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OFFICE OF
PREVENTION, PESTICIDES AND
TOXIC SUBSTANCES

U.S. Army Environmental Center
Attention: SFIM-AEC-EQP

This letter responds to your rcbl uary 17, 1998 question

3 in which you ask questions concerning the reporting requirements und jer section 313 of the
Emergency Planning and Community Right-to-Know Act ( EPCRA). Your questions pertain to
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the use of mobile soivent recovery units on-site and the subsequent threshold aeterminations an
release and other waste management reporting obligations. Specifically, you ask who 1s
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federal facility and the recycling facility

meat tha em

Owners and operators of facilities that meet the employee, SIC code, and chemical use
thresholds must comply with EPCRA section 313. For the purposes of EPCRA section 313,
efines ‘facility’ to mean: “ail buildings, equipment, structures, and other stationary items

Y
gle site or on contiguous or adjacent sites and which are owned or

operated by the same person {or by any person which controls, is controlled by, or under common
control with such person). A facility may contain more than one establishment.” (40 CFR §
372.3) All covered facilities, includmg federal facilities, are responsible for the EPCRA section
313 reporting obligations of the toxic chemical while the tOXl\.« chemical is at the facility,
including while the chemical is in an on-site mobile recovery unit. Although the federal facility
uxay not di rectly own or operate the mebxle selven. ecovery unit, the federal facﬂ-ty controls the'

Therefore, if a Fed al -acili-., contracts a mo b11e solvent recovery unit to come on-site, the

mobile unit remains on-site to rec

chemlcals to the federal facility for reuse on-site, the federa
0

als in its facilitv-wide release and
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1ty would include those toxic
calculations.
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If the mobile solvent -ccov-ry unit removes EPCRA section 313 listed toxic chemicals

from the federal facility for off-site ‘r‘cuyuii‘lg, the federal facility would report the amount of the
chemicals sent off-site as an off-sxte transfer for recycling. However, the Iederal facility must

account for any releases of the toxic chemical from the unit while it remains i
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recycling the toxic chemicals at their own facility, the owner or operator o

f the solvent reco cry
facility would consider the quantity of the ethylene glycol entering the rec_ycling unit towards the
pr‘ocessi“lg t‘r"shold and would report the amount of the chemical recovered as recycled on-site.

I hope this information is help-.l to you in making thre shold determinations and release
and other waste management calculations for section 313 of EPCRA. If you have any other
questions, or desire further mformatlon please call either Sara Hisel McCoy at 202.260.7937 or

me at 202.260 Q502
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Maria J. Doa Ph/, Chief
i Toxics Release Inventory Branch

cc: IG system
William Reilly, EPA Region 3



