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Dear Mr. Press,

This | is in respon nse to your March 17, 1998
ns

7, 1998t csimile in which you asked th
questions concerning the reporting obligation
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T U__-d-r ction 313 of the E oImer, BencCy r ldIlIllIlg and
Co-_.ml..n.ty Rrght-to-Kuc w Act (EPCRA) Specifically, your questions concern EPCRA section
313 toxic chemicals in waste transferred off-site for I storage.

1at Company A owns and operates an EPCRA section 313

n your letter, you explain tl
covered facility. Comp any B, a joint venture of Company A, is located within the same site
boundary but determines EPCRA section 313 thresholds separately and calculates releases and
other waste management separately. Company B, the joint venture operates as a separate
company, has its own Dun and Bradstreet number and Resource Conservation and Recover—y Act

(RCRA) EPA Identification number. Company A operates a RCRA permitted storage facility
i mpany B forwards drums for A to store and prepare for off-srte shipment along
with drums from Company A. Company A ships wastes off-site and also prepares separate
ifests for Company B (using Company B’s EPA ID number).
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It is unclear from your correspondence that Companies A and B are two separate facilities
and not establishments of the same facility. Specific ally, if Company B is owned or operated by
Company A, they are establishments of the sar e facility. As two establishments of one mulii-

. ]

establishment f..cillty, they would consider therr combined activities for threshold determinations
¢ and other waste management reporting. For the purposes of respon nding to your
questions, I am assuming that Comp ny A and Company B are owned and operated se separately

separate facilities, not establishments of the same facility.

Your first aLestion co..vems how Company B should report. Specifically, you ask if
I A 13 toxic chemlcals transferred to Company A’s
t
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storage pads as an off-site transfer Company A even though Company B’s wastes are
OWS tne

m._a_mifested separately and Company B knows the ultimate off-site destination and handling
ethod. In this situation, where Com pany B knows the ultimate drspos-t on of the toxic
chemrcal Company B should report the off-site location as Company A in Part II sections 6.2 but
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should report the type of waste management activity that
sections 6.2 and 8 on the Form R. If the facility learns in a

was not managed as Company B originally rewrted, Company
submitted Form R to reflect this new information. If Company

destination of the toxic chcrmcals its

g J
to Company A as an off-site transfer of waste for storage, using wast
“storage only” in section 6.2 and as released (d isposed) in section 8.1 of t

You also ask how Company A should consider these activities on Form R. As stated in
q

Q&A # 52 in the 1997 EPCRA Section 313 Questions and Answers document, “[tjhe activity of
storage in itself would not meet an activity threshold under EPCR_A section 313...” Therefore,
Company A would not consider the amount of toxic chemicals received from off-site that are
simply in storage prior to an off-site transfer towards an EPCRA section 31

micals elsewhere

11

3 ac v1ty threshold.
If Company A exceeds an activity threshold for any of the these stored toxic c

at the facility, Company A should report its own amounts of toxic chemicals and the amounts of
toxic chemicals received from Company B, in its reporting of transfers off-site, using the most
appropriate waste management code. The fact that Company A manifests these wastes separately
under the RCRA regulations, does not affect the facility’s reporting requirements under EPCRA
section 313. Also remember that if Company A not only stores, but also disposes, stablhzes or
treats for destruction toxic chemicals in waste received from off-site, Company A should apply
these EPCRA section 313 toxic chemicals to their otherwise use threshold.
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Lastly, you ask how Companies A and B should consider EPCRA section 313 toxic
chemicals in waste moved from Company B to Company A’s storage pad during one calendar

I

year and shipped off-site for ueaunenumspo»al/xccyc}e in the following calendar year. In this

situation, if Company B knows where the toxic chemicals in waste will be ultimately managed,

Company B should report the off-site location as Company A in a_rt II sections 6.2 but should
report the type of waste management activity that will ultimatel y performed in Part II sections

6.2 and 8 on the Form R. If the facility learns in a future year that the toxic chemical was not
managed as Company B originally reported, Company B should revise the previously submitted
Form R to reflect this new information. lt Company B does not know the ultimate disposition f
the waste, it should report the toxic chemicals in waste as an off-sxte transfer for “storage only,
using waste management code M10 in section 6
(disposed) in section 8.1 of the Form R. As sta
Q

armoiist of tavia ochamisale in wastes toward

2 et tha chemical asr rnlpnepd
amount o1 toxic CrRaTnaIs il tes towards an n EP

alld ivpult uic lUAl\a cnémica:
tated above, Company A need not consider the
CRA section 313 activity threshold if they are
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simply storing mm chemical prior to an off-si ransfer. hOw‘"v , if Company A exceeds
thresholds for thesé taxic chemicals elsewhere a th facility, Company A should consider any

_releases associated with the storage of these tox' 1 ca.-ndar year in which they

cc
are stored. If, in the year in which Lompany transfers these toxic chemicais off-site, Company
A avrosade antivity fhmchnlrk Fnr fh ce chemigals Cl SEW her at th fac‘.hty, Compan_y A
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should report their transfer off-site in Part II of the Form R.
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I hope this information is helpful to you in making your thres" 1d det
o 3

release and other waste management calculations under EF
e ~Ana ~ e Qe iona Y @V XY)
further questions, piease cail me at 202.260.9592 or Sara Hmci McCoy of my stau at

202.260.7937.
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