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October 02, 2000

Deborah Henry
Project Engineer
Black & Veatch Corporation
11401 Lamar Avenue
Overland Park, Kansas 66211

Dear Ms. Henry:

This letter responds to your July 18, 2000 letter requesting guidance regarding the reporting requirements of section 313 of
the Emergency Planning and Community Right-to-Know Act (EPCRA). Specifically, you are requesting guidance about
construction activities taking place prior to, as well as during, facility operations.

Your letter provides two scenarios and several discussion points, all of which are addressed in this response. First, you
want to know if the toxic chemicals in sheet metal and pipes should be considered toward threshold determinations if the
sheet metal and pipes are used for constructing and installing process equipment prior to the onset of plant operations.
Second, as part of routine maintenance, some plant operations may be temporarily shut down to allow for replacement or
repair of process equipment. For both of these scenarios you note in your letter that during construction/installation
releases of toxic chemicals from the sheet metal and pipes are likely to exceed 0.5 pound thereby negating any eligibility
for the articles exemption (40 CFR section 372.38(b); see also, Q&A 342-3 82 and Directive # 1 -Article Exemption in
the 1998 EPCRA Section 313 Questions and Answers document, December 1998, EPA 745-B-98-004). However, once
in service, you state that all releases of toxic chemicals from these items will be less than 0.5 pound and you indicate that
these items would otherwise be eligible for the articles exemption.

Prior to initial facility construction and before a Standard Industrial Classification (SIC) code can be assigned, the EPCRA
section 313 reporting criteria (see 40 CFR sections 372.22 and 372.25 for a description of the SIC code, employee
threshold, and chemical activity criteria) do not have to be considered. Accordingly, the toxic chemicals in the materials
used to initially construct the facility (e.g., the sheet metal and the pipes) do not have to be considered toward chemical
activity thresholds. You should note, however, that after the initial facility construction is complete, if chemical activity
thresholds for any of the toxic chemicals in the pipes or sheet metal are exceeded elsewhere at the facility, then for those
toxic chemicals, any release or other waste management activities associated with the construction materials are
reportable unless the pipes and other materials used to construct the facility qualify for an exemption, such as the
structural component exemption or the articles exemption. You have indicated that after the facility has been constructed,
the pipes and other materials used to initially construct the facilty would, in fact, qualify as articles.

Once the facility is constructed, however, if the facility meets all the reporting criteria (SIC code, employee threshold and
toxic chemical activity threshold - see 40 CFR section 372.22) then the toxic chemicals in any materials used after initial
construction must be considered toward the appropriate chemical activity thresholds (unless a specific exemption such
as the articles exemption applies) regardless of whether material usage takes place during start-up activities, normal
operation of the facility, or during a temporary shut down of the facility for maintenance, upgrade, or expansion purposes.
The following Question & Answer makes clear that all activities occurring after initial facility construction should be
considered for EPCRA section 313 reporting purposes:



A recently constructed facility which has not begun production but is in a covered SIC code has used
several listed toxic chemicals in preparing a reactor bed and distillation columns for manufacturing. Is the
facility required to report these chemicals if they exceed the threshold levels?

Yes. Once a covered facility has been constructed, any toxic chemicals used to prepare production
equipment for manufacturing activities must be included towards the threshold determinations that
reporting year. This includes start-up activities. [Emphasis Added.]

(See Q&A #5 in the 1998 EPCRA Section 313 Questions and Answers, (December 1998, EPA 745-B-98-004))

Next. as you correctly note in your letter, demolition, by itself, is not a threshold activity. However, if a covered facility
exceeds an activity threshold for a listed toxic chemical elsewhere at the facility, any releases and other waste
management activities of the listed toxic chemical in non-exempt demolished materials should be included in the facility's
release and other waste management calculations. Of course, any toxic chemicals used to perform the demolition should
be counted toward the appropriate otherwise use thresholds and any toxic chemicals coincidentally manufactured during
demolition should be counted toward the appropriate manufacturing activity thresholds (See Q&A #100, 1998 Q&A
document, supra).

Finally, with regard to your concerns about the articles exemption, the 0.5 pound limit on releases from all like items being
considered for the articles exemption applies during the normal circumstances of processing or otherwise use of the items:

... if the processing or otherwise use of all like manufactured items at a facility results in a total release of
0.5 pounds or less of a toxic chemical in a reporting year, EPA will allow this release quantity to be
rounded to zero and the manufactured items remain exempt as articles. Facilities should round off and
report all estimates to the nearest whole number. The 0.5 pound limit does not apply to each individual
article, but applies to the Sum of all releases from processing or otherwise use of all like articles.

(See Directive #I - Appendix A, 1998 Q&A document, supra). In short. there are greater than 0.5 pound 
of releases from all like items, thereby negating articles exemption eligibility, then the toxic chemicals in all 
those like items should be considered toward the appropriate threshold determinations and release and other 
waste management calculations.

I hope this information is helpful to you in complying with the reporting requirements of section 313 of EPCRA. If you
have any other questions, or desire further information, please call Larry Reisman, of my staff, at 202.260.2301.

Sincerely,

Maria J. Doa, D., Director
Toxics Release Inventory Program Division


