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Ms. Dierdre Riley
Supervisor, Environment
Red Dog Mine

P.O.Box 1230 .
Kotzebue, Alaska 99752

- Dear Ms. Riley,

This letter responds to your facsimile dated May 12, 1999 concerning the applicability of
section 313 of the Emergency Planning and Community Right-to-Know Act (EPCRA). Your
message contains four questions regarding the application of EPCRA section 313 reporting
requirements to metal mining operatiogs.

Your first question regards threshold determinations for toxic chemicals in the cyanide
compound category and hydrogen cyanide, a separately listed EPCRA section 313 toxic
chemical. As I understand your question, your facility exceeds an activity threshold for the
cyanide compound category and also uses hydrogen cyanide on-site but below all applicable
activity thresholds. You ask if the facility should include hydrogen cyanide releases and other
waste management on the Form R submitted for cyanide compounds.

No, the facility should not include hydrogen cyanide releases with a Form R submitted
for cyanide compounds. Hydrogen cyanide is a separately listed EPCRA section 313 toxic
chemical and therefore is only reportable if a covered facility exceeds an activity threshold for
this chemical. If your facility only exceeds an activity threshold for cyanide compounds, you
need only report releases and other waste management of chemicals in that chemical category.
(See Question and Answer (Q&A) # 421 in the 1998 "EPCRA Section 313 Questions and
Answers" document.)

Your second question regards the coincidental manufacture of metal compounds from
acid rock drainage. Specifically, you explain that your facility stores waste rock in on-site piles.
The facility collects water run-off from these piles in a tailings (surface) impoundment. Sulfide
bearing minerals in the stored waste rock react with the ambient air and water. The reaction
forms a weak acid and metals in the waste rock solubilize into their ionic forms. Once the metal
solution reaches the tailings impoundment some of the metals drop out of solution. You ask if
this natural process should be considered towards the manufacturing threshold for the metal
compounds.
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Natural processes which create toxic chemicals are not excluded from threshold
determinations for manufacturing. As EPA explained in the preamble to the 1988 final rule:

(t}here is no limitation in this definition that would exclude manufacture of a toxic
chemical coincidental to the production, processing, use or disposal of another chemical...
Accordingly, EPA believes that such production is included in the definition of
manufacture under section 313.

(February 16, 1988; 53 FR 4504)

Therefore, the metal compounds coincidentally manufactured as a result of acid rock drainage
should be considered toward your facility’s manufacturing thresholds. (See also Q&A # 484 in
the 1998 "EPCRA Section 313 Questions and Answers" document.) Metal compounds in
solution would be included in the facility’s manufacturing threshold. The fact that the
compounds are in solution does not negate the fact that they are metal compounds.

Your third question refers to maximum amount on-site determinations in part II section
4.1 of the Form R. You ask if metal mining facilities need to consider all quantities of the toxic
chemical in unmined ore on-site that remain in the ground when determining the maximum
amount on-site.

As explained in Q&A #632 in the 1998 "EPCRA Section 313 Questions and Answers"
document:

Covered facilities must indicate the maximum amount of the toxic chemical on-site at any
one time during the reporting year. The maximum amount on-site includes raw materials,
in-process materials, product inventory, and quantities present in wastes. Owners or
operators must total all quantities of the nonexempt amounts of the roxic chemical present
at the facility when completing Part II, Section 4.1 of the Form R.

However, covered mines need not consider towards this quantity amounts of toxic chemicals
found in the earth that remain in the ground and have not been extracted by the facility.

Finally, your fourth question regards the reporting of toxic chemicals temporarily stored
in the surface impoundment mentioned earlier that are eventually discharged under the facility’s
National Pollutant Discharge Elimination System (NPDES) permit. You explain that after you
collect the acid rock drainage in the tailings impoundment, you treat as much as you are allowed.
Then under your NPDES permit, you periodically discharge the drainage containing metal
compounds. You ask if in order to avoid double counting releases of these toxic chemicals, your
facility should "subtract the metals released in treated water from the water collected on-site in
the impoundment." You also explain that some of the collected water is generally left in the
pond from year to year. :



As explained in the Form R Instructions:

"[qluantities of the EPCRA section 313 chemical released to surface impoundments that
are used merely as a part of a wastewater treatment process generally must not be
reported in this section. However, if the impoundment accumulates sludges containing
the EPCRA Section 313 chemical, you must include and estimate in this section [Part I1,
section 5.5.3] unless the sludges are removed and otherwise disposed (in which case they
should be reported under the appropriate section of the form)." (Pg. 33 of the "1998 Toxic
Chemical Release Inventory Reporting Forms and Instructions”; EPA 745-K-~99-001)

Elsewhere in the instructions to the Form R, facilities are directed to report discharges to
receiving streams or water bodies in Part II, section 5.3 of the Form R (See pages 31-32 of the
"1998 Toxic Chemical Release Inventory Reporting Forms and Instructions”; EPA 745-K-99-
001) Therefore, your facility should report the quantity of the toxic chemical that is ultimately
discharged during the reporting year under its NPDES permit to the appropriate stream or water
body as it appears on the permit. Quantities of the toxic chemical that remain in the sludge at the
end of the year should be reported either as a release to a surface impoundment or, if dredged,
their ultimate disposition.

I hope this information is helpful to you in making threshold determinations and release
and other waste management calculations for section 313 of EPCRA. If you have any other
questions, or desire further information, please call either Larry Reisman at 202.260.2301 or me
at 202.260.9592.

Sincerely,
Maria J. Doa, ., Chief
.Toxics Release Inventory Branch



