o«-““’;’%_ UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
S'z WASHINGTON, D.C. 20460

"¢ prote”

“‘AOEMIVQ
Agenc!

&

aApril 9, 1999

OFFICE OF
Scott Kuhn PREVENTION, PESTICIDES AND

Safety-Kleen TOXIC SUBSTANGES
1301 Gervais Street

Suite 300

Columbia, SC 29229

Dear Mr. Kuhn:

This letter is in response to your March 30, 1999 email to EPA’s Toxics Release
Inventory Branch concerning the applicability of section 313 of the Emergency Planning and
Community Right-to-Know Act (EPCRA) to your facility. Specifically, your facility receives
waste from off-site and disposes of the waste in active, on-site landfills. According to your
email, the waste placed in the landfills produces a leachate. The leachate is stored in tanks and
transferred off-site for disposal. According to your email, no treatment of leachate occurs on-
site.

Based on this set of circumstances, you are asking for guidance to the following questions:

Yes. The on-site disposal of toxic chemicals in wastes received from off-site for the purposes of
further waste management constitutes an otherwise use of those toxic chemicals.
40 CFR Section 372.3 defines otherwise use:

Otherwise use means any use of a toxic chemical, including a toxic chemical contained in a mixture or
other trade name product or waste, that is not covered by the terms “manufacture” or “process.” Otherwise
use of a toxic chemical does not include disposal, stabilization (without subsequent distribution in
commerce), or treatment for destruction unless:

(1) The toxic chemical that was disposed, stabilized, or treated for destruction was received from off-site
for the purposes of further waste management; or

(2) The toxic chemical that was disposed, stabilized, or treated for destruction was manufactured as a result
of waste management activities on materials received from off-site for the purposes of further waste
management activities. Relabeling or redistributing of the toxic chemical where no repackaging of the
toxic chemical occurs does not constitute otherwise use or processing of the toxic chemical. .
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(2). Does the transfer of leachate (produced from the on-site landfills) far off-site disposal
st hreshold activity?

No. The transfer of the leachate for off-site disposal does not constitute a manufacturing,
processing or otherwise use activity. If, however, for any of the toxic chemicals in the leachate a
threshold is exceeded elsewhere at the facility, then the transfer off-site for dlsposal should be
reported in Part I, Section 6 2 and Section 8.1 of the Form R. (See Q&A 131 in the 1998

Yes. If a facility exceeds an activity threshold for a toxic chemical then the facility must report
all releases and other waste management activities for that chemical. The toxic chemicals being
released or managed as wastes do not have to come from the chemical source that caused the

facility to exceed the activity threshold. (See Q&A 117 in the 1998 EPCRA Section 313
Questions and Answers document.)

Because the toxic chemicals being stabilized and disposed of, .or simply being collected and
disposed of, were not received from off-site, but instead, came from an on-site landfill, this
stabilizatiomand/or disposal is not an otherwise use activity.. Stabilization without subsequent
distribution in commerce and/or disposal is also not a manufacturing or processing activity.
(Although facilities should always remember that “the possibility exists for new chemicals to be
created during on-site treatment, disposal, or stabilization. If a new section 313 chemical is
created, it must be considered towards the facility’s manufacturing threshold.” Q&A 131.)
Accordingly, if the toxic chemicals in the leachate are being stabilized and/or disposed back into
the landfill, the facility would not report as a release to land the chemicals in the leachate because
these chemicals would have already been reported as a release to land on the Form R when the
waste received from off-site was initially disposed in the on-site landfill. (Q&A 525 in the_1998

EPCRA Section 313 Questions and Answers document.)



I hope this information is helpful to you in making threshold determinations and release
and other waste management calculations for section 313 of EPCRA. If you have any other
questions, or desire further information, please call either Larry Reisman at 202.260.2301 or me
at 202.260.9592.

Sincerely,

Maria J. Doa, Ph.D/, Chief
Toxics Release Inventory Branch




