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RJ Reynolds Tobacco Company

P.O. Eox 2959

Building 611-16/1st

Winston-Salem, NC 27102

Dear Mr. Sieg:

This letter responds to your May 3, 1999 letter to Larry Reisman of the Toxics Release
Inventory Branch in which you ask for guidance concerning the applicability of section 313 of
the Emergency Planning and Community Right-to-Know Act (EPCRA) to your facility.
Specifically, you want to know whether the off-site transfer of toxic chemicals in ash constitutes
a processing activity or a waste management activity if the ash that is sent off-site is incorporated
into potting soil.

As you are aware, page 3-49 of the EPCRA Section 313 Industry Guidance for Electricity
Generating Facilities (January 1999, EPA 745-B-99-003) provides the following guidance
regarcing the transfer of ash off-site for a variety of applications: '

A facility distributes ash (which meets industry specifications) containing EPCRA
Section 313 chemicals into commerce for use in the manufacture of concrete. This
activity constitutes a processing activity, and the de minimis exemption applies to
amounts of EPCRA Section 313 chemicals in the ash distributed into commerce, and to
releases and other waste management activities associated with this processing activity.

'EPCRA Section 313 chemicals in ash sent off-site for use as roadfill, landfill, ahd in
mining reclamation are being managed as a waste; therefore they are not eligible for the
de minimis exemption.

The toxic chemicals in ash being sent off-site for use as roadfill, landfill, and in mining
reclamation are being disposed of off-site. Therefore, the toxic chemicals in the ash are being
managed as a waste and these toxic chemicals are not eligible for the de minimis exemption.
However, the toxic chemicals in the ash transferred off-site for incorporation into concrete are
being processed because the ash, which must meet certain specifications, is being distributed into
commerce and is being mixed, blended, and incorporated into concrete. Therefore, these toxic



chemicals should be considered toward processing thresholds. The de minimis exemption Day
be considered for toxic chemicals in ash that is transferred off-site for incorporation into
concrete. In addition, EPA would consider the toxic chemicals in the ash that is incorporated
into potting soil as being processed and the de minimis exemption may be considered for these
toxic chemicals.

I hope this information is helpful to you in making threshold determinations and release
and otter waste management calculations for section 313 of EPCRA. If you have any other
questions, or desire further in“ormation, please call either Larry Reisman at 202.260.2201 or me
at 202.260.9592. '

Sincerely,

Maria J. Doa, Ph.D., Chief
Toxics Release Inventory Branch



