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OFFICE OF
ENVIROMMEMNTAL INFORMATON

Nancy J. Dotson

Corporate Health, Safety, Environment and Security
Eastman Chemical Company

P.O. Box 511

Kingsport, TN 37662

Dear Ms. Dotson:

This letter responds to your August 1, 2001 email to Maria Doa requesting guidance
regarding the reporting requirements of section 313 of the Emergency Planning and Community
Right-to-Know Act (EPCRA). Specifically, you are requesting guidance on the reporting
requirements of two multi-establishment facilities located on contiguous property.

According to your email the Eastman Chemical Company is splitting into two separate
companies, Eastman Company (Eastman) and Wolf. Assets at your Kingsport facility will be
split between these two companies. Of the four contiguous sites at the Kingsport facility, site 1
will be owned and operated by Eastman, sites 2 and 3 will be owned and operated by Wolf and
site 4 will be owned by Wolf and operated by Eastman. You further state in your email that sites
2 and 3 send wastes to site |1 for waste management purposes.

First, you should note that if the new Eastman and Wolf companies share the same parent
company they would be considered one facility for EPCRA section 313 reporting purposes.

For purposes of determining thresholds, Eastman must consider toxic chemicals
manufactured, processed and otherwise used at sites 1 and 4, When considering chemicals
received from off-site for the purpose of further waste management, chemicals that are disposed,
stabilized or treated for destruction on-site should be considered otherwise used. When reporting
releases and other waste management, Eastman should submit reports for sites 1 and 4.

When making threshold determinations, the Wolf facility must consider toxic chemicals
that undergo threshold activities at sites 2, 3 and 4. When reporting releases and other waste
management, Wolf should submit reports for sites 2 and 3 because the operator of those sites is
primarily responsible for reporting. Chemicals in wastes sent to site | for further waste
management should be considered off-site transfers and reported in Sections 6.2 and 8 of the
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Form R and chemicals sent off-site for recycling or direct reuse should also be counted toward
the processing threshold. 'You should remember, however, if no reports are received from a
facility required to report, both the owner and operator are liable for penalties.

In your email you ask whether or not the Wolf establishments, when filing by
establishment, would need to file reports for a chemical that exceeds a threshold at site 4 which is
owned by Wolf and operated by Eastman. You state in your email that the chemical is not
manufactured, processed or otherwise used at sites 2 and 3. Provided that the Wolf
establishments at sites 2 and 3 have no amounts of the chemical involved in threshold or release
and other waste management calculations, those establishments are not required to submit a
report for that chemical, (See Q&A 78 in the 1998 EPCRA Section 313 Questions and Answers
document, December 1998, EPA 745-B-98-004.) Because Wolf owns but does not operate the
establishment at site 4 it is not primanily responsible for filing reports for that establishment.

[ hope this information is helpful to you in understanding the reporting requirements of
section 313 of EPCRA. If you have any other questions, or desire further information, please call
Marc Edmonds, of my staff, at 202-260-0616.

Sincerely,

ohn M. DomtSrowski, P.E., Chief
TRI Regulation Development Branch




