
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
                               WASHINGTON, D.C. 20460

                                                           February 6, 2001

OFFICE OF
ENVIRONMENTAL INFORMATION

Elizabeth M. Morss
Young, Sommer, Ward, Ritzenberg,
            Wooley, Baker & Moore. LLC
Executive Woods
Five Palisades Drive
Albany, NY 12205

Dear Ms. Morss:

This letter responds to your December 1, 2000 letter, and several follow-up telephone conversations,
requesting guidance regarding the reporting requirements of section 313 of the Emergency Planning and
Community Right-to-Know Act (EPCRA). Your letter asks EPA for guidance about the laboratory
activities exemption provided for at 40 CFR section 372.38(d).  Specifically, you want to know if the
laboratory exemption applies to the test firing of small arms for research and development (R&D) and
quality control purposes.

According to your letter, the facility at issue, which manufactures small arms, maintains two indoor
test firing galleries specifically designed and equipped for testing purposes. You state that the first gallery is
used to test fire products that are under development and the tests in this gallery are conducted by trained
technicians under the supervision of product engineers. The second, larger gallery, is used to test fire guns
produced at the facility -for quality control purposes prior to sale. According to your letter and a follow-up
telephone conversation, three types of tests are conducted at this gallery. First, each gun manufactured at
the facility is "proof tested" within a fully enclosed shooting device using special ammunition that generates
higher gas pressures to test the structural integrity of the gun. Each gun is then moved to another special
device within the gallery and fired multiple times with commercial ammunition into a tank of water to
ensure that it functions properly. Finally, a statistical sampling of guns is fired to test their accuracy. Like
the other gallery, your letter provides that at this gallery, the activities are supervised by qualified technical
personnel. In fact, your letter states that because of the sensitive nature of these tests, access to both
galleries is strictly controlled and only authorized personnel are allowed to enter.  According to your letter,
the activities taking place inside these galleries result in the use and release of several EPCRA section 313
chemicals, including lead and antimony (from the bullets) and nitroglycerin and dibutyl phthalate (contained
in propellant gunpowder). Based on this information, you are asking, for guidance as to whether the
laboratory activities exemption applies to the R&D, product testing, and quality control activities described
above.

40 CFR section 372.38(d) provides:

Activities in laboratories. If a toxic chemical is manufactured, processed, or used



in a laboratory at a covered facility under the supervision of a technically
qualified individual as defined in Section 720.3(ee) of this title, a person is not
required to consider the quantity so manufactured, processed, or used when
determining whether an applicable threshold has been met under section 372.25 or
determining the amount of release to be reported under section 372.30. This
exemption does not apply in the following cases:

(1) Specialty chemical production.
(2) Manufacture, processing, or use of toxic chemicals in pilot plant scale
     operations.
(3) Activities conducted outside the laboratory.

As you are aware, the Questions & Answers document (EPA 745-B-98-004, December 1998)
states that quality control activities, research and development, and even some product testing may be

 eligible for the laboratory activities exemption (See 1998 Q&A 292 - 314). The Q&A also states that
 the laboratory activities exemption is primarily for laboratories that perform auxiliary functions for the
 manufacturing or processing activities at the facility. (See 1998 Q&A 308 and 314) Accordingly, a gun
 manufacturer should not apply the laboratory exemption to activities such as the "structural integrity"
 and "proper functioning" tests described above that are applied to every gun manufactured at the facility
 because these tests are not auxiliary to the manufacturing or processing activities at the facility.
 However, with regard to the research and development activities performed at the first gallery and the
 accuracy tests performed on a statistical sampling of the guns at the second gallery, the laboratory
 exemption may be considered.

Further, Section 372.38(d) expressly states that the laboratory activities exemption applies to
toxic chemicals manufactured, processed, or used "in a laboratory." This section further states that the
laboratory exemption does not apply to activities conducted "outside the laboratory." Accordingly, if these
indoor galleries may be considered laboratories for the above described research and development and
accuracy test activities and if these activities are being supervised by a "technically qualified individual,"
as defined in 40 CFR section 720.3(ee), (as you believe to be the case), then the R&D and accuracy test
activities taking place in these two galleries appear to qualify for the laboratory activities exemption and
the toxic chemicals associated with these specific activities would not have to be considered toward
threshold determinations and release and other waste management calculations. Of course, the toxic
chemicals in the guns themselves are not eligible for the laboratory exemption. The laboratory exemption
may only be considered for those toxic chemicals used to perform eligible activities on the guns.

I hope this information is helpful to you in understanding the reporting requirements of section
313  of EPCRA. If you have any other questions, or desire further information. please call Larry Reisman,
of my staff, at 202.260.2301.

Sincerely,

                                                                                         

Maria J. Doa, Ph.D., Director



Toxics Release Inventory Program Division


