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Dear Mr. Press:

This letter is in response to your June 5, 1998 facsimile in which you asked a question
concerning the reporting obligations under section 313.of the Emergency Planning and
Community Right-to-Know Act (EPCRA). Specifically, your question concerns EPCRA section
313 toxic chemicals in coal ash that are returned to the mine for land reclamation/structural fill
activities. '

In your fax dated June 5, 1998, and your subsequent conversation with Sara Hisel McCoy
of my staff, you explain that a covered manufacturing facility combusts coal in on-site boilers
and then transfers the fly ash off-site to the strip mine from which the coal was received. The
strip mine directly uses the fly ash as structural fill for the mine. You ask how the facility
generating the fly ash in the boiler should report the toxic chemicals in the fly ash transferred off-
site. Specifically, you inquired as to whether the toxic chemicals in the ash should be considered
processed or reported as released off-site under EPCRA section 313.

Before I address your specific question, I would like to clarify that, under EPCRA section
313, threshold activities and waste management activities are not necessarily mutually exclusive.
For example, toxic chemicals that are manufactured on-site may also be released on-site. The
first activity does not preclude the second activity.

As for your question, the EPCRA section 313 chemicals that are used as a fuel on-site
should be considered towards the facility’s otherwise use activity thresholds. Therefore, the
EPCRA section 313 chemicals in the coal that are burned in your facility’s boiler should be
considered towards the appropriate otherwise use threshold determinations. You should also
note that EPCRA section 313 chemicals may be created in the combustion process as byproducts.
These chemicals should also be considered towards the appropriate manufacturing threshold
determinations. Finally, with regard to processing, the facility transferring the ash off-site to the
strip mine is pot processing the EPCRA section 313 chemicals in the ash. The strip mine is
disposing the ash, thus the ash is being managed as a waste. Accordingly, the transferring
facility should not consider the EPCRA section 313 chemicals in the ash transferred off-site as
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processed. Further, because the ash is being managed as a waste, the EPCRA section 313
chemicals in the ash are not eligible for the de minimis exemption.

[ hope this information is helpful to you in making your threshold determinations and

release and other waste management calculations under EPCRA section 313. If you have any
further questions, piease call me at 202.260.9592 or Larry Reisman of my staff at 202.260.2301.

Sincerely,
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Maria J. Doa, Ph.D., Chief
Toxics Release Inventory Branch



