 
2)   a certification of a valid claim for bodily injury 
     or property damages caused by a sudden or non- 
     sudden accidental occurrence arising from the 
     operation of a hazardous waste treatment, storage, 
     or disposal facility is entered into between the 
     owner or operator and a third-party claimant for 
     liability coverage, or 
 
3)   a final court order establishing a judgment for 
     bodily injury or property damage caused by a 
     sudden or non-sudden accidental occurrence arising 
     from the operation of a hazardous waste treatment, 
     storage or disposal facility is issued against the 
     owner or operator or an instrument providing 
     financial assurance for liability coverage. 
 
The regulation is not intended to require owners or operators to  
report all types of claims that potentially could be filed against a  
facility.  Section 264.151, a related provision promulgated in the  
same rulemaking, authorizes the payment of funds from the  
financial instruments only for valid third-party claims and  
expressly excludes payment for certain categories of damages or  
obligations such as claims under worker's compensation law or  
resulting from automobile accidents involving vehicles owned by  
the facility.  Similarly, the Agency intended to require owners or  
operators to report only valid claims to the Regional Administrator. 
 
The Agency did not intend that the reporting requirement 
extend beyond the three situations listed above and plans to 
clarify the regulatory language in the near future.  This memo- 
randum interprets the provision as it stands pending formal 
clarification in the Federal Register.  It should be noted that 
the Agency is clarifying this provision in the interim through 
use of a memorandum because of the particular circumstances of 
this case. 
 
If you have any questions about this issue, please contact 
Barbara Foster at 382-4696. 


