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R July 27, 1999
QFFICE OF

Stephanie A. Woolf PREVENTION, PESTICIDES AND

: TOXIC SUBSTANCES
Environmental Programs & Settlement

Agreement Division
Department of Energy
Idaho Operations Office
850 Energy Drive
[daho Falls, Idaho 83401-1563

Dear Ms. Woolf:

This letter responds to your July 6. 1999 letter to Larry Reisman, of the Toxics Release
[nventory Branch, in which you ask for guidance concerning the applicability of section 313 of
the Emergency Planning and Community Right-to-Know Act (EPCRA) to your facility.
Specifically, the U.S. Department of Energy’s Idaho National Engineering and Environmental
Laboratory (INEEL) uses lead bricks for radioactivity shielding purposes. According to your
letter the INEEL purchases pre-made lead bricks and uses the bricks without modifying the
original dimensions. However, the INEEL frequently covers the lead bricks with duct tape or
paint to avoid lead exposure to personnel handling the bricks. In a follow-up telephone
conversation you stated that you believe the lead bricks themselves meet all of the criteria for the
article exemption. Accordingly, at this time you are only asking for guidance as to whether the
application of paint or tape to the lead bricks disqualifies the bricks from being considered
articles eligible for the article exemption.

As you are aware, the article exemption is provided for at 40 CFR section 372.38(b) and
basically states that facilities do not have to consider toward activity threshold determinations
and release and other waste management calculations toxic chemicals present in an "article.”
The term "article” is defined at 40 CFR section 372.3 and reads:

Article means a manufactured item: (1) Which is formed to a specitic shape or design
during manufacture; (2) which has end use functions dependent in whole or in part upon
its shape or design during end use; and (3) which does not release a toxic chemical under
normal conditions of processing or use of that item at the facility or establishments.

Further, this exemption only applies to the quantity of the toxic chemical present in the article. If
the toxic chemical is manufactured (including imported). processed. or otherwise used at the
covered facility other than as part of the article. then those quantities of the toxic chemical are
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not eligible for the article exemption. Accordingly, the article exemption does not apply to the
manufacture of an article. (See Q&As 346 and 372 in the 1998 EPCRA Section 313 Questions
and Answers document; December 1998, EPA 745-B-98-004.)

With regard to your question about how the application of paint or tape impacts the above
definition of "article,” the first part of the definition (the requirement that the item be tormed to a
specific shape or design during manufacture) needs to be considered. "If, as a result of
processing or otherwise use, an item retains its initial thickness or diameter, in whole or in part. it
meets the first part of the definition.” (See Directive #1 - Article Exemption, 1998 EPCRA
Section 313 Questions and Answers document, supra). The painting or application of tape to an
item that otherwise meets the EPCRA section 313 detinition of an "article” does not affect the
article status of that item because the initial thickness or diameter of that item is retained.
Therefore, if the bricks meet all of the criteria required for the article exemption, then, even if the
facility applies paint and/or tape to the outside of the bricks, the toxic chemicals present in the
bricks themselves do not have to be considered toward threshold determinations and release and
other waste management calculations. However, toxic chemicals in the paint would not qualify
for the article exemption and facilities should not consider the toxic chemicals in the paint
exempt from EPCRA section 313 reporting pursuant to the article exemption. As for any toxic
chemicals in the tape applied to the bricks, the tape may qualify for the article exemption. For
the tape, however, the facility should consider whether there are releases of toxic chemicals from
the cutting or application of the tape. [n particular, if there are releases of greater than 0.5
pounds of a toxic chemical from all like articles (i.e., all of the tape used by the facility) during
the reporting year then the facility cannot exempt that toxic chemical from the EPCRA section
313 reporting requirements pursuant to the article exemption. (See 1998 Q&A 358, supra).

Finally, please note that while a Federal facility can claim the article exemption, EPA
encourages Federal facilities to consider waiving the exemption. The intent of the article
exemption, as well as most of the other exemptions provided for at 40 CFR section 372.38, is to
allow facilities to exclude from threshold determinations and release and other waste
management calculations de minimis or trivial amounts of toxic chemicals. Federal facilities.
however, can have functions very different from the industries with primary SIC codes subject to
EPCRA section 313. In the situation addressed in your letter. for instance. the use of lead bricks
for shielding purposes may constitute substantial quantities of lead. {fso. EPA encourages your
facility to consider waiving this exemption. As Executive Order 12856 states, “the Federal
Government should be a good neighbor to local communities by becoming a leader in providing
information to the public concerning toxic and hazardous chemicals. . . .”



I hope this information is helpful to you in making threshold determinations and release
and other waste management calculations for section 313 of EPCRA. If you have any other
questions, or desire further information. please call either Larry Reisman at 202.260.2301 or me
at 202.260.9592.

Sincerely.
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Maria J. Doa, Ph.D.. Chief
Toxics Release [nventory Branch



