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ACCEPTABILITY UNDER THE RCRA LAND DISPOSAL RESTRICTIONS OF 
TWO METHODS OF MACROENCAPSULATION 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
February 16, 1994 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:    Macroencapsulation of Mixed Wastes at Rocky 
            Flats 
 
FROM:       Michael Shapiro, Director Office of Solid 
            Waste 
 
TO:         Robert L. Duprey, Director Hazardous Waste 
            Management Division 
 
      I am pleased to respond to Region VIII's December 21, 1993 
inquiry regarding the acceptability under the RCRA Land Disposal 
Restrictions (LDRs) of two methods of macroencapsulation. According 
to the letter from Martin Hestmark of your staff, these methods are 
under review at Region VIII, for possible application to low-level 
radioactive hazardous debris wastes at the Department of Energy's 
(DOE's) Rocky Flats Plant. The two methods described in Region 
VIII's letter involve: (1) applying a heated polymer to the surface 
of the debris, and (2) using a sealed preformed polymer container 
into which the waste has been placed. As your letter notes, the 
major difference between the two final waste forms is the lack of 
any physical/chemical bonding under the second method between the 
container and the polymer. 
 
      Your first question asks whether the preformed container 
method discussed above meets the definition and performance 
criteria for macroencapsulation under the LDRs. 
 
      Macroencapsulation is defined as "Application of surface 
coating materials such as polymeric organics or use of a jacket of 
inert inorganic materials to substantially reduce surface exposure 
to potential leaching media" in the following sections of 40 CFR 
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Part 268: 
 
      (1)   Table 1.- Technology Codes and Description of 
            Technology-based Standards in �268.42; and 
 
      (2)   Table 1 - Alternative Treatment Standards For 
            Hazardous Debris in         �268.45 
 
The definition in Table 1 of �268.42 contains the additional 
statement that "Macroencapsulation specifically does not include 
any material classified as a container or tank according to 40 CFR 
260.10." 
 
      The second method of using a preformed container does not meet 
the definition of macroencapsulation because it would contain void 
spaces between the debris and container.  In addition, placement in 
tanks and containers is not considered treatment. The preformed 
container also would not qualify as a jacket under the definition. 
EPA purposely included "jackets of inorganic materials" in the 
definition in order to specifically account for submarine reactor 
compartments that are subject to the treatment standard for D008 
radioactive lead solids. 
 
      If the second method is the preferred option to treat this 
waste then a treatability variance, equivalency demonstration under 
§268.42(b), or a no-migration petition may be options that might 
allow this treatment method to be legally applied to the 
radioactive debris wastes. However, Rocky Flats will have to 
demonstrate that: 1) the use of the preformed container is the only 
alternative process available for a particular waste or waste type; 
2) the process substantially reduces surface exposure to potential 
leaching media; and 3) the jacket of material would not be 
classified as a tank or container under the definitions at 40 CFR 
260.10." In addition, detailed information on the content of the 
debris would need to be submitted. If DOE wishes to develop a 
treatment process which would include adding other encapsulating 
materials to debris, so that there would be no void spaces in the 
preformed container, we could reevaluate this proposal. 
 
      Your second question asks whether a method of 
macroencapsulation on that meets the performance criteria (i.e., 
the performance described in Table 1 of §268.45) is acceptable 
regardless of whether it strictly meets the regulatory definition 
of macroencapsulation. A proposed technology should clearly fall 
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within the definition of macroencapsulation and meet the 
performance standard to qualify for the "macroencapsulation" 
treatment standard for these debris. The purpose of including a 
performance standard for an immobilization technology such as 
macroencapsulation is to ensure that the technology "substantially 
reduces the likelihood of migration of hazardous constituents from 
debris, as required by RCRA section 3004(m)(1)," while allowing 
some flexibility to design or operate the unit to treat the 
contaminant of concern. See 57 FR 37235, August 18, 1992. 
 
      Your letter also suggests concerns you have that there could 
be site-specific factors at individual disposal sites that might 
adversely affect the performance of the required macroencapsulation 
technology. In such instances, EPA policy allows any limitations on 
technologies attributable to site specific factors to be addressed 
in the facility permit by the appropriate State or EPA permit 
writer. My staff in the Waste Management Division, which developed 
these standards, is available to provide you with additiona1 
clarification on this question. 
 
      Thank you for bringing these issues to my attention.  If you 
need more information in this area, please call Susan Jones of the 
state and Regional Programs Branch at (703) 308-8762, or Larry 
Rosengrant of the Waste Treatment Branch at (703) 308-8468. 
 
cc:   Matt Straus; Richard Kinch; Dev Barnes; Richard L. Shier 
 


