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CFFICE OF )
PHEVENTION, PESTICIDES AND
~ TOXIC SUBSTANCES

Ms. Holly Evans

Director of Environmental and Safety Programs

"I,nistitute for Interconnecting and Packaging Electronic Circuits
2215 Sanders Road

Northbrook, Illinois 60062-6135

Dear Ms. Evans,

This letter responds to your August 24,1998 letter in which you ask for guidance
regarding the reporting requirements of section 313 of the Emergency Planning and Community
Right-to-Know Act (EPCRA). Specifically, in your letter you ask about printed wmng board
(PWB) manufacturers that ship manufacturing by-products, which contain one or more EPCRA
sectmn 313 texw chemwa!s, to teeyelmg feczhtms ona Us. Deparmmemt ef Transportation

Ymi further explam that some manufacturmg by-produets are not subJ ectto RCRA subtxﬁe C
when recycled because the matenals are considered either excluded scrap metal commefcxai by-

(EPA 745-B- 97 008) you mqulre as o whther any EPCRA SECUOﬂ 313 repomng is requn‘ed for
the toxic chemicals in these by-products.

While based on the mformatxon you provided in your letter, it-appears that you have
éxceeded an EPCRA section 313 reporting threshold, you should also note that EPCRA section
313 toxic chemicals that are prepared for distribution in commerce are considered ¢ processed”
undex EPCRA section 313.. The type of transportation paperwork required (e.g., RCRA manifest
or DOT bill of lading) is irrelevant in making this determination. Facilities subject to EPCRA
section 313 that process toxic chemicals above the 25,000 pound threshold must file a Form R
(or the alternate threshold certification, Form A) for these chemicals. Based on the information
provided in your letter, the PWB manufacturers that transfer toxic chemicals in manufactured by-
products off-site for recycling or direct reuse are considered “processed” for EPCRA section 313
purposes and should therefore be counted towards the facilities’ “processing” thresholds.

If a covered facility determines that it exceeds an activity threshold for an EPCRA section
313 chemical, the facility must report on the releases and other waste management of the
chemical on the Form R or Form AL As part of the information required on the Form R pursuant
to the Pollution Prevention Act of 1990, facilities must report the (,mezum ot the toxic chemical
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released, treated for destruction, combusted for energy recovery and recycled. As you may
know, EPA has not yet promulgated regulations pursuant to the Pollution Prevention Act
defining "recycling." However, if toxic chemicals are directly reused, without any intervening
reclamation or recovery steps, the toxic chemicals are not considered recycled for the purposes of
Form R reporting. From the information presented in your letter, it is unclear whether the toxic
chemicals are recc)yére& or reclaimed before they are reused. A reclamation or recovery step ‘

‘would include removing contaminants from the toxic chemical after the chemical has been used

and can no longer be used for its intended purpose. Reclamation and recovery would not include
simple phase changing of the toxic chemical before further reuse (g.g., simple remelting of scrap -
metal). To determine whether the PWB manufacturers must report the amount of toxic chemical
in their manufactured by-products as recycled on the Form R depends upon whether the facility

is recycling the toxic chemicals or is instead simply reusing them.

The language in Q&A #435 in the EP
‘and the language on page 34 of the Revise xic Chemical R € ry R ing
‘Forms and Instructions (EPA 745-K-98-001) may or may not apply to the PWB manufacturers’
activities. As explained above, if these facilities are directly reusing the toxic chemicals, (i.¢., no
recovery is involved) these toxic chemicals need not be reported as sent off-site for recycling in
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sections 6 or 8 of the Form R. However, if a facility exceeds an activity thresholds forthe toxic
chemical, the facility must submit a Form R or Form A regardless of the waste management
activities associated with the tokic chemical. If these toxic chemicals are indeed sent off-site for.
‘recycling, these quantities are reportable in both sections 6 and 8 as well as any other applicable -
sections of the Form.
 These PWB manufacturers may, however, be eligible for Form A reporting with regard to
the toxic chemicals that are directly reused or recycled. Form A reporting is available to those
facilities manufacturing, processing or otherwise using one miltion pounds or less per year of a
listed chemical resulting in “an annual reportable amount of that toxic chemical not exceeding
500 pounds for the combined total quantities released at the facility, disposed within the facility,
treated at the facility (as represented by amounts destroyed or converted by treatment processes),
recovered at the facility as a result of recycle operations, combusted for the purpose of energy
recovery at the facility, and amounts transferred from the facility to off-site locations for the'
purpose of recycle, energy recovery, treatment, and/or disposal.” (40 CFR section 372.27(a))

I hope this information is helpful to you in making threshold determinations and release
and other waste management calculations for section 313 of EPCRA. If vou have any other
questions, or desire further information, please call either Sara Hisel McCoy at 202.260.7937 or
me at 202.260.9592.

Sincerely,
. . .
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Maria J. Doa, Ph.D., Chief
Toxics Release Inventory Branch



