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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
WASHINGTON, D.C. 20460 .

W agenct

November 9, 1998

OFFICE OF
PREVENTION, PESTICIDES AND
TOXIC SUBSTANCES

Mr. Keith Ristinen
JBR Environmental
5365 Mae Anne Ave.
Suite B2

Reno, NV 89523

Dear Mr. Ristinen,

This letter is in response to your e-mail to Greg Gholson, EPA Region 9, dated
September 16, 1998, concerning the applicability of section 313 of the Emergency Planning and
Community, Right-to-Know Act (EPCRA). Your e-mail contained ten questions, all of which
have been addressed in the following paragraphs.

Your first question basically asks whether “mineral rights” is a sufficient interestin land
to render two otherwise separate mining sites contiguous and, therefore one facility for EPCRA
section 313 reporting purposes. The answer is yes. The holder of mineral rights has an
ownership interest. The definition of facility (40 CFR section 372.3) reads:

“Facility” means all buildings, equipment, structures, and other stationary items which-
are located on a single site or on contiguous or adjacent sites and which are owned or
operated by the same person (or by any person which controls, is controlled by, or under
common control with such person). A facility may contain more than one establishment.

Because the holder of the mineral rights has an ownership interest in the land that separates the
two otherwise separate mines, the entire area (the mines and the intervening land subject to the
mineral rights) at issue, is under common ownership and therefore, the sites are “contiguous or
adjacent” and the entire area is one facility for EPCRA section 313 purposes.

Your second question is very similar to the first question. A company owns two sites that
have a common border. The company has surface rights for one site and mineral rights for the
other site. Once again, and for the reasons expressed in the answer to vour first question, these
two sites are “contiguous or adjacent” despite the different types of ownership interests at each
site.

According to your third question, a company operates two mines which are separated by
several miles of land. Some of the land separating the two mines is owned by the company and
some of the land is owned by the government. Specifically, the land between the mines is
divided up into a “‘checkerboard pattern,” such that 1t is only possible to trace a path that lies
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completely on company-owned land between the two mines by moving from corner to corner of
adjacent squares in the checkerboard pattern. Based on this fact pattern you want to know if the
two mines are contiguous and, therefore, one facility for purposes of EPCRA section 313. Since
there is an unbroken connection between the mines, regardless of how narrow the connection, the
two mining sites are “contiguous or adjacent” and, therefore, would be considered one facility for
EPCRA section 313 reporting purposes.

In your fourth question the two mines are, once again, several miles apart. Both mines
are operated by the same company. The company also controls a haul road which joins the two
mines. The haul road crosses over land which is neither owned nor operated by the company.
The general public has a limited right-of-way to the road, with public access occurring only when
the road is needed to detour traffic from an accident that has taken place on a nearby road.
Consistent with the reasoning expressed in the answer to your first question, the two mines are
“contiguous or adjacent” because the entire area (the mines and the haul road) is under common
control. Therefore, the two mines constitute one facility for EPCRA section 313 reporting
purposes.

You fifth question asks how close together two sites must be to one another to be
considered adjacent sites. In your fact pattern two mining sites (each 10 square miles) are
separated by a strip of land two miles wide. This two mile wide strip of land is a mixture of
public and private property which is not owned, operated or controlled by your company. An
interstate road is located on this two mile wide strip of land. You also believe there is a railroad
and possibly some ranching taking place on this intervening strip of land. No further detail
regarding the extent of activity taking place on this strip of land has been provided. Ore is
trucked between the mines over this two mile wide strip of land. Based on these facts only, the
two mining sites do not appear to be adjacent to one another and therefore, the two mining sites
constitute two separate facilities for EPCRA section 313 purposes.

The sixth question in your e-mail involves a surface impoundment. You state that water
is routed to this impoundment. Some, but not all of the water is pumped out of the impoundment
and used for a process. The impoundment functions as a part of a process water loop and a
release point for excess water. Assuming that the water at issue is not drawn from the
environment or municipal sources, do all the listed chemicals present in the water sent to the
impoundment have to be counted as a release for EPCRA section 313 reporting purposes? While
all of the listed chemicals in the water routed to the impoundment qualify as a release, as that
term is defined under EPCRA section 313, the facility does not have to report as a release the
listed chemicals associated with that portion of the water that is reused in the process prior to the
reporting deadline.

Question seven of your e-mail states that a company uses nitric acid in a facility process.
During the course of that process the pH of the nitric acid solution is raised above 6. Your
question asks if the nitric acid should be considered treated for Form R reporting purposes. No,
the nitric acid should not be considered treated for Form R reporting purposes because the pH is
raised during the process. To be considered treated for reporting purposes, the nitric acid has to
be part of a waste stream. The facility should recognize that by raising the pH of the nitric acid



solution it will be manufacturing nitrate compounds, a category of compounds to which EPCRA
section 313 applies. Further, if the facility distributes in commerce the nitrate compounds
manufactured, then the facility must also apply both these compounds and the nitric acid toward
the processing threshold determinations for these listed constituents.

In question eight a mine uses a dry fertilizer as part of its reclamation The dry-fertilizer
contains water dissociable nitrates. Because nitrate compounds are reportable only when in
aqueous solution, you want to confirm that the nitrate compounds in the dry fertilizers are not
reportable. If the nitrates are not in aqueous solution they are not reportable. If an aqueous
solution is created after the fertilizers are applied to the land, the facility still does not have to
report on these compounds since facilities are not required to repoft on conversions that take
place in the environment.

Question nine asks if two separate mines constitute one facility if the company that owns
the mines is also the lessee of all the land between the two mines. The leasehold is an ownership
interest. This renders the two mines “contiguous or adjacent” (once again, for the reasons
expressed in the answer to your first question). Since the two mines are “contiguous or
adjacent,” they constitute one facility for purposes of EPCRA section 313.

Finally, question ten provides that a company owns two separate mines. The company
also holds unpatented mining claims on all the land between the mines. For this question'you
want to know whether the company should consider the two mines as one facility. Yes, the
company should consider the two mines as one facility for purposes of EPCRA sectian 313.
Because an unpatented mining claim is an ownership interest, the entire area at issue is under
common ownership. Therefore, the mines are “contiguous or adjacent” (see answer to question
one) and constitute one facility for EPCRA section 313 purposes. '

I hope this information is helpful to you in making threshold determinations and release
and other waste management calculations for section 313 of EPCRA. If you have any other
questions, or desire further information, please call either Larry Retsman at 202.260.2301 or me
at 202.260.9592.

Sincerely,

Maria J. Doa, Ph.D., Chief
Toxics Release Inventory Branch



