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Western Area Environmental
Compliance Coordinator

U.S. Postal Service

1745 Stout Street, Suite 700

Denver, CO 80299-1000

Dear Mr. Hanna:

This letter is in response to your January S, 2000 letters requesting guidance regarding the
reporting requirements of section 313 of the Emergency Planning and Community Right-to-
Know Act (EPCRA). Specifically, you are asking for guidance concerning whether postage
meter seals and wheel balancing weights qualify for the articles exemption provided for at 40
CFR section 372.38(b).

According to your letters, the U.S. Postal Service (hereinafter "USPS") voluntarily
complies with the EPCRA section 313 reporting requirements. To that end, you are asking for
guidance regarding the applicability of the articles exemption to items used by the USPS.

According to one of your January 5, 2000 letters, postage meter seals, which are
composed of lead and stainless steel wire, are manufactured for the USPS to a specific size and
shape for the function of securely sealing postage meters to prevent tampering. You further
provide that the steel wire is an integral part of the seal, inseparable from the lead portion of the
seal. According to vour letter, and as appears from the sample seals you sent to the Agency, the
lead end of the seal is dimensionally changed by the crimping tool when the seal is applied. The
rest of the seal (the stainless steel wire), however, remains dimensionally unchanged after the
crimping tool is applied to the seal. Further, you assert that the process of crimping the seal end
does not remove any material from the seal.

Your other letter dated January 5, 2000 states that wheel balancing weights, which are
also made up of lead and steel (a steel clip used for attaching the weight to motor vehicle
wheels), are manufactured (and, presumably, are not manufactured by the USPS) to a specific
size and shape for the purpose of balancing motor vehicle wheels so as to improve tire wear and
ride. And like the meter seal, the steel portion of the wheel balancing weight (the steel clip) is an
integral part of the weight, inseparable from the lead portion. Finally, your letter states that the
wheel weight is dimensionally unchanged by its use and its use does not result in any material
being removed from the wheel weight.
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As you are aware, listed toxic chemicals contained in articles that are processed or
otherwise used at a covered facility are exempt from threshold determinations and release and
other waste management calculations. (40 CFR section 372.38(b); see alsa, Directive #1 - Article
Exemption, Appendix A, 1998 EPCRA Section 313 Questions and Answers document,
December 1998, EPA 745-B-98-004). As stated in the directive, the articles exemption applies
when the facility receives the article from another facility. The exemption only applies to the
quantity of the toxic chemical present in the article. If the toxic chemical is manufactured.
processed, or otherwise used at the covered facility other than as part of the article, in excess of
an applicable threshold quantity, the facility is required to report for those non-exempt quantities.
However, for a toxic chemical in an item to be exempt as part of an article, the item must meet
all of the following three criteria in the Section 313 article definition; that is. the item must be
one:

1) that is formed to a specific shape or design during manufacture:
i1) that has end use functions dependent in whole ot in part upon its shape or design: and

ii1) that does not release a toxic chemical under normal circumstances of processing or
otherwise use of the item at the facility.

If, as a result of processing or otherwise use, an item retains its initial thickness or diameter. in
whole or in part, it meets the first criterion of the article definition. If the item’s basic
dimensional characteristics are totally altered during processing or otherwise use, the item does
not meet the first criterion of the article definition. Further, in considering the applicability of
the articles exemption, you should note that any processing or otherwise use of an article that
results in a release negates the exemption. Cutting, grinding, melting, or other processing of a
manufactured item could result in a release of a toxic chemical during normal conditions of
processing or otherwise use and, therefore, negate the exemption as an article. However, if the
processing or otherwise use of all like manufactured items at a facility results in a total release of
0.5 pound or less of a toxic chemical in a reporting year, EPA will allow this release quantity to
be rounded to zero and the manufactured items will remain exempt as articles. Further, if all of
the releases of like articles over a reporting year are completely captured and sent for
recycling/reuse on-site or off-site, the items may remain exempt as articles.

Based on the information provided in your January 5, 2000 letters, both the postage meter
seal and the wheel balancing weight qualify for the articles exemption and therefore, toxic
chemicals in such articles do not have to be considered toward threshold determinations and

release and other waste management calculations. According to your letters, both the meter seals
and the wheel balancing weights are manufactured to a specific shape or design, which, in turn
affects the functioning of these items. The use of these items, as described in your letters, does
not result in a total altering of the initial thickness or diameter of the items. Finally, your letters
state that the use of these items does not result in any releases. Therefore, both the postage meter
seal and the wheel balancing weight appear to qualify for the articles exemption.



However. with regard to "use" of the items, for the entire reporting year you should
consider not only whether there are releases after the item is "installed" (e.g.. after the wheel
weight is attached to the wheel and functions by spinning with the wheel), but additionally, you
should also consider if there are any releases from the wheel weight during the application of the
wheel weight to the wheel. [f so, and the release of a toxic chemical from the use of all like
items (i.e.. all wheel balancing weights) exceeds 0.5 pound and all releases (or at least any
amount of releases above 0.5 pound) of the toxic chemical from the use of all like items are not
collected and recycled/reused on or off site, then the item does not meet the requirements of the
articles exemption and toxic chemicals in such items should be considered toward threshold
determinations and release and other waste management calculations.

Finally. the toxic chemicals in the wheel balancing weights are being otherwise used for
operation and maintenance of motor vehicles. The motor vehicle exemption, which is provided
for at 40 CFR section 372.38(c)(4), reads:

Use of products containing toxic chemicals for the purpose of maintaining motor vehicles
operated by the facility.

Guidance for this exemption can be found at Q&As 285 - 291 and Directive #3 of the 1998 Q&A
document (supra). You should note that the motor vehicle exemption only applies to motor
vehicles owned, operated and stationed at the facility considering the exemption status. You
should review the requirements for this exemption to determine if the toxic chemicals in the
wheel balancing weights qualify for the motor vehicle exemption.

I hope this information is helpful to you in complying with the reporting requirements of
section 313 of EPCRA. If you have any other questions, or desire further information, please
call either Larry Reisman at 202.260.2301 or me at 202.260.9592.

Sincerely,

s

Maria J. Doa, Ph.D., Director
Toxics Release Inventory Program Division




