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Dear Mr.x{(uhn:

This letter responds to your March 3, 2000 letter requesting guidance regarding the
reporting requirements of section 313 of the Emergency Planning and Community Right-to-
Know Act (EPCRA). Specifically, you are asking for guidance about the recordkeeping
requirements required by 40 CFR section 372.10.

According to your letter, the TRI reports for Safety-Kleen’s smaller facilities (e.g., the
branches) are prepared by technical staff at the corporation’s satellite office in Elgin. Illinois.
Your letter states that while the branches supply the necessary process information needed to
calculate releases. all information on waste composition, waste movements in and out of the
branches. as well as the emission calculations, are collected and calculated by personnel in the
Elgin office. You further state that while copies of the TRI reports and all supporting
information are supplied to the branch offices, any technical questions concerning the TRI
reports would have to be answered by you or your staff at the Elgin office. Based on this
background information, you are requesting permission from the Agency to allow Safety-Kleen
to maintain all copies of the TRI reports submitted for the branch facilities. as well as all of the
supporting documentation required by 40 CFR section 372.10, at the Elgin satellite office rather
than at the individual branch facilities. Finally, and on a somewhat unrelated note, you would
like guidance on using electronic means to satisfy the reporting requirements of section 372.10.

As vou are aware, section 372.10(c) provides, in pertinent part:

Records retained under this section must be maintained at the facility to which the report
applies or from which a notification was provided. Such records must be readily

available for purposes of inspection by EPA.

Pursuant to this language, you should continue to provide complete copies of all reports and
supporting documentation to the branch facilities. This does not mean, however, that you or
your staff at the Elgin office can not be contacted in the event that these records are reviewed by

EPA during an inspection.
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With regard to electronic recordkeeping. Q&A 650 in the 1998 EPCRA Section 313
Questions and Answers document (December 1998, EPA 745-B-98-004) provides guidance:

A covered RCRA Subtitle C hazardous waste facility uses data from hard copies of
manifests, waste profiles, purchasing orders, inventory orders, etc. to determine
thresholds and calculate releases and other waste management activities. The
covered facility transfers all of the data from the paper sources into its computer
system, and then discards the hard copies. The facility keeps the computerized data
for three years from the date of submission of its Form R. Can electronic data be
used (in conjunction with other data) to satisfy the recordkeeping requirements at
40 CFR Section 372.10, or must the facility maintain copies of the original
documentation?

Insofar as 40 CFR Section 372.10 is concerned, some electronic data that has been
scanned may be used to satisfy recordkeeping requirements. Facilities should employ
adequate safeguards to prevent changes to the data after the data have been scanned and
the documents stored electronically should capture all of the information required by 40
CFR Section 372.10. For example, this section of the regulations states. in part, that
“Each person subject to the reporting requirements . . . must retain the following records
for a period of 3 years from the date of the submission of a report . . .[3][vi] receipts or
manifests associated with the transfer of each toxic chemical in waste to off-site
locations.” While the scanning and electronic storage of the entire receipt or manifest
would satisfy the recordkeeping requirements of 40 CFR Section 372.10, the data entry of
portions of the receipts or manifests into spreadsheets or databases might result in the
loss, or erroneous entry, of pertinent information that is required by 40 CFR Section
372.10.

[ hope this information is helpful to you in complying with the reporting requirements of
section 313 of EPCRA. If you have any other questions, or desire further information. please
call Larry Reisman, of my staff, at 202.260.2301.

Sincerely,

Maricgy Ooe—

Maria J. Doa, Ph.D., Director
Toxics Release. Inventory Program Division



