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August 7, 2002

OFFICE OF
ENVIRONMENTAL INFORMATION

Martin G Trembly

Environmental Engineer - Principal
Global Environmental Services

The Goodyear Tire & Rubber Company
Akron, OH 44316-0001

Dear Mr. Trembly:

This is a response to your July 12, 2002, letter regarding the reporting requirements of
section 313 of the Emergency Planning and Community Right-to-Know Act. Specifically, you
want to know if activities at a shooting range at your facility involving lead and lead compounds
need to be considered towards threshold and release and other waste management calculations.

In your letter you state that a shooting range located at your facility is operated only for
employee recreational use. You ask if the activity of shooting a bullet is considered a threshold
activity and if the personal use exemption would apply to toxic chemicals at the range. Toxic
chemicals used to shoot bullets are considered otherwise used. However, because the shooting
range at your facility is used solely for employee recreational purposes, the toxic chemicals
otherwise used at the range would qualify for the personal use exemption. Please be aware that
the personal use exemption applies only to the otherwise use of toxic chemicals. Thus, if lead,
lead compounds or any other toxic chemical are being manufactured during activities at the
shooting range they must be considered towards the appropriate manufacturing threshold.

I hope this information is helpful to you in understanding the .reporting requirements of
section 313 of EPCRA. If you have any other questions, or desire further information, please
call Marc Edmonds, of my staff, at 202-566-0758.

Sincerely,
St

John M. Dom‘Enrowski, P.E., Chief
- TRI Regulation Development Branch
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