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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
WASHINGTON, D.C. 20460
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OFFICE OF
PREVENTION, PESTICIDES ANO
TOXIC SUBSTANCES

Mr. Randy Peterson, CHMM
Director of Regulatory Affairs
Superior Special Services, Inc.
P.0.Box 1323

Fond du Lac, WI  54936-1323

Dear Mr. Peterson,

This letter responds to your inquiry of November 17, 1997, pertaining to section 313 of
the Emergency Planning and Community Right to Know Act (EPCRA). As you know, section
313 of EPCRA requires certain covered facilingi to -report annually their releases and other
waste management of listed toxic chemicals. Unh May 1, 1997, EPA published a rule (62 FR
23834) expanding the facilities covered by EPCRA section 313 to include seven additional

industry groups, including facilities regulated under the Resource Conservation and Recovery
Act (RCRA), subtitle C.

As I understand your letter, your questions pertain to activities performed at your subtitie
C-regulated hazardous waste storage facility. At this facility, you conduct certain hazardous
waste and non-hazardous waste storage activities as well as fluorescent lamp recycling and
mercury retorting. Specifically, at the hazardous waste portion of your facility, you perform
container transfer, repackaging, and bulking of hazardous wastes. At the non-hazardous waste
portion of your - facility, you perform waste storage, transfer, phase separation,
recontainerization, bulking, and solidification of non-hazardous waste. In addition, your facility
also performs fluorescent lamp recycling and mercury retorting of mercury contaminated

phosphor powder PPE, mercury batteries, mercury switches, etc. Relating to these operations,
you ask the following questions:

1) Are hazardous waste operations involving container transfer and tank transfer covered
under the “new reporting requirements” because these activities do not meet the
definition of “waste management”?,

2) Are all processes occurring at a single facility potentially covered by the EPCRA

section 313 reporting requirements if only some of the activities are regulated by RCRA
Subtitle C?;
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3) Are nonhazardous waste storage and transfer operations (including phase separation,
recontainerizations, bulking, and solidification) regulated by EPCRA section 313?

4) Is the activity of physical separation for further processing of a toxic chemical
considered “treatment for destruction” or “otherwise use” of the toxic chemical?; and

5) Is the reclamation of elemental mercury from contaminated phosphor powder, PPE,

mercury batteries, mercury switches, etc (i.e., mercury retorting) and the subsequent sale
of the liquid mercury, subject to the 25,000 pound processing threshold?

Each of these questions is addressed below.

As to your first question, your assertion that cpntainer and tank transfers do.not constitute
a waste management activity as described in the preamble to the May 1, 1997 final rule (62 FR
23850) is correct. If the facility is performing waste management activities on the toxic chemical
such as container and tank transfers and is then sending the toxic chemical in waste off-site for
disposal or treatment for destruction, the facility would not consider this activity towards an
activity threshold because it is not manufacturing, processing or otherwise using the toxic
chemical. However, if the facility exceeds an activity threshold for these toxic chemicals

elsewhere at the facility, they should report these activities as appropriate in sections 6.2, and 8
of the Form R

The answer to your second question relates directly to the definition of the term facility.
You ask whether all processes occurring at a single facility are potentially covered by the
EPCRA section 313 reporting requirements if only some of the activities are regulated by RCRA
Subtitle C. The term facility is defined as “all buildings, equipment, structures, and other
stationary items which are located on a single site or on contiguous or adjacent sites and which
are owned or operated by the same person (or by any person which controls, is controlled by, or
under common control with such person).” (40 CFR § 372.3) Because all of the activities
occurring at your hazardous waste storage site are occurring dn the same contiguous piece of land
and are operated by the same organization, the entire area is considered one facility. As long as
the facility’s primary SIC code is 4953 and any portion of the facility is regulated under RCRA
Subtitle C, it meets the SIC code criterion for reporting under EPCRA section 313. Thus, the
facility must calculate threshold, releases, and other waste management amounts on a facility-
wide basis, including the portion of the facility not regulated under Subtitie C.

Your next question addresses the nonhazardous waste storage and transfer operations
(including phase separation, recontainerization, bulking and solidification) performed by your
facility. You ask if these are regulated activities under EPCRA section 313. As of January |,
1998, if your facility performs waste management activities, such as solidifying toxic chemicals
in wastes received off-site, your facility would be otherwise using the toxic chemical. The
revised interpretation of otherwise use requires facilities to include toxic chemicals that are
received from off-site for further waste management and then disposed, stabilized or treated for
destruction on-site in this threshold activity calculation. Because “a synonym for waste
stabilization is waste solidification” (62 FR 23834 at 23852; May 1, 1997), the toxic chemicals



n the wastes received from off-site and stabilized on-site are counted towards the 10,000 pound
stherwise use threshold. If the facility is conducting only phase separation, recontainerization,
wnd/or bulking of the toxic chemicals before transferring them off site for treatment for
jestruction or disposal and is not disposing, treating, stabilizing them on site, the facility would
10t consider this activity towards an activity threshold because it is not manufacturing,
arocessing or otherwise using the toxic chemical. However, if the facility exceeds an activity
‘hreshold for these toxic chemicals elsewhere at the facility, they should report these activities as
appropriate in sections 6.2, and 8 of the Form R.

You ask if the activity of physical separation for further processing of a toxic chemical
would be “treatment for destruction” or “otherwise use” of the toxic chemical? First, under the
revised interpretation of Gtherwise use, if a covered facility treats for destruction on site a
chemical that it received from off site for purposes of further waste management, it is otherwise
using that toxic chemical. (62 FR 23850). Thus, "treatment for destruction” and "otherwise use"
are not mutually exclusive activities. Your assertion that phase separation would not be treatment
for destruction, however, is correct because the toxic chemical in the waste has not actually been
destroyed. If a facility receives materials containing EPCRA section 313 toxic chemicals from
off-site for further waste management and the toxic chemicals are treated for destruction,
stabilized, or disposed on-site, the facility would be otherwise using the toxic chemical.
However, because the toxic chemical is incorporated into a product at the facility that is further
distributed in commerce (i.e., the retorted mercury is sold for reuse in thermometers and mercury
switches), the activity would be considered the first step in a processing activity and therefore
subject to the 25,000 pound threshold. Once a facility exceeds an EPCRA section 313 chemical
use threshold for a particular operation, amounts of the toxic chemical that are released or
otherwise managed as a waste must be calculated for all on-site activities.

“You also ask if the reclamation of elemental mercury from contaminated phosphor
powder, PPE, mercury batteries, mercury switches (e.g., mercury retorting) and the subsequent
sale of the liquid mercury for reuse in thermometers and mercury switches, is subject to the
25,000 pound processing threshold. I understand from your letter that at least some of the
mercury contaminated phosphor powder comes from the florescent lamps recycling operation.
The mercury generated by this activity should only be considered once towards the 25,000 pound

processmg threshold. (Sss Q&A #84 from the Em:rz:nQLElanmng_chnmummm_T_o_

(EPA 745-B-98- 001', February 1998)) 'I'he mercury retorted from Wastes not assocxated thh the
fluorescent lamp reeycling (i.e., the mercury in the contaminated PPE, mercury batteries, mercury
switches, etc.) should be added to the lamp-related mercury and should also be counted towards
the 25,000 pound processing threshold.



I apologize for the delay in responding to your questions. I hope this information is
helpful to you in making threshold determinations and release and other waste management
calculations for section 313 of EPCRA. If you have any more questions about these or other
activities potentially covered by the EPCRA section 313 program, please do not hesitate calling
me at 202.260.9592 or Sara Hisel McCoy of my staff at 202.260.7937.

Sincerely,

A

Maria J. Doa PhiD., Chief
Toxics Release Inventory Branch
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