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Dear Mr. Hascher,

This letter 1s in response to your October 23, 1998 letter to me, as well as a subsequent
facsimile dated December 9, 1998, in which you ask questions concerning the applicability of
section 313 ofthe Emergency Planning and Community Right-to-Know Act (EPCRA). Your
initial letter asked for guidance about how the terms “contiguous or adjacent” apply to city
owned streets. The City of Holland owns many of the public streets and underlying property
within the city boundaries. These streets physically connect city owned property and buildings,
some of which are facilities subject to EPCRA section 313. Specifically, in your letter you state
that the City of Holland has a power plant which is subject to TRI reporting requirements. Based
on this [etter, the following guidance was provided:

In response to your concern, EPA would not consider two properties contiguous if the
physical connection between the two properties is limited to a municipally owned road
created for and routinely used by the general public. The two properties, however, may
still be one facility either because they are adjacent sites or because they are one site for
EPCRA section 313 purposes. Thus, for example, two city-owned buildings or operations
that are across the street from one another may be one facility under EPCRA.

Based on this guidance, you submitted a facsimile that made clear that directly across the
street from the power plant is a city owned wastewater treatment plant. The overlap, in terms of
being directly across the street from one another, is 16 feet, 10 inches. Basically, you want to
know if these two establishments are adjacent to one another and therefore, one facility for
EPCRA section 313 purposes. Further, you want to know if the City of Holland sells a parcel of
land greater than 16 feet, 10 inches, such that the power plant and the wastewater treatment plant
are no longer directly across the street from one another, would these two establishments still be
adjacent to one another and therefore, one facility for EPCRA section 313 purposes.

Regardless of whether a parcel of land is sold thereby making the establishments no
longer directly across the street from one another, the two establishments at issue are “adjacent”
and theretore constitute one facility for EPCRA section 313 purposes. Webster’s dictionary
defines “adjacent” as “to lie near, . . . nearby.” The same dictionary defines “nearby™ as “close at
hand.” Clearly, the power plant and wastewater treatment plant described in vour facsimile meet
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this definition of adjacent. They are basically across the street from one another. One could
leave one of the establishments and reach the other simply by crossing the street. Further, the
guidance provided for Q&A #47 of the EPCRA Section 313 Questions and Apswers, (Revised
1997 Version) document makes clear that two commonly owned establishments separated by a
public right-of-way “constitute one facility for Section 313, since they are still physically
adjacent to one another except for a public right-of-way.”

I hope this information is helpful to you in making threshold determinations and release
and other waste management calculations for section 313 of EPCRA. If you have any other
questions, or desire further information, please call either Larry Reisman at 202.260.2301 or me
at 202.260.9592.

Sincerely,

Maria J. Doa, Ph.D., Chief
Toxics Release Inventory Branch



