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T June 23, 2000

OFFICE OF
ENVIRONMENTAL INFORMATION

J.P. Gibbons, President

North American Transportation
Consultants, Inc.

P.O. Box 1404

Hightstown, NJ 08520

Dear Mr. Gibbons:

This letter responds to your June 14, 2000 letter requesting guidance regarding the
reporting requirements of section 313 of the Emergency Planning and Community Right-to-
Know Act (EPCRA). According to your letter, as well as a follow-up conversation, you are
requesting guidance about the following scenario.

A facility causes toxic chemicals to be imported into the United States. This facility,
however, does not receive the materials containing the toxic chemicals. Instead, as your letter
states, most of the materials containing the toxic chemicals are sent directly to the facility’s
customers. Some of the materials are sent to public warchouses located in different parts of the
United States. These warehouses are not owned or operated by the facility importing the toxic
chemicals. From the warehouses the materials are directly shipped to the facility’s customers.
The warehouse personnel are not employees of the facility and they do not work directly for the
facility. Further, the warehouses service many other facilities. Finally, all employees for the
facility at issue are located at sites that do not receive the imported toxic chemicals. Based on
this background information you are requesting guidance regarding the EPCRA section 313
reporting requirements.

As you are aware, importation constitutes manufacturing for purposes of EPCRA section
313. (See EPCRA section 313 (b)(1)(C)(i)). However, if a facility that causes the materials
containing toxic chemicals to be imported does not ever receive the materials on-site, but instead,
has the materials sent directly to another location, then the facility that caused the importation
does not need to consider the toxic chemicals contained in the imported materials for EPCRA
section 313 reporting purposes. (See #217, #218 and #220 in the 1998 EPCRA Section 313
Questions and Answers document (December 1998, EPA 745-B-98-004)). In fact, 1998 Q&A
217 directly addresses your scenario:

A facility imports a listed chemical, but it is imported directly to stand-alone
warehouses (not owned by the facility). The facility controls the sale/distribution of
these unaltered products. Should the warehouses properly report on these materials
or should the facility?
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The facility should count the chemical towards its manufacturing threshold only if it
actually receives the foxic chemical at the facility. The warchouse is a separate
Jacility, and may not be within a covered SIC code; it, therefore, may not need to
report. If the warehouse assumes the SIC code of the facility it supports, it is an
auxiliary facility, and it will need to independently make employee and threshold
determinations. Because the warehouse has not caused the toxic chemical to be
imported, it has not manufactured the toxic chemical. However, if the warehouse
processes or otherwise uses the chemical above an applicable activity threshold, and
meets the other EPCRA Section 313 criteria, it would be required to file the Form R.

Q&A 217 expressly states that the toxic chemicals imported do not have to be considered
toward the manufacturing activity threshold by the facility that caused their importation if those
toxic chemicals are not received at the facility. Q&A 217 further states that the stand-alone
warehouses (not owned by the facility importing the toxic chemicals) are separate facilities. As
separate facilities, even if they constitute auxiliary facilities that assume the SIC code of the
facility importing the toxic chemicals, they would still be responsible for their own reporting
based upon their own, independent threshold determinations (employee and chemical activity)
and release and other waste management calculations.

I hope this information is helpful to you in complying with the reporting requirements of
section 313 of EPCRA. If you have any other questions, or desire further information, please
call Larry Reisman, of my staff, at 202.260.2301.

Sincerely,
Maria J. Doa, Ph.D., Director
Toxics Release Inventory Program Division



