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OPERATED TO CONTAIN, DEFINITION 
           
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
NOV 30 1989 
 
Mr. Al Patton 
Environmental Specialist 
C-K Associates, Inc. 
11200 Industriplex Boulevard 
Suite 150 
Baton Rouge, Louisiana 70809 
 
Dear Mr. Patton: 
 
Thank you for your letter of October 30, 1989, requesting 
EPA, interpretation of the phrase "operated to contain" as found 
in the 40 CFR 264.193 and 265.193 secondary containment require- 
ments for hazardous waste tank systems.  We appreciate your 
obvious work in developing the example assessment document that 
was enclosed with your letter.  This document focuses on the 
concept of using auxiliary equipment or procedures, such as a 
sump and pump arrangement that operates on a continuous basis to 
remove accumulated liquids, as the means of achieving full 
secondary containment.  You are seeking EPA concurrence that such 
a system fully meets the intent of the regulations. 
 
As you are aware, the primary intent of the hazardous waste 
tank system standards is to prevent the migration of hazardous 
waste or accumulated liquid into the environment.  Secondary 
containment is a critical component of a tank system management 
plan for achieving protection of the environment.  As such, EPA 
places a strong emphasis on the need for properly designed, 
operated, and maintained secondary containment systems.  At the 
same time, it is EPA's intent to be flexible and not needlessly 
limit the design and operation parameters of secondary 
containment systems.  Conceivably there is no room for employing 
both design and operation controls so that complete containment 
(no releases into the environment) is achieved.  However, any 
system that uses operation controls as a partial substitute for 
standard secondary containment (barriers) will be closely 
scrutinized to ensure that the level of environmental protection 
afforded by barriers is not compromised. 
 
EPA believes that a secondary containment system that is 
designed to hold 100% of the volume of the largest hazardous 
waste tank within its boundary, as well as the volume of 
precipitation from a 25-year, 24-hour storm (is applicable), will 
provide the most reliable and fail-safe means of protecting the 
environment from hazardous waste spills, leaks, or accumulated 
liquids.  In the example that you provided, the curbed area 
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(using a 12 inch high curb) around the 9700 gallon tank, although 
of sufficient capacity to adequately contain the full contents of 
the tank, would not be sufficient to likewise contain the volume 
of precipitation from the 25-year, 24-hour storm (in this case, 
twelve inches of precipitation).  For this, situation, however, 
increasing the height of the curb to 18 inches would provide the 
volume of secondary containment needed.  We recommend, wherever 
feasible, that the secondary containment be designed so that it 
is capable of holding the entire volume of precipitation expected 
from a 25-year, 24-hour storm, in addition to the volume of the 
largest tank within its boundaries.  EPA believes that the risk 
or release to the environment is much less when a full barrier is 
used, as opposed to relying on a downsized barrier operated in  
conjunction with pumps.  The chances of a mechanical device 
(pump) malfunctioning are significantly greater than with a  
passive measure, i.e., a barrier.  Examples of failure that may 
be associated with pumps are loss of power and clogging.  As  
such, the owner/operator would need to address protective 
measures, such as backup power availability and redundant pumps. 
 
Although EPA has strong concerns about using operational 
controls, e.g., pumps, as a means of achieving complete 
secondary containment for hazardous waste tank systems, we  
believe that certain situations may warrant their use.  In 
locations where, for example, space considerations restrict the 
area available for constructing an adequately sized secondary 
containment structure or make retrofitting infeasible, 
operational controls may be appropriate.  Where operational 
controls are employed, EPA believes that the burden of 
demonstrating their adequacy is place upon the facility 
owner/operator.  It is the responsibility of the facility 
owner/operator to demonstrate that the system being proposed as 
an alternative means of secondary containment does not increase 
the risk of a release of hazardous waste or hazardous 
constituents into the environment above that expected from a 
system using a passive secondary containment barrier.  The 
acceptability of operational controls as part of a secondary 
containment system should be determined on a case by case basis, 
with the appropriate EPA Region/State authority making the 
decision regarding the adequacy and reliability of such a system; 
I do not believe that your proposed use of operational controls 
(rather than passive ones) is acceptable as a generic 
demonstration of compliance with the secondary containment 
standards. 
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If you have any further questions on this issue or regarding 
other requirements for the proper management of hazardous waste 
tank systems, please call Mr. Les Otte or Mr. Bill Kline of my 
staff at (202) 475-8860 or 475-9614, respectively. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia K. Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 
 
 
cc:  Chester Oszman 
     Bill Kline 
     Les Otte 
 


