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MARCH 20, 1989 
 

Honorable Wyche Fowler, Jr. 
United States Senate 
Washington, D. C.  20510 
 
Dear Senator Fowler: 
 
 Thank you for your February 16, 1989, letter regarding W. Steve Thomas's concerns about the 
regulatory status of the canceled herbicide dinoseb. 
 
 Remaining stocks of canceled pesticide products containing dinoseb are solid wastes subject to 
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) regulation if they have been “discarded” or are 
intended for discard, as defined in 40 CFR Section 261.2 and 261.33.  As I understand the situation in 
question, R. W. Griffin Feed, Seed & Fertilizer, Inc., is going to transport its dinoseb product to a 
disposal facility in Memphis, Tennessee.  At the point that the canceled dinoseb product is to be sent for 
disposal (i.e., discarded), it becomes a solid waste. 
 
 Historically, inadequate standards for transportation of hazardous wastes have contributed 
to many instances of environmental contamination.  Congress, when establishing legislative authorities for 
regulating management of hazardous waste, clearly intended that transportation be covered.  In fact, the 
hazardous waste management system is frequently referred to as a “cradle-to-grave” program.  
Redesignation of the point at which canceled pesticides or other wastes become hazardous for purposes 
of regulation would contradict both statutory intent as EPA has interpreted it and the existing regulatory 
framework under which RCRA is implemented. 
 
 Once a canceled pesticide becomes a solid waste, it may be regulated as a hazardous waste if it 
is a technical grade of any commercial chemical product listed in 40 CFR Section 261.33 (e) and (f), 
the “U” and “P” listed wastes, or if it contains as the sole active ingredient a commercial chemical 
product listed in 40 CFR 261.33 (e) or (f).  Dinoseb is listed waste U015.  Thus, once the canceled 
dinoseb is to be shipped for disposal, it becomes both a solid and a hazardous waste and is subject to 
all of the requirements in 40 CFR Part 262 dealing with the transport of hazardous wastes. 
 
 If you have any further questions on this matter, please call me or have your staff contact 
Devereaux Barnes, Director of the Characterization and Assessment Division, at 382-4637. 
 

Sincerely, 
 
 

Jonathan Z. Cannon  
Acting Assistant Administrator 


